Nu blockchain technologie steeds meer aan populariteit wint, is ook “gedecentraliseerd gamen” (oftewel crypto gaming) een steeds bekender fenomeen aan het worden. Maar wat houdt het eigenlijk in en is het gevaarlijk? We leggen het je uit in het onderstaande artikel en noemen een paar populaire crypto games.
Wat is crypto gaming?
Een game die op een blockchain gerund wordt, is gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat spelers zelf volledige controle hebben over hun digitale identiteit, account en bezit. Ook kunnen ze binnen een spel gebruik maken van de micro-economie die daar aanwezig is om bijvoorbeeld een beter wapen te kopen voor hun personage in het spel. Dit is dus anders dan een normaal videospel, waarbij alle items, objecten, munten etc. door de database van de uitgever van het spel worden opgeslagen en dus ook bezit zijn van die uitgever.
Waarin verschillen crypto games van traditionele games?
In een game die op de blockchain gerund wordt, zijn spelers dus echt eigenaar van objecten die ze kopen in het spel. In het algemeen worden deze bezittingen uitgedrukt in NFT’s, waarmee spelers kunnen bewijzen dat ze de eigenaar zijn. Voorbeelden van dit soort in-game bezittingen zijn: uitrusting van je personage, wapens, haarstijlen, schatkaarten etc. Dit zijn allemaal ‘voorwerpen’ die op een blockchain gelinkt kunnen worden aan een NFT.
Spelers kunnen dergelijke voorwerpen kopen op de in-game marktplaatsen en kunnen daar ook cryptocurrencies voor gebruiken. Dit zijn dus eigenlijk een soort mini crypto exchanges in een videospel. Net zoals het geval is bij het handelen in crypto’s in de ‘echte wereld’, heb je hierdoor geen tussenpersoon of derde partij nodig om deze marktplaatsen te reguleren. Sommige games maken het ook mogelijk om op hun in-game marktplaatsen valuta te verplaatsen naar een andere game.
Voor- en nadelen van crypto games
Een groot voordeel van games die via een blockchain gerund worden, is dat deze beter beveiligd zijn tegen hacks of andere onderbrekingen van het spel. Een normale game wordt doorgaans door de uitgever van een spel op één server gerund. Daardoor hoeft een hacker dus maar één punt aan te vallen om een spel plat te leggen. Dit wordt ook wel een ‘singular point of failure’ genoemd. Een spel dat draait op de blockchain, is eigenlijk verspreidt over een gigantisch systeem dat door meerdere computers ondersteund wordt. Een vrij letterlijk voorbeeld van risicospreiding in feite. Ook is het zo dat een gedecentraliseerd spel kan blijven draaien, zelfs wanneer de ontwikkelaars er de stekker uit trekken.
Een nadeel aan games die op de blockchain draaien is dat blockchains over het algemeen langzamer werken dan gecentraliseerde netwerken. Dit kan dus ook een vertragend effect hebben op in-game transacties. Ook is het zo dat crypto games op dit moment nog tamelijk basic zijn. Ze worden met kleine budgetten ontwikkeld en zijn (nog) niet te vergelijken met games die door grote game-studio’s op de markt worden gebracht.
Voorbeelden van Populaire crypto games
Axie Infinity (AXS)
Is ontwikkeld door Sky Mavis met als doel de game wereld kennis te laten maken met crypto. Dit is een zogenaamde ‘play-to-earn game’. Dat wil zeggen dat spelers door het spel te spelen tokens kunnen verdienen. Deze kunnen ze dan op gezette tijden opnemen. De game maakt gebruik van AXS cryptocurrency. Deze is gebaseerd op het Ethereum platform. In oktober 2021 hebben Andreessen Horowitz en Mark Cuban en enkele anderen 152 miljoen dollar geïnvesteerd in Axie Infinity.
The Sandbox (SAND)
The Sandbox is een game met een non-lineaire gameplay. Dat wil zeggen dat de speler eigenlijk al spelende zijn eigen verhaal maakt. Voor de in-game economie gebruiken spelers de SAND cryptocurrency. Ook deze game is gebaseerd op het Ethereum platform. Spelers kunnen hun eigen digitale avatars maken en krijgen de mogelijkheid deze om te zetten in NFT’s en ze te verkopen. In feite is The Sandbox dus ook een play-to-earn game te noemen. Ook kun je in het spel virtueel land verkopen.
Decentraland (MANA)
Een vrij toepasselijke naam voor een gedecentraliseerde crypto game. In de game kun je digitaal land bezitten, virtuele evenementen organiseren, content genereren en delen en op verschillende manieren de interactie aangaan met andere spelers. Decentraland is inmiddels een van de bekendste crypto games. Het spel maakt gebruik van de MANA cryptocurrency en is tevens gebaseerd op het Ethereum platform.