Overzicht crypto begrippen

Iedereen die nieuw is in de crypto wereld en voor het eerst op online cryptoforums terecht komt zal een paar keer met een verward gezicht naar zijn scherm staren. Begrippen als FUD, hodl en fomo vliegen je om de oren. Sommige termen zijn aan de hand van de content wel te ontcijferen, maar met dit begrippenoverzicht helpen we je alvast op weg.

crypto begrippen en termen

Altcoins
Officieel is elke cryptocurrency anders dan Bitcoin, een altcoin (alternatieve coin). 
Vaak wordt ook het woord altcoins gebruikt wanneer men refereert aan coins die nog niet erg bekend zijn en een kleine marketcap hebben.

ATH
ATH staat voor All Time High, oftewel het hoogste punt van de desbetreffende crypto koers.

Bags
Je investering van een bepaalde munt.
VB: Ik heb veel vertrouwen in Lisk, daarom zal ik mijn ‘bags’ niet verkopen.

DYOR
DYOR staat voor Do Your Own Research. Op forums zoals Reddit kom je wel eens vragen tegen als ‘wat doet deze munt?’. Grote kans dat je een reactie krijgt als Do your own research.

dyor meme fry

FOMO
FOMO is een afkorting voor ‘fear of missing out’. Dit komt vaak voor bij beginnende traders. Ze zien dat een specifieke munt sterk in prijs is gestegen. Uit angst dat ze een potentiele goudmijn mislopen kopen ze vaak in op een verkeerd moment.
VB: Ik sta op 30% verlies. Ik had moeten wachten op een dip maar wegens FOMO kocht ik in op het hogste punt.

FUD
Fear, Uncertainty and Doubt. Dat is waar FUD voor staat. Iemand die zeer negatief spreekt over een bepaalde crypto, of opzettelijk valse informatie verstrekt,maakt zich schuldig aan fud.
VB: Stop met het verspreiden van FUD, er is geen hack geweest en het netwerk is nog steeds veilig.

Hodl
Ooit ontstaan als typfout van het woord hold. Echter door het internet al gauw omgedoopt tot ‘hodl’. Het refereert aan het feit dat je jouw investering voor langere termijn vasthoudt, en niet verkoopt of tussendoor verhandelt. 

Marketcap
De prijs van een specifieke munt, keer het aantal munten in omloop. 
VB: munt a is 10 euro waard, en er zijn 100 munten in omloop. De marketcap van deze munt is dan 10 X 100 = 1000€.

Moon / Moonen
Moon is waar je wil dat jouw munt naartoe gaat; naar de maan! Dit houdt in dat de prijs een zeer extreme stijging ondergaat. Als een munt in korte tijd snel meer waard wordt spreken we van ‘moonen’.

Pump & Dump
Het manipuleren van de markt met als doel geld verdienen. Dit gebeurd vaak bij munten met een lagere marketcap, omdat deze makkelijker te manipuleren zijjn. Door veel geld in een specifieke munt te stoppen stijgt de prijs. Andere handelaren zien dit en stappen in wegens FOMO. Als de koers goed gestegen is, stappen de verantwoordelijken van de pump uit, om hun winst te pakken. Dit leidt weer tot het dalen van de koers (dump. Kortom, een pump en dump.

Whale
Een investeerder met heel veel geld of coins is een whale. Whales hebben veel macht omdat ze de middelen hebben om markten te kunnen manipuleren. Zo kunnen ze met grote koop- en verkooporders de prijzen doen stijgen en dalen.