Bitvavo review

Bitvavo is een van de snelst groeiende cryptocurrency exchanges van Nederland. Het bedrijf uit Amsterdam startte in 2018 als cryptocurrency broker met als doel om digitale valuta voor iedereen beschikbaar te maken. Al snel wisten zij een plekje te veroveren op de markt en dit heeft vooral te maken het met het gemak van het platform.

In 2019 hebben zij het gehele platform opgebouwd naar een cryptocurrency exchange. Hierdoor is Bitvavo de goedkoopste exchange van Nederland geworden en uitgegroeid tot de grootste Nederlandse aanbieder van cryptocurrency.

Wat ga je leren in deze review van Bitvavo?

 • Achtergrondinformatie over het bedrijf
 • Hoe je crypto koopt en weer verkoopt
 • De kosten
 • Of Bitvavo betrouwbaar is
 • Onze eigen ervaring

Waarom kiezen voor Bitvavo?

 • Tijdelijk 20 euro gratis tegoed via CryptoUniversity
 • De goedkoopste exchange van Nederland (maximaal 0.25% aan kosten, ook voor kleinere investeringen)
 • Basisinterface voor beginnende handelaren en een geavanceerde interface voor ervaren handelaren
 • Eenvoudig betalen met iDEAL, Bancontact, PayPal, SEPA Instant of creditcard
 • Ontvang tot wel 15% rente (Staking en Earn) over je crypto investeringen
 • Verzekerde crypto wallets
 • Accounts verzekerd tegen hacks tot €100.000 (uniek)
 • Wallet verzekering tot wel $255 miljoen
 • Hoge mate van IT beveiliging en aparte Stichting voor tegoeden, lees hier meer: https://bitvavo.com/nl/security
Gratis € 10
Bitvavo Logo
€ 10 gratis crypto + € 10.000 gratis handelen
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een...Show More
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een account registreert. Deze actie is geldig tot 7 dagen nadat je je account geregistreerd hebt. Show Less

Het aanbod van Bitvavo

Bitvavo ReviewBitvavo biedt op dit moment meer dan 200 verschillende cryptovaluta aan via het platform (bekijk hier het actuele aanbod: https://bitvavo.com/nl/markets). Als je dit aanbod vergelijkt met concurrenten zoals BCM, BLOX of Finst dan is het een wereld van verschil. Voorheen werden nieuwe projecten redelijk langzaam aan het platform toegevoegd, maar in 2023 is het aantal munten met rap tempo omhoog gegaan.

Het feit dat een project gelist is bij Bitvavo betekent natuurlijk niet dat de cryptovaluta 100% zal overleven. Doe dus altijd zelf goed onderzoek naar het project waarin je wilt investeren.

Handleiding cryptocurrency kopen bij Bitvavo

Een van de voordelen van Bitvavo is dat het platform voor zichzelf spreekt en erg intuïtief werkt. Er is zeker geen technische kennis nodig om cryptocurrency te kopen of te verkopen. Volg het stappenplan in onze Bitvavo review om eenvoudig cryptocurrency te kopen. Wij maken hierbij gebruik van het basissysteem voor beginners.

Bitvavo cryptocurrency kopen

 1. Registreer een account bij Bitvavo (klik hier voor 20 euro gratis tegoed)
 2. Voer je echte gegevens in (belangrijk!), ga akkoord met de voorwaarden en klik op Registreren
 3. Log in, nadat je je e-mailadres hebt geverifieerd
 4. Klik in je dashboard op Tegoed storten
 5. Voer het bedrag in wat je wil investeren en selecteer de gewenste betaalmethode (je kan later (een gedeelte van) het gestorte bedrag toedelen aan verschillende cryptocurrencies). Klik op Doorgaan en rond de betaling af
 6. Nu er tegoed in je account staat kun je bijvoorbeeld Ripple kopen
 7. Zoek via het dashboard op Ripple en klik op het logo
 8. Voer het bedrag in hoeveel je in Ripple wil investeren (of voer het aantal XRP in). En klik op Kopen

Je hebt nu succesvol Ripple gekocht bij Bitvavo. Een voorwaarde is wel dat je voldoende saldo in je account hebt staan om de transactie door te voeren. Ook is het belangrijk dat de bankgegevens overeenkomen met de opgegeven naam.

De XRP staan vrijwel direct in je eigen wallet. Bovenstaande stappen kunnen toegepast worden voor alle cryptocurrencies die Bitvavo aanbiedt.

Gratis € 10
Bitvavo Logo
€ 10 gratis crypto + € 10.000 gratis handelen
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een...Show More
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een account registreert. Deze actie is geldig tot 7 dagen nadat je je account geregistreerd hebt. Show Less

Handleiding cryptocurrency verkopen en uitbetalen in euro’s

Als je om welke reden dan ook je cryptocurrency weer wil verkopen, dan is ook dat eenvoudig via het platform te regelen. We gaan er in deze Bitvavo review er vanuit dat je al een account geregistreerd hebt. Volg onderstaande stappen om bijvoorbeeld je Ripple weer te verkopen.

 1. Klik via het dashboard op de gewenste munt. In dit geval Ripple
 2. Zorg dat het tabblad Verkopen actief staat
 3. Voer in hoeveel XRP je wil verkopen en klik op Verkopen
 4. Het bedrag in euro is nu toegevoegd aan je Tegoed
 5. Ga terug naar je dashboard en klik op Tegoed opnemen
 6. Voer in hoeveel tegoed je wil opnemen en selecteer je bankrekening
 7. Klik op Doorgaan en voer je 2 factor authenticatie code in

Het opgenomen bedrag staat meestal binnen 30 minuten op je rekening. Houd er rekening mee dat dit tot 1 werkdag kan duren, voordat het op je rekening staat. Duurt het langer dan 1 werkdag, neem dan contact op met de helpdesk.

De geavanceerde Bitvavo exchange

Een van de pluspunten van Bitvavo is de geavanceerde exchange. Hierdoor is het platform ook aantrekkelijk voor ervaren handelaren. Vaak is het zo dat cryptocurrency investeerders beginnen bij een broker en later overstappen naar een exchange zoals Bybit. Met de komst van Bitvavo hoeft dat niet meer en kun je alles regelen via 1 platform.

Bitvavo geavanceerde interface

Via de basisinterface kun je alleen marketorders plaatsen. Dit houdt in dat je de gewenste cryptocurrency tegen de beste prijs op dit moment aanschaft of verkoopt. Je plaatst hierbij geen order in het orderboek, maar je pikt juist een order ertussenuit. Je bent dan een market taker.

Via de geavanceerde interface kun je naast marketorders ook limietorders plaatsen. De geavanceerde exchange is nog volop in ontwikkeling. Ze zijn druk bezig met het implementeren van nieuwe mogelijkheden, zoals stop losses, take profits en meer.

Update 2020: De volledige exchange is vernieuwd en features als stop losses zijn toegevoegd.

Met een limietorder kun je zelf de prijs bepalen wanneer de order doorgevoerd mag worden. Zodra de opgegeven prijs bereikt wordt dan wordt de order doorgevoerd. Het is dus niet zeker of de order daadwerkelijk doorgevoerd zal worden. Bij dit type order ben je een market maker. Wanneer er meer mogelijkheden worden toegevoegd zullen wij deze Bitvavo review bijwerken.

Gratis € 10
Bitvavo Logo
€ 10 gratis crypto + € 10.000 gratis handelen
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een...Show More
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een account registreert. Deze actie is geldig tot 7 dagen nadat je je account geregistreerd hebt. Show Less

Bitvavo kosten en fees

De kosten van een broker of exchange zijn een belangrijk aspect bij het handelen van cryptocurrency. Als je een goedkope exchange zoekt dan zit je bij Bitvavo goed. Het aanmaken van een account is zoals bij elke exchange volledig gratis.

Wanneer je gaat handelen bij een broker kom je er vaak later achter dat ze enorm hoge handelskosten rekenen. Dit is bij Bitvavo anders, deze exchange rekent namelijk maximaal 0.25% fee per transactie. Als je dit vergelijkt met andere Nederlandse brokers dan is Bitvavo de goedkoopste exchange van Nederland. Bij Bitvavo krijg je ook transparant de kosten en de spread te zien.

Sommige brokers rekenen lage kosten voor bijvoorbeeld een hele Bitcoin om zo gunstig in de vergelijkers uit te komen. Maar wanneer je een kleiner bedrag investeert dan lopen de kosten hoog op. Bij Bitvavo is dit niet het geval, ook over de allerkleinste transacties wordt maximaal 0.25% fee gerekend.

Als actie ontvang je nu zelfs 20 euro gratis tegoed via het platform. Deze actie is 7 dagen na registratie via deze link geldig.

De handelskosten van Bitvavo zijn extreem laag, maar worden zelfs nog lager wanneer je meer handelt. Bekijk de tabel welke kosten Bitvavo rekent. Deze tarieven zijn zelfs lager dan Coinbase Pro.

VOLUME (30D) TAKER FEE MAKER FEE
€ 0+
0.25%
0.15%
€ 100 000+
0.20%
0.10%
€ 250 000+
0.16%
0.08%
€ 500 000+
0.12%
0.06%
€ 1 000 000+
0.10%
0.05%
€ 2 500 000+
0.08%
0.04%
€ 5 000 000+
0.06%
0.04%
€ 10 000 000+
0.05%
0.03%
€ 25 000 000+
0.04%
0.03%

Bekijk hier een volledig kostenoverzicht op de website: https://bitvavo.com/nl/fees

Houd er wel rekening mee dat de fees niet te vergelijken zijn met die van Bybit.

Bitvavo wallet

Voor alle aangeboden cryptocurrencies biedt Bitvavo ook een eigen, unieke wallet. Dit betekent dat iedere gebruiker zijn eigen ontvangstadres ontvangt om zijn cryptocurrencies te beheren. Wanneer je een aankoop doet via het platform dan wordt je cryptocurrency gestort in jouw wallet. Dit proces is volledig geautomatiseerd. Het is ook mogelijk om cryptocurrency van een externe wallet te storten in je Bitvavo wallet. Of om je cryptocurrency op te nemen en te versturen naar andere wallet.

Houd er rekening mee dat je wallets online beschikbaar zijn via jouw account. Zorg er dus voor dat je altijd 2 factor authenticatie hebt ingeschakeld. Ook adviseren wij om grotere hoeveelheden cryptocurrency in eigen beheer te bewaren. Dit kan bijvoorbeeld in een hardware wallet. Op die manier ben je niet afhankelijk van de beveiliging van Bitvavo en heb je zelf je sleutels in beheer

Bitvavo verificaties en limieten

Bij het registreren van je account wordt je e-mailadres geverifieerd en moet je je identiteit verifiëren. Dit is een geautomatiseerd proces en duurt meestal niet langer dan 5 minuten. Als je vervolgens tegoed stort in je account wordt automatisch je bankrekeningnummer en tenaamstelling geverifieerd. Vanaf dat moment kan je onbeperkt tegoed storten in je account (let op: er zitten wel limieten aan betaalmethoden). Ook je mobiele telefoonnummer moet gecontroleerd worden om cryptocurrency te storten of op te nemen.

Bitvavo is verplicht om te onderzoeken wie er op het platform handelt en kan niet om een ID-verificatie heen werken. Na het verifiëren van je identiteitsbewijs kun je onbeperkt handelen, storten en opnemen via het platform. In sommige gevallen is er een extra verificatie nodig in de vorm van een live videocall.

Gratis € 10
Bitvavo Logo
€ 10 gratis crypto + € 10.000 gratis handelen
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een...Show More
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een account registreert. Deze actie is geldig tot 7 dagen nadat je je account geregistreerd hebt. Show Less

Bitvavo app

Bitvavo appIn 2020 heeft Bitvavo flink aan de weg getimmerd en heel wat nieuwe features toegevoegd aan het platform. Niet alleen zijn de fees verlaagd, ze hebben ook een nieuwe Android en iOS app op de markt gebracht.

Met de Bitvavo app kan je eenvoudig het volledige basis interface beheren en crypto aan- en verkopen. Sinds 2022 is het ook mogelijk om het geavanceerde interface te gebruiken. Dit maakt het mogelijk om limietorders in te schieten tegen lagere kosten.

Rente over je crypto met Staking en Earn

Bitvavo laat je sinds 2021 een rente verdienen over je crypto holdings, door je munten te staken via Staking en Earn. Wanneer je dit activeert, ontvang je automatisch rente over je crypto’s tot wel 15% op jaarbasis. Staking is bij Bitvavo flexibel, dat houdt in dat je op elk moment je crypto weer kan opnemen. Staking kan zorgen voor een extra passief inkomen met je crypto.

Bij Staking neem je deel aan een on-chain staking pool (zoals bij Cardano en Ethereum) en bij Earn worden je crypto’s uitgeleend via een derde partij.

Houd er rekening mee dat de rentes kunnen veranderen en de geschatte opbrengsten kunnen variëren.

Is Bitvavo betrouwbaar en veilig?

Een goede beveiliging begint bij jezelf. Zorg er dus altijd voor dat je een uniek en sterk wachtwoord gebruikt en 2 factor authenticatie inschakelt. Maar ook Bitvavo heeft verschillende stappen ondernomen om de veiligheid van haar gebruikers te waarborgen. Zo moet ieder apparaat en IP-adres van te voren goedgekeurd worden, ontvang je veiligheidsnotificaties en is er een ingebouwde anti-phishing beveiliging.

Het grootste deel van alle cryptocurrency is opgeslagen in wallets die niet in connectie staan met het internet (cold wallets). Deze wallets worden bewaard in speciale kluizen die voldoen aan de hoogste veiligheidscategorie in Nederland. Ook zijn deze kluizen verspreid over verschillende locaties. De kluizen worden 24/7 gemonitord, waardoor afwijkend gedrag snel opgemerkt kan worden. Bitvavo maakt gebruik van gecertificeerde datacenters en ondergaat jaarlijks verschillende audits. Alle medewerkers worden gescreend alvorens zij worden aangenomen.

Het is duidelijk dat Bitvavo veel doet aan veiligheid en wij kunnen met zekerheid zeggen dat Bitvavo betrouwbaar is. Alle klanttegoeden zijn onderdeel van Stichting Bitvavo Payments en niet van Bitvavo B.V. Mocht Bitvavo B.V. failliet gaan dan zijn de klanttegoeden nog veilig ondergebracht in de stichting.

Gratis € 10
Bitvavo Logo
€ 10 gratis crypto + € 10.000 gratis handelen
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een...Show More
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een account registreert. Deze actie is geldig tot 7 dagen nadat je je account geregistreerd hebt. Show Less

Blootstelling Bitvavo aan faillissement Digital Currency Group

In 2022 laat Bitvavo weten dat zij ongeveer 280 miljoen aan staking klantentegoeden hadden ondergebracht bij het wankelende (inmiddels failliete) Digital Currency Group (DCG). Voor het gebruiken van staking moet de klant expliciet toestemming geven, maar het was niet helemaal duidelijk voor klanten dat de tegoeden werden uitgeleend aan een derde partij. Bitvavo stelt dat zij de volledige 280 miljoen euro kunnen dekken met eigen middelen en dat klanten niet in gevaar zijn en zekerheid hebben.

Bitvavo stelt dat DCG over voldoende middelen beschikt om het volledige verschuldigde bedrag terug te betalen. Begin 2023 ontving Bitvavo een voorstel om 70% van de ondergebrachte tegoeden terug te krijgen binnen een acceptabele termijn. Niet veel later is er een principe akkoord bereikt voor de overige 80%-100% van de klanttegoeden. Als we de blog van Bitvavo mogen geloven, wordt een groot deel van de klanttegoeden netjes terugbetaald.

Deze hele situatie laat zien dat tijdens een bearmarket ook grote crypto bedrijven kunnen omvallen. Zie dit dus als een waardige les en bewaar niet meer crypto op exchanges dan nodig.

Onze Bitvavo ervaring

Wij maken sinds begin 2018 gebruik van het Bitvavo platform en hebben het platform vanaf het begin gevolgd. Iets wat duidelijk te zien is, is dat ze hard blijven ontwikkelen aan het platform. Hierbij wordt vooral rekening gehouden met de consument, door extreem lage kosten te rekenen. Wij zien dat Bitvavo steeds groter wordt in Nederland, maar ook in Europa. Ook is het volume vele malen hoger als dit vergelijkt met andere Nederlandse brokers.

Onze Bitvavo ervaring is dan ook erg positief en wij denken dat dit bedrijf ook erg groot kan worden in de rest van Europa. Bij updates zullen wij onze Bitvavo review bijwerken.

Veelgestelde vragen Bitvavo

Wat zijn de handelskosten op Bitvavo?

Bitvavo rekent maximaal 0.25% aan handelskosten per transactie. Bij iedere transactie zie je exact hoeveel je aan fee betaalt, wel zo transparant.

Hoe kan ik tegoeden storten bij Bitvavo?

Je kan kiezen uit 8 verschillende betaalmethodes, waaronder: iDEAL, Bancontact, PayPal en creditcard. Ook is het mogelijk om cryptocurrency te storten en hiermee te handelen.

Hoeveel cryptovaluta's biedt Bitvavo aan?

Het is mogelijk om 155+ verschillende crypto's te traden tegen Euro of BTC.

Is dit platform geschikt voor beginners?

Ja, het is net zo makkelijk als een aankoop doen bij een webshop. Bitvavo heeft een simpele interface en een geavanceerde interface.

Is dit platform geschikt voor ervaren traders?

Ja, naast het simpele interface heeft Bitvavo een volledige exchange gebouwd. In de exchange maak je gebruik van nog lagere tarieven en kan je speciale orders doorvoeren.

Hoeveel kan ik minimaal investeren via Bitvavo?

Bitvavo richt zich op iedere handelaar en heeft de minimale investering op € 1 gezet. Dus ook mensen die voor een klein bedrag willen proberen kunnen gebruikmaken van het platform.

Ik zit bij een andere partij, kan ik eenvoudig overstappen naar Bitvavo?

Ja, het is zeer eenvoudig om over te stappen en de helpdesk kan je hier eventueel bij begeleiden. Registreer simpelweg een account en je kan beginnen met handelen.