Ripple (XRP)

ripple xrp

Zeker na de recente koersstijging van meer dan 1000% in een paar weken tijd lezen steeds meer mensen zich in. In dit artikel vind je alle informatie over Ripple (XRP) die je moet weten. Wat is het precies, hoe werkt het en waar koop je het? Wat zijn de voordelen van het Ripple netwerk en wat zijn de nadelen. Na het lezen van dit artikel kan je voor jezelf bepalen of het de moeite waard is om in deze cryptocurrency te investeren.

Koop direct Ripple met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Wat willen ze?

De Ripple motto is;

‘One frictionless experience to send money globally’

Oftewel, het bieden van een soepele ervaring voor het wereldwijd verzenden van geld.
En momenteel is daar inderdaad geen goed systeem voor. In de huidige maatschappij vinden er 155 triljoen grensoverschrijdende geldtransacties plaats. Dat werkt als volgt;

Lisa, die lid is van een bank in Nederland, wil geld overmaken naar Ronald, die weer lid is van een bank in Zuid-Afrika. Voordat de transactie plaats kan vinden moet de bank van Ronald eerst navragen bij de bank van Lisa of zij dit geld wel echt heeft. Pas na deze verificatie kan er geld worden overgemaakt. Bij bepaalde buitenlandse transacties gaan hier soms wel 4 werkdagen overheen. Ook zijn de kosten van dit hele proces erg hog waardoor je veel geld betaald voor buitenlandse overboekingen.

Met het systeem dat Ripple gebruikt zullen transacties direct in real time verwerkt worden, met veel lagere transactiekosten.

XRP fee's
Een bank die 8 miljoen grensoverschrijdende transacties doet per jaar bespaart 3,48 $ per transactie en 26 miljoen dollar per jaar

Hoe het werkt

Zoals we hebben gezegd is het huidige systeem van globale transacties zeer efficiënt, zoals we kunnen zien in de afbeelding hieronder zijn er teveel tussenpersonen en partijen bij betrokken.

huidige situatie
Het huidige systeem is zeer omslachtig.

In de nieuwe situatie stuurt Lisa weer geld naar Ronald. Lisa is rekening houder bij bank A en Ronald is rekeninghouder bij bank B. Doordat in deze situatie beide banken aangesloten zijn bij Ripple delen deze banken hun data in een soort centrale maar beveiligde informatie database (genaamd xCurrent). Hierdoor kunnen beide banken precies inzien dat de betaling legitiem zijn en worden bij bevestiging hiervan de transacties direct geverifieerd en verwerkt. Specifieke klantinformatie komt niet in contact met het Ripple netwerk dus de privacy van de personen zelf wordt gegarandeerd.

Hand in hand met de banken

Hoewel er nog een aantal andere toepassingen zijn van Ripple, wordt er voornamelijk gefocust op banken. In april 2017 waren er al meer dan 75 banken wereldwijd die aan het testen zijn met Ripple! Banco Santander en Unicredit zijn hier slechts 2 voorbeelden van.
Het feit dat er al wordt gewerkt met grote en gevestigde banken is een goed teken. Het heeft ook wel iets ironisch want Bitcoin had juist het idee om een alternatief te bieden ten koste van banken. Bitcoin had onder andere als doel om mensen die geen account bij een bank kunnen openen toch toegang te geven tot een eigen rekeningnummer. Ripple heeft deze ambitie niet. Sterker nog, ze werken eraan om het bankensysteem nog efficiënter te maken.

Ripple wallet

Ripple is geen fysieke munt en daarom moet je het digitaal opslaan. Dit gebeurd in een zogeheten wallet. Wij raden aan om Binance te gebruiken. Dit is een handelsplatform waar automatisch een Ripple wallet voor is geïntegreerd.

Voordelen

  • Snelle transacties (5 – 10 seconden)
  • Lage transactiekosten (besparing van +-50 %)

Nadelen

  • Werkt alleen wanneer beide partijen (bijvoorbeeld: banken) gebruik maken van het netwerk
  • Niet gedecentraliseerd

Ons oordeel

Ripple is zeker geen verkeerde investering. Als we kijken naar de market cap dan denken wij dat Ripple nog zeker verder kan groeien, maar niet zeer snel. Het is te vergelijken met een veilig aandeel op de reguliere aandelenmarkt. Wij verwachten niet dat de Ripple koers in korte tijd nog 3 of 4 x over de kop gaat, maar het kan nooit kwaad om een ‘veilige’ investering in je portfolio te hebben. Klik op de gigantische knop hieronder of bekijk de Ripple kopen pagina.

Koop direct Ripple met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

XRP in omloop: 38,739,144,847 XRP
Totale supply: 99,993,093,880 XRP
Officiele website: https://ripple.com/
Ripple koers: CMC