MyEtherWallet

myetherwallet

Ben je een groot fan van Ethereum en andere coins die gebouwd zijn op de Ethereum blockchain (ERC20 tokens)? Dan is de kans groot dat je deze zo veilig mogelijk wil bewaren, zonder dat je daarvoor veel verschillende wallets moet aanmaken? MyEtherWallet biedt uitkomst!

Wij leggen graag uit hoe je een MyEtherWallet aanmaakt, hoe je deze vervolgens gebruikt en of het gebruik er van veilig is.

Inhoudsopgave

 • Wat is MyEtherWallet?
 • MyEtherWallet aanmaken
 • Tokens ontvangen en verzenden
 • Voor- en nadelen

Wat is een MyEtherWallet?

MyEtherWallet is een online opslagplaats die geschikt is voor alle cryptocoins die gebouwd zijn op de Ethereum blockchain, ook wel ERC20 tokens genoemd. De toegang tot de wallet bestaat uit een combinatie van een private key en een wachtwoord.

Mits je geen nieuwkomer bent in de wereld van cryptocurrencies, heb je vast over Ethereum gehoord. De Ethereum blockchain maakt het voor iedereen mogelijk om een cryptomunt aan te maken. Dit is de reden dat heel veel start-ups in de cryptowereld hier gebruik van maken. Om te kunnen investeren in nieuwe coins / projecten, moet je meestal beschikken over een MyEtherWallet.

MyEtherWallet aanmaken

In onderstaand stappenplan leggen we uit hoe jij een MyEtherWallet kunt aanmaken. Loop de stappen rustig door, het is belangrijk om het proces foutloos te doorlopen!

 1. Ga naar de officiële website van MyEtherWallet – https://myetherwallet.com
  Controleer goed of de URL begint met HTTPS:// en of er een slotje te zien is in de URL bar. MEW is in het verleden doelwit geweest van diverse cyberaanvallen, daarom is het belangrijk om zeker te zijn van een beveiligde online omgeving.
 2. Klik op “create a new wallet” op de homepage en creëer een veilig wachtwoord. Bewaar dit wachtwoord meteen op een plek waar alleen jij bij kunt komen. Vaak is het veiliger om deze uit te printen dan op je computer te bewaren.
 3. Vervolgens kun je de Keystore file downloaden. Via deze download ontvang je ook de private key. Sla zowel de file als de privésleutel op waar niemand er bij kan komen. Wel is het belangrijk dat je de file niet kwijt kan raken. Deze file geeft je namelijk toegang tot je wallet.
 4. In de volgende stap moet jij een keuze maken hoe je wil inloggen op je MEW. Er zijn diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld via een hardware wallet. Mocht je over geen van de opties beschikken, kies er dan voor om in te loggen met je Keystore document. Houd wel in het achterhoofd dat de combinatie met een hardware wallet een veiligere manier is voor het beheer van je cryptomunten.
 5. Je kunt nu inloggen. Je hebt toegang gekregen tot je publieke (account) adres, je balans, en de aan jouw account gekoppelde QR-code.

Tokens ontvangen en verzenden

erc20 mew

Nu je een MyEtherWallet hebt aangemaakt, wil je hier natuurlijk gebruik van kunnen maken.

Token saldo
Rechtsonder zie je ‘Token Saldo’ staan, in dit gedeelte kan je ook zien welke ERC20 Tokens jij bezit.

Tokens toevoegen
Als je al een account met ether of ERC20 tokens hebt, kun je deze valuta eventueel naar de nieuwe wallet verplaatsen door ze naar het gecreëerde MEW-adres te sturen. Als je nog geen ether hebt, zal je wat moeten aanschaffen om transacties te kunnen maken. Je kunt ether niet rechtstreeks kopen via MyEtherWallet.

Als je al een andere cryptocurrency bezit, zoals bitcoin, kun je dat via bekende cryptocurrency exchanges inwisselen voor ethereum. Heb je nog geen crypto’s in bezit? Dan bevelen wij aan om eenvoudig nieuwe digitale valuta aan te schaffen via Coinbase. Gebruik hiervoor dan je MEW-adres.

Tokens verzenden

Voor transacties betaal je een kleine transfer fee, welke altijd betaald wordt vanuit je Ethereum balans. In je nieuwe wallet staat dit bekend als Gas Limit en Gwei. Gwei vind je bovenin je scherm terug. Des te hoger je dit cijfer instelt, des te sneller zal de transactie uitgevoerd worden. Kanttekening is wel dat de mate van snelheid bepaald hoe duur je transactiekosten zijn. De Gas Limit wordt meestal automatisch ingevuld door MyEtherWallet zelf en hier geldt hetzelfde principe.

Bij ‘Aan adres’ vul je het publieke adres van de gewenste bestemming van de transacie in. LET OP, je moet altijd Ethereum naar een ander Ethereum adres overmaken, anders zal de transactie nooit aankomen en ben jij je crypto’s kwijt! Je kan dus geen ETH sturen naar een BTC adres. Kies het aantal tokens dat je wilt verzenden.

Wanneer je jouw transactie nu genereert, verschijnt er een opsomming van jouw transactie. Verzend nu je transactie en jouw munten worden gestuurd naar het door jou opgegeven adres. Je kan de transactie ook volgen. Onderin het scherm zal een groene balk verschijnen. Druk op de ‘TX Hash’.

Voordelen en nadelen

We zetten een aantal voor- en nadelen van de MyEtherWallet op een rij, zodat jij zelf kunt bepalen of je er gebruik van wilt maken.

Voordelen

 • Goede beveiliging door de tussenkomst van een privésleutel
 • Beschikt als enige wallet over de mogelijkheid om deel te nemen aan ICO’s uit het ERC20 protocol
 • Bereikbaar via het web, maar de wallet staat op je computer in plaats van op de MEW servers
 • Te gebruiken in combinatie met hardware wallets
 • Gratis download

Nadelen

 • Gebruikers zijn in het verleden slachtoffer geweest van phishing- en hackersaanvallen.
 • Je kan minder snel traden doordat e hiervoor je coins eerst naar een exchange moet overzetten