Bitcoin

bitcoin btc

Bitcoins zijn hot. Iedereen heeft het erover en houdt de ontwikkelingen in de gaten. Dit heeft deels te maken met de succesverhalen van vroege investeerders die rijk zijn geworden met deze digitale munt. Een van de meest gestelde vragen is dan ook;

“Kan ik er ook nog geld mee verdienen of ben ik te laat?”

Je bent zeker niet te laat, maar het is niet meer zo simpel als een paar jaar geleden. Daarnaast is Bitcoin (BTC) veel meer dan een manier om geld te verdienen. De techniek achter de valuta zal in de komende jaren verschillende industrieën veranderen, zoals het internet dat ook heeft gedaan. Lees zeker verder want alle mogelijkheden zullen we behandelen.

Koop direct Bitcoin met iDeal of Bancontact

Tijdelijk: registreer nu bij Bitvavo (goedkoopste exchange van NL) en ontvang 10 euro gratis crypto en handel gratis € 10.000

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerde vorm van elektronisch geld. Dit betaalmiddel wordt dus niet in een fabriek gedrukt zoals bij ‘normaal’ geld het geval is. Het is ontstaan in 2009 en is daarmee de eerste cryptocurrency in de wereld. Er is geen centrale organisatie die het Bitcoin systeem controleert of bijstuurt of munten kan ‘bijdrukken’, zoals bij de dollar of euro wel het geval is.

Iedereen die Bitcoins in zijn bezit heeft kan deze overmaken naar iemand anders. Elke transactie wordt opgeslagen op de blockchain. Een blockchain kan gezien worden als een digitaal grootboek. Wanneer, hoeveel en hoevaak er nieuwe coins worden gecreëerd ligt vast in het “algoritme van de Bitcoin. Zo is ook vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen BTC kan worden gecreëerd. Dit hoeft geen probleem te zijn, aangezien een Bitcoin op te delen is in delen van 0.00000001. Zo is de digitale valuta in theorie ook geschikt voor microtransacties.

Hoe werkt Bitcoin?

Het meest unieke aspect van de Bitcoin is de manier waarop transacties geverifieerd worden. Dit verificatieproces zorgt er namelijk voor dat fraude zo goed als onmogelijk is. Dit proces wordt volledig geregeld door vrijwilligers, ook wel ‘miners’ genoemd. Om transacties te verifiëren is er veel rekenkracht nodig. Miners stellen de rekenkracht van hun computers beschikbaar om zo transacties te bevestigen.

Elke keer als er een bepaalde hoeveelheid transacties is verwerkt, wordt er een ‘block’ toegevoegd aan de blockchain. Om te zorgen dat er genoeg Bitcoin miners actief zijn, krijgen zij beloningen voor het verifiëren van transacties en het creëeren van nieuwe blocks. Dit model wordt proof-of-work (PoW) genoemd.

Satoshi Nakamoto

satoshi nakamoto

De maker is de Japanner Satoshi Nakamoto. Dit is niet zijn/haar echte naam maar een pseudoniem. De daadwerkelijke naam van de oprichter en bedenker van de Bitcoin is tot op de dag van vandaag onbekend. Met de Bitcoin had Satoshi de ambitie om een onafhankelijk, decentraal valutasysteem te ontwikkelen met zeer lage transactiekosten. Een van zijn grootste motivaties was om een betaalmiddel te ontwikkelen dat het niet mogelijk moet maken om de economie te manipuleren, zoals wel bij papier geld gebeurd. Hoe dat gebeurd is te lezen in onderstaande voorbeeld:

Stel dat een land 100 miljoen euro schuld heeft; om hier van af te komen is het in theorie mogelijk om dit geld bij te drukken zodat de schulden betaald kunnen worden. Waar banken, afhankelijk van de economische situatie en de inflatie onbeperkt geld kunnen drukken is dat in dit geval niet mogelijk. In het protocol is vastgelegd dat er slechts een maximum van 21 miljoen BTC kan ontstaan. Hierdoor is de Bitcoin koers, net als bij goud, veel moeilijker te manipuleren.

Wist je dat? Één honderdste van een miljoen is de kleinste hoeveelheid waarin een Bitcoin verdeeld kan worden. Deze eenheid wordt Satoshi genoemd.

De voordelen van Bitcoin

Er zijn meerdere voordelen ten opzichte van ‘normale’ valuta. En dat is ook de reden waarom de munt zo snel in waarde gestegen is. Veel mensen die er jaren geleden zijn ingestapt zijn miljonair geworden. Zij zagen de potentie al vroeg in.

  1. Decentraal

Het Bitcoin netwerk wordt niet door een centrale organisatie gecontroleerd. Elke computer die nieuwe munten maakt of transacties verwerkt is onderdeel van het gehele netwerk. Hierdoor is het in theorie onmogelijk voor een centrale autoriteit om met mensen hun geld (in dit geval Bitcoin) te bemoeien, zoals de CEB deed in 2013. Tijdens de economische crisis pakte de Centrale Europese Bank geld af van alle Cyprioten die meer dan 100.000€ op hun spaarrekening hadden. Dit zal met de Bitcoin niet kunnen gebeuren omdat er geen centrale bank is die controle heeft over jouw digitale munten.

  1. Transparantie

Elke transactie of elke munt die wordt aangemaakt wordt vastgelegd en opgeslagen binnen het netwerk, ook wel de blockchain genoemd. Computers over de hele wereld werken mee aan deze blockchain, die niet op een centraal punt wordt opgeslagen. Daarom is de informatie niet te manipuleren en dus betrouwbaar en transparant.

  1. Toegankelijk

Iedereen kan meedoen met Bitcoin door te minen of door transacties te doen. Als je wel eens een rekening hebt geopend bij een bank weet je hoe moeilijk dit kan zijn. Meerdere formulieren die je moet invullen en bijna el je privé gegevens moet je afgeven.

Oh ja, en het kost ook nog geld.

Een Bitcoin rekening, ook wel wallet genoemd is voor iedereen op de wereld gratis aan te maken, zonder veel gedoe.

  1. Anonimiteit

Of nou ja, grotendeels wel. Hoewel in de blockchain alle Bitcoin rekeningen en transacties openbaar zijn in te zien, is er geen naam aangekoppeld. Ieder persoon kan meerdere adressen aanmaken zonder dat deze aan elkaar te zijn connecten. Maar als je eenmaal weet wie er achter de wallet zit dan kan je alles, met terugwerkende kracht, terugzien.

  1. Snelle transacties

Je kan jouw valuta’s overmaken naar een ander adres, overal ter wereld. En dit in slechts een aantal minuten. Deze tijd is nodig om te overdracht te verifiëren. In de blockchain staan alle gegevens opgeslagen van rekeninghouders en hun bezit.

  1. Zeer lage administratie / transactiekosten

Waar je bij sommige banken een aantal euro moet betalen wanneer je geld naar buitenlandse rekeningen overmaakt is dat bij Bitcoin niet het geval. De kosten voor transacties zijn heel erg laag. Of tenminste, dit was voorheen het geval. Met de explosieve stijging van de prijs zijn de transactiekosten ook erg hoog geworden. Binnenkort wordt dat opgelost door een update genaamd Lightning netwerk. 

Nadelen?

Elke overdracht van valuta binnen de blockchain is onomkeerbaar. Als jij een hoeveelheid Bitcoin overmaakt naar iemand kan je dit niet terugdraaien. De enige manier waarop je het terug zou krijgen is als deze persoon dit bedrag weer terug naar jou overmaakt. ‘Storneren’ is dus absoluut niet mogelijk met Bitcoins.

Een ander nadeel is dat het verifiëren van transacties heel veel energie kost. Dit levert veel kritiek op, gezien er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid binnen de huidige maatschappij.

Het grootste probleem waar BTC nu mee kampt is dat transactiekosten te hoog zijn en het lang duurt voordat betalingen verwerkt worden. Om dit op te lossen is het Lightning Network opgericht. In een ander artikel gaan wij dieper in op wat het Bitcoin Lightning Network precies doet en hoe het werkt.

Wat je moet weten

Je weet nu wat Bitcoins zijn, hoe het is ontstaan en hoe het werkt. Toch is er nog wel wat meer om te ontdekken. Hoewel we in dit stuk niet overal de diepte op ingaan vertellen wij je alvast in het kort wat er nog meer te ontdekken is.

  • Minen

Minen is het creëren van je eigen BTC valuta. Het interessante hiervan is dat dit helemaal gratis is. Het enige wat je moet doen is de rekenkracht van je computer beschikbaar stellen. Hoewel het gratis is betaal je natuurlijk wel stroom. Omdat het best wel lang duurt om 1 gehele munt te produceren is het niet heel rendabel om dit te doen. Een paar jaar geleden was dit wel het geval, toen ging het produceren van nieuwe munten veel sneller en kon je dus meer verdienen op een dag. Je kan nu beter voor een andere cryptocurrency kiezen.

Daarnaast is het niet heel makkelijk om te doen. Je hebt redelijk wat technische kennis nodig en een computer met zeer geavanceerde videokaarten met de juiste rekenkracht. Wil je echt veel verdienen? In sommige landen (IJsland, Bulgarije) is stroom heel goedkoop.

  • Eigen rekening / account maken

Dit kan via een Bitcoin wallet. Een wallet is een online portemonnee die jouw Bitcoins opslaat. Er zijn verschillende soorten portefeuilles. De ene is simpeler op te zetten dan de andere en ook qua veiligheid zitten er verschillen in. In dit hoofdstuk vertellen we je hoe je een eigen account kan aanmaken en welke verschillen er precies zijn.

  • Handelen in Bitcoin

Het allerleukste van Cryptocoins en Bitcoins is handelen. Geld verdienen door het maken van de juiste strategische keuzes. Wij krijgen er een ontzettende kick van en doen het met veel succes. Handelen gaat via een platform waar vele soorten crypto’s worden aangeboden. Bekende exchange platformen zijn Bybit en Bitvavo. Je kan erg succesvol worden, mits je jezelf goed inleest. Koersen zijn grotendeels afhankelijk van nieuws binnen de branche. Als je veel geld wil verdienen kan dit best als je maar genoeg tijd investeert. Wij zitten uren per dag op websites als Reddit, Cryptocurrencynews.com en verschillende Slack en Github groepen. In het begin zal je misschien een paar keer je hoofd stoten, omdat het een tijdje kan duren voor je ‘fake news’ en valse geruchten er goed uit kan filteren.

Bekijk hier ons Bitcoin kopen overzicht.

Toepassingen

Kan je al betalen met Bitcoin? Jazeker. Er zijn verschillende winkels in Nederland waar jouw digitale geld wordt geaccepteerd. Thuisbezorgd, fonQ en de Online drogist zijn enkele voorbeelden van online webwinkels waarmee je kan betalen met cryptovaluta. Verder is de hele techniek achter de Bitcoin ook nog te gebruiken voor veel verschillende doeleinden. Maar daar vertellen we meer over in ons artikel over blockchain technologie.

BTC koers

Koop direct Bitcoin met iDeal of Bancontact

Tijdelijk: registreer nu bij Bitvavo (goedkoopste exchange van NL) en ontvang 10 euro gratis crypto en handel gratis € 10.000