In dit hoofdstuk vertellen wij alles over blockchain. Of je nou een beginner bent of al kennis hebt van het onderwerp, dit artikel beantwoordt al je vragen.
Wat we zullen behandelen?
Eerst beginnen we met de betekenis en definitie van blockchain technologie. Vervolgens vertellen we wat meer over de geschiedenis van deze technologie. We sluiten af met voorbeelden en casussen uit de praktijk.
Wat is het?
Een blockchain is een gedecentraliseerde verzameling van data, die opgeslagen wordt in volgorde van wanneer die data is binnengekomen. De data is niet aan te passen of te manipuleren waardoor het gezien wordt als een objectieve dataset.
Hoewel blockchain vaak in één adem genoemd wordt met de Bitcoin, betekenen zij niet hetzelfde. Blockchain is geen app en ook geen bedrijf. Het is een nieuwe manier om data op te slaan op het internet, op een veilige en betrouwbare wijze. De techniek kan gebruikt worden in combinatie met applicaties, betaalproviders, sociale netwerken en nog veel meer. Er is dan ook niet zoiets als één blockchain, er bestaan er meerdere. Door veel technische experts wordt Blockchain al vergeleken met de opkomst van het internet.
Zoals gezegd is een blockchain een publiek grootboek met informatie. Dit kan informatie zijn over geldtransacties, afspraken tussen partijen, verzekeringscontracten of het energiegebruik van een specifiek apparaat.
Kortom; alle transacties en informatie kan worden opgeslagen.
Om de informatie echter op te slaan moet ‘het netwerk’ deze gegevens bevestigen. Het netwerk bestaat uit verschillende computers, ook wel nodes genoemd. Zodra de nodes binnen een netwerk overeenstemming (consensus) hebben bereikt wordt de informatie toegevoegd aan de blockchain. Dit gebeurd bij iedere transactie. Vanaf dat moment kan het niet meer worden aangepast of verwijderd, tenzij het hele netwerk hier weer over tot consensus zou komen. Het meest gebruikte consensus systeem wordt Proof-of-Work genoemd.
Omdat info op de blockchain NIET achteraf kan worden aangepast is het heel erg belangrijk dat je goed oplet dat je geld naar het juiste adres stuurt. Als je naar een verkeerd adres stuurt is dit niet terug te draaien.
Gegevens worden niet op een centrale database opgeslagen, zoals gebruikelijk is. In dit geval worden er in dit geval verschillende kopieën van de data opgeslagen op verschillende plekken en computers (nodes). Dit wordt ook wel een peer to peer netwerk genoemd (p2p). Dit zorgt ervoor dat als een punt binnen het netwerk beschadigd is, de data nog steeds veilig bewaard blijft.
Onderstaande video geeft het in een minuut goed weer. Juist omdat de data door onafhankelijke bronnen wordt bevestigd, maakt dat we de informatie op de blockchain kunnen vertrouwen. Hierdoor is een derde partij, zoals een bank of een notaris, niet meer nodig.
Voorbeeld van de Bitcoin blockchain
De informatie die op de Bitcoin blockchain wordt opgeslagen bevat alle gegevens van transacties die gedaan zijn. Denk hierbij aan de hoogte van de transactie, de afzender van de transactie (het Bitcoin adres van de afzender), de ontvanger van de transactie en het precieze tijdstip van de transactie.
Verderop in dit artikel geven we een aantal toepassingen waar deze technologie voor gebruikt kan worden.
Vanwaar de naam?
De naam is afkomstig van de manier waarop data wordt opgeslagen binnen de ‘ketting’. Gegevens worden namelijk opgeslagen in blokken. Deze blokken zijn met elkaar verbonden waardoor er een ketting ontstaat. Oftewel, een blockchain.
Deze structuur zorgt ervoor dat de gegevens zo betrouwbaar zijn. Als je kwaad in het zin hebt en data zou willen veranderen, kan dit alleen door alle blokken die verderop in de ketting zitten ook te veranderen. Dit is niet mogelijk om te doen zonder dat het netwerk hier achter komt.
Elk nieuwe blok bevat data van bijvoorbeeld transacties die gedaan zijn. Hierbij hoort ook een digitale handtekening die gekoppeld is met het bijbehorende account vanwaar de transactie is gedaan.
Een blockchain heeft 3 eigenschappen:
- Alle gegevens, behalve privé gegevens, zijn openbaar en voor iedereen inzichtelijk
- Informatie wordt decentraal opgeslagen, verdeeld over verschillende computers
- Alle data wordt opgeslagen in combinatie met het bijbehorende tijdstip van die data
- De code is open-source, wat inhoudt dat iedereen deze kan inzien
De uitvinder van blockchain
Het was in het jaar 2008 dat er voor het eerst gesproken werd over blockchain techniek. De technologie stond beschreven in een document over de Bitcoin. Dit document, ook wel whitepaper genoemd, is geschreven door Satoshi Nakamoto. Satoshi Nakamoto is geen echte naam maar een alias. Tot op de dag van vandaag weet niemand met zekerheid te zeggen wie de mysterieuze persoon (of groep) is achter het oprichten van de Bitcoin.
Wat we wel weten?
In eerdere documenten van dezelfde schrijver beweerde deze dat hij een man is, die geboren is in 1975 en woonachtig is, of was, in Japan. Ten tijde dat het document uitkwam, en hij de technologie heeft bedacht, was deze mysterieuze man dus 33 jaar. Omdat Satoshi de Bitcoin heeft bedacht was hij de eerste Bitcoin houder. We hebben geleerd dat data op de blockchain transparant en openbaar is. We kunnen dan ook zien hoeveel BTC hij in bezit heeft. Momenteel is dat ongeveer 1 miljoen in aantal.
Wie de mysterieuze bedenker precies is, is niet heel belangrijk. Het gaat erom dat deze persoon een visie had. Een visie van een economie met gedecentraliseerde valuta waar banken niet voor nodig waren. Dit heeft geleid tot de Bitcoin. In dit geschreven stuk gaan we dieper in op wat de bitcoin nou precies is en hoe het werkt.
2008 is inmiddels al ver achter ons en er zijn inmiddels veel meer blockchains in de wereld dan die van de Bitcoin. Sommige projecten zijn vergelijkbaar, andere projecten hebben het concept verder uitgebouwd waardoor er een platform ontstaat waar veel meer mogelijk is dan alleen het verwerken van transacties. Voorbeeld van dit soort projecten zijn NEO, IOTA, Cardano Lisk en Ethereum. Omdat de cryptocurrency koers zo hard gestegen is beweren veel mensen dat het een bubbel is. En hoewel de prijsstijging wellicht wel een bubbel is, begrijpen de meeste mensen niet dat de technologie die achter al deze digitale valuta zit beslist geen bubbel is.
Blockchain is het internet van de toekomst. Dit gaat een grotere revolutie teweeg brengen dan bijvoorbeeld e-mail heeft gedaan of misschien wel zelfs het internet.
Toepassingen
Er zijn verschillende industrieën en sectoren waar blockchain van toegevoegde waarde kan zijn. Veel grote multinationals hebben een afdeling binnen het bedrijf dat bezig is met het uitwerken van ideeën om bedrijfsprocessen beter en efficiënter te maken.
Financiële sector
Van het verwerken van administratieve gegevens tot het verwerken van betalingen. Verschillende aspecten van blockchain techniek kunnen worden toegepast door banken en financiële instanties.
Blockchain zal bijdragen aan het beveiligen en decentraliseren van het ‘internet van dingen’. Binnen het IoT zullen bijna alle elektronische apparaten zijn verbonden met het internet en is het belangrijk dat informatie direct wordt verwerkt.
Overheden
Stemmen worden momenteel nog steeds met de hand geteld. Aan de ene kant logisch omdat reguliere computerservers gehackt kunnen worden. Wanneer stemmen decentraal worden opgeslagen kan er niet met de uitslag worden gemanipuleerd.
Notariaat
Een van de meest belangrijke elementen van deze nieuwe technologie is het feit dat er geen tussenpersoon meer nodig is. Voor veel ‘simpele’ contracten als bijvoorbeeld een testament, zal geen notaris meer nodig zijn.
Medische sector
Blockchain is zeer geschikt voor het bijhouden van medische voortgang, identificatie en het beveiligen van patiëntendossiers.
Lees verder over blockchain toepassingen.
De toekomst
Wat er ook gaat gebeuren qua waarde stijgingen en dalingen van cryptocurrency in de nabije toekomst, de achterliggende techniek is leidend. Op dit moment zijn er duizenden zeer slimme mensen bezig met het doorontwikkelen van blockchains en bijbehorende toepassingen. Wat nu nog een ver van je bed show is, kan morgen de dagelijkse realiteit zijn.
Meer weten? Bekijk onze blockchain workshop!