Wat zijn cryptocurrency?

investeren in cryptocurrency

Koop direct crypto met iDEAL
bij de goedkoopste exchange van NL

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

“Cryptocurrency zijn digitale betaalmiddelen, veelal gedecentraliseerd en bedoeld als alternatief voor bestaande valuta zoals de Euro (€) en Dollar ($). Cryptocurrencies hebben vooraf bepaalde regels rondom het aantal munten (coins) dat maximaal binnen de specifieke currency kan bestaan. De veiligheid is gegarandeerd dankzij het gebruik van cryptografie.”

Dat is de officiële definitie. Maar zijn cryptocurrency de toekomst of is het slechts een bubbel? Bijna elke grote bank of technologie bedrijf onderzoekt of zij de techniek achter cryptocurrency toe moeten passen.

In dit artikel zullen we uitleggen wat je moet weten over cryptocurrency. Maar ook beantwoorden we de vraag of het een goede investering is en hoe je ze kan aanschaffen. We zullen het op zo een simpel mogelijke manier uitleggen en na het lezen van het artikel weet je meer dan 90% van je collega’s en vrienden.

Hoe is het ontstaan?

Voordat we precies uitleggen wat het is en vooral wat je er mee kan, is het belangrijk om toe te lichten hoe de hele markt van verschillende cryptocurrencies zijn ontstaan. Dit is namelijk begonnen met de introductie van de Bitcoin. Deze is ontwikkeld door Satoshi Nakamoto en was bedoeld als een nieuwe munt voor een nieuw monetair systeem. Een systeem buiten de gevestigde banken om. Niemand weet echter wie Satoshi Nakamoto is aangezien het een valse naam is. Niemand weet wie er achter deze alias schuilgaat of gaan.

Het begon dus allemaal met de Bitcoin. Inmiddels zijn we vele jaren verder en bestaan er meerdere varianten van Bitcoin, waarvan Bitcoin Cash (BCH) de meest bekende is. Deze variant is ontstaan na een zogeheten “hard fork”.

In een eerder stadium heeft men al geprobeerd om digitale valuta te ontwikkelen (Digicash, Flooz). Deze projecten zijn echter nooit succesvol geworden. Een probleem waar tegenaan werd gelopen was die van ‘dubbele besteding’:

Stel ik heb vijfhonderd euro. Hiervan koop ik een tv op coolblue ter waarde van 480 euro. Ik heb nog maar 20 euro over. Als ik nu vervolgens nog een surroundset wil bestellen ter waarde van 300 euro kan dit niet, omdat een centrale organisatie (in dit geval de bank) uit zijn database kan aflezen dat ik niet genoeg geld heb.

Met digitale valuta was dit een probleem, er was geen organisatie die vast kon stellen of jij dat geld voor een transactie wel degelijk in je bezit had. En aangezien het hele idee van cryptocurrency ‘decentralisatie’ was, kwam hier lange tijd geen oplossing voor. Daar is nu verandering in gekomen. 

Koop direct crypto met iDEAL
bij de goedkoopste exchange van NL

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Blockchain

Blockchain technologie opende de poorten voor cryptocurrency. Dit gaat als volgt. Cryptomunten werken op blockchain technologie. Hierbij is er wel een database waar alle informatie wordt opgeslagen, maar deze is niet door een centraal persoon of bedrijf aan te passen. Veranderingen in de database gebeuren met behulp van het gehele netwerk. Een netwerk dat bestaat uit talloze computers. Computers die allemaal een deel van een stukje informatie verwerken en verifiëren.

Omdat dit netwerk bestaat uit duizenden computers die allemaal onafhankelijk van elkaar werken, is informatie niet te manipuleren. Hierdoor creëer je een gedecentraliseerd orgaan, dat net zo objectief (of eigenlijk nog objectiever) werkt dan een centrale organisatie.

Onderstaande afbeelding laat zien in welke industrieën blockchain en cryptocurrency gebruikt kunnen worden.

Inmiddels zijn er meer dan duizend verschillende digitale currencies, ook wel altcoins genoemd. Altcoins is de benaming voor alle bestaande cryptovaluta, behalve Bitcoin. Sommige hiervan werken op een eigen netwerk, sommige hiervan bestaan op een bestaand blockchain netwerk. Het verschil tussen al deze cryptomunten zit hem in het feit dat ze verschillende ideeën en toepassingen hebben. Ook zitten er grote verschillen in hoe snel transacties worden verwerkt. Bij sommige munten is dit binnen 8 seconden, anderen doen er vele minuten over.

De meest bekende cryptocoins die we vandaag de dag kennen zijn Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP), Monero (XMR) en Stellar Lummens (XLM). Bijna al deze betaalvormen maken peer-to-peer betalingen mogelijk. Ripple heeft zich specifiek gericht op de bankensector.

Toepassingen

Er zijn meerdere toepassingen die al bestaan of in ontwikkeling zijn. We zullen die hieronder benoemen. In de toekomst zullen er nog veel meer functies ontstaan. Momenteel staat de technologie nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen.

Toepassingen die momenteel al gebruikt of onderzocht worden zijn onder andere identificatie, gegevensopslag, auteursrechten en eigendomsverificatie.

crypto toepassingen use cases

Betalingen

Een van de meest gebruikte toepassingen is het doen van betalingen en transacties. Veel mensen vragen zich af wat hier de toegevoegde waarde van is.

We hebben toch al banken en kunnen toch al betalingen en transacties doen zonder cryptocurrency?

Dat klopt. Maar de huidige financiële systemen hebben ook veel nadelen. Een hiervan is dat je een bankrekening nodig hebt om digitale betalingen te doen. In heel veel landen ter wereld is het voor sommige mensen niet (bijna) niet mogelijk om een bankrekening te openen. Een crypto wallet is echter zo aangemaakt. Ook kost het relatief veel tijd om ‘normaal geld’ over te maken naar iemand met een andere bank of buitenlandse transacties. Bij sommige cryptomunten worden transacties echter binnen 8 seconden verwerkt, waar ook ter wereld.

  • Voorbeeld traditionele manier van betalingen en transacties

Rob heeft een rekening bij Rabobank en wil geld overmaken naar Mark, die een rekening heeft bij de ABN Amro. Om deze transactie door te laten gaan moet ABN Amro eerst bij Rabobank nagaan of Rob dit geld wel echt heeft. Pas nadat dit bevestigd is vindt de transactie doorgang. En aangezien de banken elkaars database niet zomaar met elkaar delen kan het zijn dat transacties pas de volgende dag verwerkt worden.

  • Voorbeeld cryptocurrency transactie

Rob wil 5 cryptocoins overmaken naar Mark. Het logboek is in dit geval gedecentraliseerd en dus objectief. Iedereen kan zien of Rob dat aantal munten wel echt heeft. Als dat het geval is gaan alle los van elkaar staande computers een stukje van de berekening uitvoeren om te zorgen dat de nieuwe stand van zaken (Rob -5. Mark +5) te verwerken in de database. Omdat elke computer een klein stukje van het werk doet is er niet  één persoon of organisatie die de informatie en de transactie kan saboteren.

Een aantal jaren terug waren er echter nog weinig winkels waar je terecht kon met je crypto valuta. Dat is nu al heel anders. Het is mogelijk om vliegtickets te kopen, juwelen, kleding en zelfs vakanties. Ook de Apple store accepteert betalingen van 10 verschillende currencies.

Lees meer over toepassingen

Investeren?

Sommige mensen zijn geïnteresseerd in cryptocurrency kopen omdat ze het als een goede investering zien. En dat is een hele logische gedachte. Het hele cryptocurrency gebeuren staat nog aan het begin van zijn levenscyclus. De markt is nu miljarden waard maar kan nog veel groter worden op het moment dat meer grote bedrijven en investeerders in gaan stappen. Voor de beginnende investeerder zijn er wel een aantal valkuilen. Momenteel zijn er namelijk meer dan 1000 verschillende cryptocoins en komen er wekelijks nieuwe bij (ICO’s / Initial Coin Offerings). Een aantal hiervan zijn zeer geschikt als investering, sommige op korte termijn, andere op lange termijn. Maar veruit het grootste gedeelte zal geen succes worden.

Hoe weet je nou welke geschikt zijn als investering en welke niet? Op welke munten kan je een goed rendement pakken?

Nou, het is erg belangrijk om jezelf in te lezen. Stel jezelf een aantal kritische vragen en luister niet zomaar naar die vriend die al weken loopt te roepen dat je een bepaalde coin moet kopen. Zijn intenties zullen vast heel goed zijn, maar iedereen is geneigd om te geloven in dat waar hij of zij een belang bij heeft.

Voordat je besluit om te beleggen moet je jezelf afvragen wat de functie is van de munt. Bestaat dit al of is het echt revolutionair? Wie zijn de oprichters? Hebben die al een verleden in een bepaalde technologische industrie of zijn het internet cowboys die mee willen liften op de trend?

Koop direct crypto met iDEAL
bij de goedkoopste exchange van NL

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Minen

Veel munten werken met behulp van mining. Mining is een proces waarbij je jouw computer beschikbaar stelt om mee te helpen aan het werkend houden van het netwerk. Als beloning hiervoor krijg je uitbetaald in crypto’s. Niet elke coin kan gemined worden maar de meeste wel. Zo kan je bijvoorbeeld Ethereum minen. Om dit te doen moet je een hele goede videokaart hebben, of meerdere. Bitcoin minen is ook mogelijk, maar hiervoor heb je speciaal apparatuur nodig.

Wil je zo effectief mogelijk minen? Dan kan je het best een computer gebruiken die slechts één functie heeft; cryptocurrencies minen. Zodra je dit eenmaal hebt opgezet heb je hier geen omkijken meer naar en zal je vanzelf dagelijks beloond worden in digitale coins.

Je cryptocurrency bewaren

Dit is een van de meest gestelde vragen die we vaak binnen krijgen. Omdat we het hier hebben over digitaal geld kun je dit niet in je portemonnee houden. Om je coins te bewaren heb je een online rekening nodig, die geschikt is om een specifieke munt in op te slaan. Bijna elke coin heeft een eigen officiële “crypto wallet” waar je jouw valuta in kan bewaren. Lees hier meer over wat een crypto wallets is en hoe deze werken.

Klaar om te kopen?

Ben je van plan om zelf te investeren en je eigen digitale geld te kopen? Dat kan heel erg simpel. Via Bitcoinmeester kan je meer dan 140 verschillende cryptovaluta aanschaffen. 
Wil je weten welke coins een grote kans hebben op succes? Schaf dan onze uitgebreide gids “Beginnen met cryptotrading” aan.

In dit boek leer je hoe je moet traden, maar ontvang je ook een startersportfolio met crypto’s die zich richten op verschillende toepassingen.