In de wereld van blockchain en cryptocurrency zijn er veel mensen die geld willen verdienen aan deze nieuwe technologie. Een manier om een passief inkomen te kunnen genereren is door middel van een masternode. Wellicht dat je deze term al eens eerder gehoord hebt en jezelf heb afgevraagd wat het is of hoe het werkt.
Geen zorgen! In dit stuk beantwoorden we de vraag; Wat is een masternode?
Hosting
Om precies te weten wat het is, is het belangrijk om een globaal beeld te hebben van hoe een blockchain werkt. In een blockchain wordt alle informatie opgeslagen over een groot netwerk aan computers en apparaten. Elke computer in het netwerk is een knooppunt dat een klein stukje van de informatie opslaat. Zo een knooppunt wordt een node genoemd.
Echter moet er ook een volledige kopie van alle informatie gehost worden. Dit gebeurt door de masternode. De masternode fungeert dus als een soort hoofd-knooppunt binnen het hele netwerk. Als beloning hiervoor ontvangt de masternode cryptomunten.
Hoe de Masternode werkt
Niet elke blockchain werkt op dezelfde manier. Het algoritme achter een blockchain wordt ook wel een consensus algoritme genoemd. Het consensus algoritme bepaalt het type blockchain. Dit is belangrijk om te weten omdat een masternode niet op elk type blockchain kan werken.
Lees hier meer over consensus algoritmes
De twee belangrijkste type blockchains die er bestaan zijn;
Proof-of-Work (PoW)
Proof-of-Stake (PoS)
Blockchains die werken met een POW algoritme zijn afhankelijk van “miners”. Dat zijn gebruikers die de rekenkracht van speciale computers (mining rigs) beschikbaar stellen aan het netwerk, waardoor transacties kunnen worden verwerkt. Een cryptocurrency die draait met behulp van Proof-of-Work is de Bitcoin. Hoewel dit systeem heel goed werkt, kost het heel erg veel energie om de blockchain goed te laten draaien.
Dit heeft geleid tot een verschuiving naar PoS als alternatief. Een Proof-of-Stake blockchain wordt ondersteund door Masternodes. Net als miners, zorgen Masternodes ervoor dat transacties binnen een netwerk verwerkt kunnen worden en ontvangen in ruil hiervoor een beloning in de vorm van cryptovaluta. Een masternode fungeert als de ruggengraat van een blockchain.
Dash was de eerste cryptocurrency die gebruikers in staat stelde om een masternode te draaien.
Waarom?
De meeste mensen doen het puur voor de winst die het oplevert. Het beheren van een masternode kan zeer veel geld opleveren, maar daar komen we later op terug. Naast de beloning die het oplevert zijn er nog een aantal voordelen:
- De mogelijkheid om directe transacties door te voeren
- Het verhoogt de privacy van de transacties
- Deelname aan het gedecentraliseerde bestuur van het netwerk
Hoewel alle Masternodes de bovenstaande taken kunnen uitvoeren, kunnen de daadwerkelijke mogelijkheden per cryptocurrency verschillen.
Terug naar de beloningen. Hoeveel levert een masternode nou echt op?
In sommige gevallen kan je er een passief inkomen mee genereren. Hoeveel dit is hangt echter af van de precieze coin waarvan jij een masternode beheert. Je krijgt namelijk in deze coin uitbetaald. Als deze coin alleen maar in waarde daalt zul je er niet veel aan verdienen op de langere termijn. Voor een concreet voorbeeld kiezen we voor Dash.
Om een Dash masternode te beheren heb je 1000 Dash nodig. Gezien de prijs van 1 Dash is dit voor de meeste mensen onder ons niet te betalen. Wekelijks krijg je ongeveer 2 Dash uitgekeerd, wat neerkomt op 104 per jaar. Dit is een rendement van 10,4%. Niet slechts, gezien je er niet heel veel voor hoeft te doen.
Zelf een Masternode opzetten
Om een masternode te hosten dien je een server beschiknbaar te hebben met een onbeperkte internetverbinding. Je kan hiervoor een VPS platform gebruiken. Een VPS staat voor Virtual Private Server. Verschillende nationale en internationale hostingpartijen bieden deze service aan.
Daarnaast zul je moeten investeren. Zoals gezegd heeft elke coin een eigen grens van hoeveel coins je nodig hebt om een mastercoin te beheren. In het geval van Dash zijn dit er 1000. In het geval van pivX is dit 10.000.
Zorg dat je voor de betreffende coin een wallet hebt geinstalleerd waarin je jouw cryptovaluta hebt opgeslagen. De server die je beschikbaar stelt aan het netwerk moet altijd online staan, een goede internetsnelheid hebben en voldoende opslag.
Momenteel zijn er honderden currency die het opzetten van een masternode mogelijk maken. Staar je hier niet blind op, er zitten heel veel projecten tussen die niet professioneel zijn opgezet en geen lange termijn uitzichten hebben, Een aantal serieuzere coins die je kn overwegen zijn:
Voor je een keuze maakt is het belangrijk om te weten dat het opzetten van een masternode een investering is. En net zoals iedere andere investering zit er een risico aan vast. De waarde van een munt kan kelderen waardoor je verlies kunt lijden. Voor je investeert dien je jezelf dan ook af te vragen wat de potentie is van een specifieke cryptocurrency. Lost het een probleem op? Is de kans groot dat de coin over een aantal jaar nog steeds bestaat? Kan ik het benodigde investeringsbedrag missen als ik alles zou kwijtraken? Etc.
Veel succes!