Litecoin (LTC)

Litecoin LTC kopen

Litecoin is een van de bekendere cryptocurrencies op dit moment. Wat is het precies en hoe werkt het? Als we 5 jaar vooruit spoelen, bestaat deze digitale munt dan nog steeds? Lees hier onze review.

Koop direct Litecoin met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Wat is Litecoin?

Litecoin is een cryptocurrency dat gebruikt kan worden om betalingen te doen tussen gebruikers. Om voor een transparant overzicht te zorgen van alle transacties binnen het netwerk wordt gebruik gemaakt van een blockchain. De blockchain zorgt ervoor dat betalingen op een betrouwbare manier gedaan kunnen worden, zonder dat er een tussenpersoon of bedrijf voor nodig is. Litecoin is ontwikkeld in 2011 door de oprichter, Charlie Lee.

Transactiesnelheid en supply

Munten in omloop (10 maart 2018): 55.563.868
Totaal aantal beschikbare munten: 84.000.000
Transactiesnelheid: +-2,5 minuut (voor één bevestiging)

Een groot verschil met Bitcoin is de transactiesnelheid. Maar 2,5 minuten lijkt nog steeds niet snel genoeg om massaal gebruikt te worden in fysieke winkels. Het algoritme dat achter het netwerk zit heet s-crypt. De volledige technische specificaties vind je in de Litecoin whitepaper.

Atomic Swaps

Litecoin heeft een bijzondere feature; atomic swaps. Het is niet de enige cryptocurrency die dit kan, maar voor nu wel een van de weinige. Atomic swaps bieden de mogelijkheid om currency van verschillende blockchains met elkaar om te ruien, zonder dat hiervoor een exchange nodig is. Een groot voordeel hiervan is dat je ook geen fee’s (commissies) kwijt bent. Middels een swap kan persoon A op een makkelijke manier zijn BTC omruilen voor een x-aantal LTC van persoon B. Dit gebeurt middels een slim contract, beter bekent als smart contract.

Op dit moment is het voor Litecoin mogelijk om atomic swaps uit te voeren met alle munten die op een Script algoritme draaien, zoals Decred, Bitcoin Cash en Komodo.

Litecoin minen

Net als Bitcoin en Ethereum maakt gebruik van een Proof-of-Work algoritme. Dit betekent dat computers over de hele wereld hun rekenkracht inzetten om het netwerk goed werkend te houden. Dit proces wordt Litecoin minen genoemd. Over het algemeen is een PoW-algoritme het meest veilige systeem. Het nadeel is dat het zeer veel energie kost, wat kritiek oplevert van onder andere overheden en natuurorganisaties.

Charlie Lee

Charlie Lee is de oprichter en bedenker van Litecoin. Een eigenaardig figuur die al meerdere malen voor ophef heeft gezorgd binnen de cryptomarkt. In 2011 is Lee begonnen met de ontwikkeling van het open-source project. In die tijd werkte Charlie Lee nog voor Google. Iets wat weinig mensen wisten omdat hij niet geruchten de wereld in wilde brengen dat Google en Litecoin met elkaar verbonden waren.

In 2013 ging de voormalige MIT student weg bij Google om te werken voor Coinbase. Voor LTC investeerders is dit achteraf een hele goede zet geweest 4 jaar later voegde het bedrijf Litecoin toe aan de munten die klanten konden kopen. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de prijs zeer hard gestegen is. Charlie Lee is ook zeer actief op Twitter. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat hij al zijn Litecoin verkocht heeft. De reden hiervoor was dat elke keer als Charlie twitterde over crypto’s, hij beschuldigd werd van het manipuleren van de koers. Zie hieronder zijn bericht op Reddit:

charlie lee reddit

Litecoin koers

In de widget zie je een overzicht van de huidige Litecoin prijs, de stijging of daling in de laatste 24 uur en de totale market cap. Deze Litecoin koers wordt om de paar seconden geüpdatet naar de meest recente prijs.

Litecoin kopen

In 2017 was Litecoin een van de hardst groeiende munten in de hele markt. Gaat dit in 2021 ook weer gebeuren? Kan het de Bitcoin achterna?

Bekijk hier een uitleg hoe je Litecoin kan kopen met iDEAL.

Bronnen
Officiële website: litecoin.com
Wallet: Zie website
Koers: CoinMarketCap