Bitpanda review – onze ervaring met deze crypto broker

Bitpanda is een cryptocurrency broker uit Oostenrijk en opgericht in 2014. Met 4 miljoen gebruikers is het een populair platform onder zowel de ervaren als nieuwe cryptocurrency (ver)kopers. Het internationale team achter Bitpanda bestaat uit meer dan 190 mensen met een passie voor cryptocurrency en ze opereren vanuit vanuit Vienna.

Samen hebben zij als missie om mensen te helpen persoonlijke financiële barrières te doorbreken en traditionele financiële producten beschikbaar te maken op een manier die past in de 21e eeuw. Dat is ze gelukt, want naast een grote Europese klantenbestand hebben meer dan 8800  mensen hun Bitpanda ervaringen beoordeeld met een rating van gemiddeld 3,8 sterren op Trustpilot.

In deze Bitpanda review leggen wij uit wat onze Bitpanda ervaringen zijn, hoe het werkt, hoe het gesteld staat met verificaties, limieten en de veiligheid en natuurlijk wat de Bitpanda kosten zijn.

Let op: Bitpanda sluit de deur voor Nederlandse gebruikers per 1 februari 2024. Gebruikers kunnen overstappen van Bitpanda naar Bitvavo. Nieuwe Bitvavo gebruikers ontvangen €10 gratis crypto en kunnen €10.000 gratis handelen.

Gratis € 10
Bitvavo Logo
€ 10 gratis crypto + € 10.000 gratis handelen
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een...Show More
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een account registreert. Deze actie is geldig tot 7 dagen nadat je je account geregistreerd hebt. Show Less

Waarom kiezen voor Bitpanda?

Waarom je moet kiezen voor dit platform leggen we in deze Bitpanda review uit. Ze claimen zelf dat ze het investeren in digital assets zo makkelijk willen maken als het bestellen van een pizza of een taxi. Het resultaat is dat je op Bitpanda op ontzettend simpele en snelle manier cryptocurrency kunt kopen, verkopen en ruilen. De focus ligt op het constant innoveren van hun huidige producten en het blijven introduceren van nieuwe services.

Onze Bitpanda ervaring is dat het platform veel flexibiliteit biedt zonder in te leveren op veiligheid. Zo accepteren ze de Euro, Zwitserse Frank, Britse Pond, Turkse Lira en Amerikaanse Dollar, bieden ze een grote selectie uitbetalingsmethoden, hebben ze een snel inschrijvingsproces en een behulpzaam klantensupportteam.

Bitpanda platform

Zeker voor een onervaren cryptocurrency koper kan de wereld van cryptocurrency ingewikkeld zijn. Bitpanda versimpelt het proces van begin tot eind. Dit doen ze door middel van:

 • een strak design zodat navigatie makkelijk is;
 • een helpdesk a.k.a. archief waarin je kunt zoeken op how-to’s en artikelen;
 • en een vriendelijke supportteam dat je kan helpen zodra je er zelf niet uitkomt.

Juist doordat het zo simpel is, is het ook veilig om te gebruiken. Registratie is duidelijk uitgelegd en via de helpdesk heb je toegang tot artikelen die je uitleggen hoe je veiligheidsinstellingen instelt en aanpast, wat je moet doen als het niet lukt om in te loggen en hoe je Bitpanda in het algemeen hoort te gebruiken.

Er is zelfs een Bitpanda Academy. Ze bieden overigens meerdere services (in totaal 12) zoals Bitpanda Stocks en ETFs (aandelen en ETF’s kopen in de vorm van contracten), Bitpanda Pay, Bitpanda Metals (investeren in goud en platinum) en meer. Deze zijn niet allemaal direct gerelateerd aan het (ver)kopen van cryptocurrency.

Het aanbod van Bitpanda

Bitpanda heeft een groot assortiment aan cryptovaluta die je kunt kopen, verkopen en ruilen. In totaal hebben ze meer dan 300 crypto’s, waaronder Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoin Cash, Injective, Dogecoin, Tether en Polkadot. Het volledige overzicht vind je hier: https://www.bitpanda.com/en/prices

Om het voor jou als gebruiker makkelijk te maken om je te verdiepen in een currency hebben ze voor iedere soort een eigen pagina gemaakt met uitleg over onder andere: hoe je de currency koopt, hoe de currency het doet in de markt, een beschrijving van de currency en een aantal uitgelichte features die de currency interessant maakt voor jou als koper.

Bitpanda aanbod

Weet je niet waar je op moet letten wanneer je het aanbod van Bitpanda onderzoekt. Neem dan een kijkje bij de Bitpanda Academy. Je kunt lessen nemen (beginner, intermediate en expert) en zo meer leren over verschillende termen, hoe blockchain werkt, en hoe je het platform moet gebruiken.

Handleiding cryptocurrency kopen bij Bitpanda

Zodra je een wallet hebt kun je aan de slag en bij Bitpanda cryptocurrency kopen. Leuk om te weten, ook over het regelen van een wallet geven ze uitgebreid uitleg in de Bitpanda Academy. Dit artikel legt in een makkelijk te begrijpen taal uit hoe je dit doet. Vervolgens volg je deze zes stappen om op Bitpanda cryptocurrency te kopen:

 1. Klik op de knop trade.
 2. Klik op de knop buy.
 3. Selecteer de cryptocurrency die je wilt kopen en jouw wallet.
 4. Selecteer de Fiat Wallet waar het bedrag waarvoor je de currency verkoopt naartoe moet worden overgemaakt.
 5. Kies de hoeveelheid cryptocurrency die je wilt kopen.
 6. Tot slot zie je een overzicht van je order. Hier vergeef je het recht om je koop terug te trekken, klik je op buy, en vervolgens rond je jouw aankoop af.

Handleiding cryptocurrency verkopen bij Bitpanda

Net als bij het kopen van cryptocurrency via Bitpanda heb jij ook bij de verkoop een wallet nodig. Wanneer je een wallet hebt is het simpel en volg je deze zes stappen om op Bitpanda cryptocurrency te verkopen:

 1. Klik op de knop trade.
 2. Klik op de knop sell.
 3. Selecteer de cryptocurrency die je wilt verkopen en jouw wallet.
 4. Selecteer de Fiat Wallet waar het bedrag waarvoor je de currency verkoopt naartoe moet worden overgemaakt.
 5. Kies de hoeveelheid cryptocurrency die je wilt verkopen.
 6. Tot slot zie je een overzicht van je order. Hier vergeef je het recht om je verkoop terug te trekken, klik je op sell, en vervolgens zal het juiste bedrag naar de door jouw gekozen Fiat Wallet worden overgemaakt.

Bitpanda kosten en fees

Er zijn verschillende kosten verbonden aan het gebruik van Bitpanda. Los van de prijs van de currency, betaal je ook een premium van 1,49%. Dit geldt voor zowel kopen als verkopen en maakt het platform een van de goedkoopste die er is. Naast de premium betaal je ook transactiekosten. Die verschillen per currency en het overzicht ervan vind je hier: https://www.bitpanda.com/en/limits

Je kunt de premiums tot en met 25% verlagen wanneer je betaalt via BEST. BEST (Bitpanda Ecosystem Token) is een eigen token die Bitpanda heeft gecreëerd en die dus binnen het platform gebruikt kan worden. Als beloning voor het gebruiken van BEST krijg je tot wel 25% korting op je fees.

Bitpanda kosten kun je ook verlagen door over te stappen naar Bitpanda Pro. Via deze service kunnen traders tegen een competitieve prijs cryptocurrency kopen en verkopen. Over het algemeen wordt deze service overigens alleen gebruikt door professionals en bedrijven.

Alle premiums voor het kopen en verkopen van cryptocurrency zijn inbegrepen in de aangeboden prijzen die constant worden ge-update. Om verwarring te voorkomen geven ze op jouw order bevestigingspagina aan wat het exacte bedrag is dat je ontvangt. Op die manier zijn de Bitpanda kosten die je moet betalen altijd duidelijk.

Bitpanda verificaties en limieten

Om het kopen en verkopen van cryptocurrency veilig te maken en houden zijn er verificaties en limieten gemaakt. Zodra jij een hoger bedrag wilt (ver)kopen, oftewel je limiet wilt verhogen, moet je een extra verificatie stap doorlopen. Op Bitpanda worden limieten ook beïnvloed door de gekozen betaalmethoden. Op dit moment is het voor nieuwe gebruikers niet meer mogelijk om een lichte verificatie te doen. Je zult dus standaard de volledige verificatie moeten doorlopen.

Sinds 2020 is verificatie verplicht en is het dus niet mogelijk om als ongeverifieerde gebruiker aan de slag te gaan op Bitpanda (of andere platformen). Deze regels zijn gemaakt om te voorkomen dat cryptocurrency wordt gebruikt voor witwassen of andere illegale praktijken.

Zie dit als een stukje professionalisering van de markt. We zijn dit bij vrijwel elk betrouwbaar platform terugkomen. Zeker bij de in Nederland gevestigde platforms (waar het verplicht wordt gesteld).

Verificatieproces

Bitpanda heeft de bescherming van jouw data als hoge prioriteit. De informatie die je door middel van verificatie met ze deelt is dus in goede handen. Zodra je volledige verificatie hebt doorlopen kun je de optimale Bitpanda ervaring meemaken. Dit is hoe de verificatie werkt:

 1. Log in op Bitpanda.
 2. Klik op je gebruikersicoon.
 3. Klik op verify now.
 4. Vul je persoonlijke gegevens is en bevestig dat de informatie klopt en compleet is. Druk vervolgens op save and continue.
 5. Vul de SMS-pin in die naar je telefoon is gestuurd.
 6. Kies citizenship, je voorkeurstaal voor de verificatie en het type identificatiedocument. Druk vervolgens op continue.
 7. Zodra je klaar bent druk je op start verification. Je wordt dan automatisch doorgestuurd naar een verificatie partner die jou verdere instructies geeft.
 8. Nu kan je via video jezelf identificeren. Zodra dit klaar is ben je volledig geverifieerd!

Zorg dus dat je een goede internetverbinding, de juiste documenten en een webcam hebt om het verificatieproces succesvol te laten verlopen. Belangrijk: zodra je dit proces hebt doorlopen is er ook nog een verificatie deposit vereist.

Limieten

Nadat je volledige verificatie hebt gedaan zijn dit de huidige limieten op Bitpanda:

 • iDEAL, NETELLER en Skrill: € 10.000
 • Credit card: € 2.500
 • Bankoverschrijving: € 49.999

Betaalmethodes

Is Bitpanda betrouwbaar en veilig?

Wanneer je cryptocurrencies (ver)koopt is betrouwbaarheid en veiligheid van het platform een van de belangrijkste dingen om op te letten. Daarom kijken we hier ook naar in onze Bitpanda review. Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor het bevestigen van de veiligheid van het platform, maar wij laten je zien op welke manieren veiligheid wordt gecreëerd door Bitpanda.

Het voelt altijd even fijn om een gezicht achter het bedrijf te zien. Hieronder ze je de drie CEO’s die verantwoordelijk zijn voor het Bitpanda platform.

Bitpanda CEOs

Het is in ieder geval erg positief om te zien dat Bitpanda niet alleen zelf veiligheid prioriteert maar ook haar gebruikers hier meer over wilt leren. Op de Bitpanda Academy zijn er meerdere artikelen aan gewijd. Ze moedigen je dus aan om al deze lessen toe te passen wanneer je Bitpanda gebruikt.

 • De blockchain technologie: het grote voordeel van cryptocurrency trading is dat het via blockchain technologie wordt gedaan waardoor hacken en manipulatie moeilijk zijn.
 • Zorg voor veilige cyber-gewoontes: gebruik geen publiek wifi, houd je e-mailadres privé, houd je assets offline en zorg dat software up to date is.
 • Gebruik een gecodeerde wachtwoordmanager: genereer een uniek wachtwoord voor iedere service zodat niet al je accounts in een keer gehackt kunnen worden.
 • Installeer two-factor authentication (2FA): zorg dat inloggen altijd twee stappen vereist door het installeren van een app op je telefoon of het registreren van je telefoonnummer voor het genereren van een SMS-pin.
 • Word bewust van scams en leer hoe je ze herkent: met name Initial Coin Offering (ICO) scams komen veel voor.

Het team van Bitpanda werkt dag en nacht aan de veiligheid van het systeem door middel van evalueren, testen en verbeteren. Zodra je het idee hebt dat de veiligheid van jouw account gecompromitteerd is kun je gelijk bij het team terecht. Zij helpen je dan verdere stappen nemen.

Onze Bitpanda ervaring

Naast uitleg over Bitpanda kosten en processen willen we in deze review ook verder uitweiden over onze eigen Bitpanda ervaring. Die is positief, maar de kosten zijn iets aan de hoge kant. 1.49% is in 2024 gewoon iets té hoog, zeker in vergelijking met Bitvavo (0.25%).

Update februari 2024: Vanwege recente ontwikkelingen in het Nederlandse regelgevingslandschap moest Bitpanda Nederlandse gebruikers van het platform verwijderen.

Bitpanda biedt ontzettend veel services en mogelijkheden voor het (ver)kopen van cryptocurrencies. Je kunt er dus als het ware doorgroeien van nieuwe tot ervaren cryptocurrency (ver)koper. Zodra de verificatie is doorlopen kun je meteen aan de slag. Mocht het zijn dat je nog niet veel weet van crypto traden, dan begin je bij de Bitpanda Academy. Terwijl je als expert juist in al je behoeften wordt voorzien door middel van de verschillende services. Een upgrade naar Bitpanda Pro brengt voordelen met zich mee en ook het gebruik van BEST is voordelig.

Naast een goed aanbod aan currencies en services is het platform ook fijn in gebruik. Het strakke design en de overzichtelijke navigatie versimpelen het (ver)koopproces zodat je niet wordt afgeleid. We vinden het ook essentieel dat er een sterk team achter een crypto trading platform staat. Het Bitpanda team is professioneel en vriendelijk. Eventuele problemen worden snel door hen opgelost.

Veelgestelde vragen Bitpanda

Wat zijn de kosten van Bitpanda?

De Bitpanda kosten bestaan uit een fee (1,49%), transactiekosten en eventueel kosten verbonden aan de betaalmethode die je gebruikt. De prijzen die ze laten zien in je orderoverzicht zijn all-inclusive.

Biedt Bitpanda ook een wallet aan?

Ja, via het platform ontvang je ingebouwde wallet voor alle aangeboden cryptocurrencies.

Wat is de minimale investering?

De minimale investering is €25. Je kan hier eenvoudig met iDEAL of Bancontact betalen.

Is Bitpanda beschikbaar in Nederland?

Nee, sinds 1 februari 2024 is Bitpanda niet meer te gebruiken in Nederland.