ICO is een afkorting van Initial Coin Offering. Een ICO is een manier van fundraising waarbij waarbij consumenten in een bedrijf kunnen investeren in ruil voor cryptocurrency.
Crowdfunding door middel van een ICO wordt steeds populairder. Er is echter ook steeds meer kritiek op. Dat komt omdat de markt nog niet gereguleerd is.*
Wat betekent dit precies?
Het komt er op neer dat bedrijven niet aan specifieke regels hoeven voldoen om een ICO op te zetten. Iedereen, inclusief jijzelf, kan op deze manier geld ophalen. Doordat er geen regels zijn wordt er veel misbruik van gemaakt. Verschillende projecten hebben meerdere miljoenen opgehaald onder valse voorwendselen. Nadat er genoeg geld was opgehaald vertrokken de oprichters met de gehele investering zonder dat investeerders daar iets van terugzagen.
*Recentelijk heeft de Amerikaanse variant van de AMF, de SEC, besloten dat bepaalde ICO’s toch aan specifieke regelgeving moeten voldoen. In Nederland is dit nog niet het geval.
Hoe werkt het?
De meeste projecten werken aan de hand van een white paper. In deze white paper staat wat het project wil bereiken. Ook staat hierin beschreven hoe ze dat willen bereiken en hoe het technisch in elkaar steekt.
Het bedrijf dat het project wil realiseren geeft vooraf aan hoeveel geld zij willen ophalen om te kunnen beginnen.
Iedereen die overtuigd is heeft de mogelijkheid om te investeren. In de meeste gevallen kunnen mensen alleen investeren met Bitcoin of Ethereum. Voor elke hoeveelheid aan BTC of ETH krijg je een hoeveelheid cryptovaluta uitbetaald. Elke ICO heeft een eigen cryptovaluta, specifiek voor dat project. Dit wordt op een later moment uitgekeerd. Dit geeft de oprichters dan ook de mogelijkheid om met al het geld te vertrekken, zonder er war voor terug te geven.
Zodra de investeringsronde is afgerond wordt de digitale munt verhandelbaar op openbare platformen. Nu kan er verhandeld worden tussen gebruikers onderling.
Het verschil tussen een ICO en een IPO
Er is veel verwarring over het verschil tussen een ICO en een IPO. IPO staat voor Initial Public Offering. Bedrijven die hun finding regelen via een IPO moeten verplicht belasting betalen, en die geld ook voor investeerder die er aan deelnemen. Daarnaast geeft een IPO een aandeel in het bedrijf, bij een bepaalde hoeveelheid aan aandelen. Een ICO geeft deelnemers alleen de gelegenheid een aandeel te hebben in het specifieke project.
Bedrijven die een IPO lanceren moeten momenteel nog aan veel meer en strengere regels voldoen dan bedrijven die een ICO lanceren.
Succesvolle ICO’s
Ondanks het gebrek aan regels en regulering houdt het mensen niet tegen om geld in te leggen. Ook in 2018 zijn er veel ICO’s geweest die tientallen miljoenen euro’s wisten op te halen. Hieronder een kleine selectie:
Telegram – 1.5 miljard euro
Het Telegram Open Network is een snelle, veilige en schaalbare blockchain die miljoenen transacties per seconde kan verwerken.
Elastos – 82.7 miljoen euro
Een blockchain die copyrights, muziekrechten en overdracht contracten verifieert.
Filecoin – 226 miljoen euro
Gedecentraliseerde opslag via de cloud
Huobi – 264 miljoen euro
Een nieuwe cryptocurrency exchange
In totaal werd er voor meer dan 7 miljard opgehaald aan ICO’s in 2018.
De geschiedenis
Ripple was de eerste crypto die door middel van een ICO wisten te fundraisen. Dit was in 2013. Een jaar later volgde Ethereum, dat in totaal meer dan € 15 miljoen wist op te halen.
Sindsdien hebben er vele honderden miljoenen Initial Coin Offerings plaatsgevonden. De meeste van deze crypto’s zijn zelfs gebouwd op de Ethereum blockchain. Hoewel dit niet de enige kracht is van het netwerk, is dit wel een belangrijke eigenschap. Ethereum maakt het namelijk heel erg makkelijk om een eigen cryptocurrency te bouwen, zogeheten ERC20 tokens.
Nog nooit was het zo makkelijk om in een zeer korte tijd heel veel geld bij elkaar te verzamelen. Desondanks roepen veel mensen om regulering. Volgens critici is het te makkelijk om een ICO op te zetten en het gebrek aan regulering zorgt voor witwassen en trekt criminelen en oplichters aan.
Waar moet je op letten?
Van de honderden projecten zitten er veel tussen waar niks van terecht komt. Dit betekent niet dat je nooit meer in een ICO kan investeren. Wel is het belangrijk om op bepaalde dingen te letten. Door hierop te letten is de kans een stuk kleiner dat je jouw geld in een bodemloze put stopt.
-
Lees de whitepaper
Je kan een project alleen beoordelen als je zoveel mogelijk informatie hebt. Lees daarom altijd eerst de white paper. Wat zijn de mogelijke toepassingen? Wordt er een echt probleem opgelost, of zijn het allemaal mooie praatjes die niet ondersteund worden met cijfers?
-
Token distributie
Elke ICO dient vooraf aan te geven hoeveel coins verdeeld worden over investeerders, en hoeveel er achter worden gehouden voor het team zelf of voor de oprichters. Als deze verdeling heel erg scheef is, in de zin dat het meeste geld gaat naar de laatste 2 partijen, is dat een slecht teken. Ook is het belangrijk om te weten of er vooraf een maximaal aantal munten is vastgelegd. Wanneer dit niet zo is kan het team makkelijk nieuwe coins creëren waardoor de waarde naar beneden keldert.
-
Het team
Ga goed na hoe het team achter de ICO in elkaar steekt. Wat voor opleiding of technische achtergrond hebben deze mensen. Hebben zij al ervaring met succesvolle, of juist onsuccesvolle projecten? Zijn het mensen die een groot netwerk hebben in de tech-wereld? Allerlei vragen die je jezelf moet stellen om te bepalen of het project kans van slagen heeft.
-
Marktsentiment
Het eerste wat wij altijd leren is om NOOIT blindelings mee te gaan in de mening van anderen. Of het nou experts zijn of vrienden of familie. Doe altijd je eigen onderzoek. Ook hier is dat het geval. Echter betekent dit niet dat je niet moet kijken wat anderen erover te zeggen hebben. Het kan je namelijk wel weer nieuwe insights geven.
-
Sell-off
Hoe eerder je na aankondiging investeert, hoe meer coins je krijgt. Dit kan in sommige gevallen oplopen tot een bonus/korting van 25%. Veel mensen verkopen hun coins direct zodra deze te verhandelen zijn op de openbare markt. Hierdoor daalt de prijs van de currency. Voordat je instapt is het belangrijk om na te gaan of dat in jouw geval ook kan gebeuren of dat het echt een lange termijn investering is voor veel mensen.