Cryptocurrency en bitcoin belasting; dit is hoe het werkt

bitcoin belasting

Veel van onze lezers vragen het zich af. Maar ook op forums en andere websites komen we de vraag regelmatig tegen; is Bitcoin belastingvrij? Of moet ik wel belasting betalen over bitcoin en andere cryptocurrency? En welke koers moet ik hiervoor hanteren?

Het antwoord op al je vragen zullen we in deze post beantwoorden. En om je al een beetje gerust te stellen, de meeste mensen hoeven geen belasting te betalen.

1. Moet je het opgeven?

Ja, je moet al je bezittingen in cryptocurrency opgeven. Crypto’s worden door de belastingdienst op dezelfde manier belast als spaargeld. In box 3 (sparen en beleggen) dien je jouw digitale valuta op te geven onder het kopje ‘overige bezittingen’.

crypto belasting

De belastingdienst laat met deze omschrijving zien weinig te begrijpen van digitale valuta. Bitcoins, en andere currency, staan technisch gezien niet opgeslagen op je computer. Hoogstens de toegang tot je munten, door middel van een wallet.

Maar goed, we snappen wat er bedoelt wordt en je moet deze bezittingen dus wel opgeven!

2. Welke koers / prijs moet je aanhouden?

We weten dat momenteel de prijzen van cryptocoins heel erg snel kunnen dalen. De bitcoin waarde van vandaag, scheelt duizenden euro’s ten opzichte van een paar maanden geleden. Dus welke koers moet je gebruiken? De belastingdienst geeft aan dat je de waarde in euro’s op 1 januari van het jaar waar je belasting over doet moet hanteren. Dus als je in het jaar 2022 belastingaangifte doet over 2021, dien je de koersprijs van 1 januari 2021 te gebruiken.

Dat je munten in de tussentijd meer of minder waard zijn geworden maakt niks uit. Dit is de regel die voor iedereen in Nederland geldt. De meeste mensen zullen coinmarketcap gebruiken voor de koers maar sommige andere websites geven net een andere prijs aan. Wat is dan de officiële prijs die je moet aanhouden voor je aangifte, vraag je jezelf misschien af. De belastingdienst zegt dat je de website moet hanteren die je normaal ook gebruikt.

3. Betaal ik ook echt belasting over mijn crypto’s?

Waarschijnlijk niet, maar wij kunnen niet in jouw portemonnee kijken natuurlijk.
Over 2021 mag je 50.000 € aan spaargeld (of belegginsgeld) hebben. Als je een partner hebt dan is dit het dubbele.

Als jouw spaargeld en je crypto investering niet boven deze bedragen uitkomen hoef je niks te betalen. Zoals we al eerder zeggen betekent dit niet dat je het niet moet opgeven. Dit zijn 2 verschillende dingen.

4. Ontduiken?

Kom jij wel boven de spaargeld limiet uit maar heb je geen zin om belasting te betalen over jouw bitcoins? Dit kan je doen natuurlijk. Maar wel op eigen risico. De vraag is of de belastingdienst er achter komt. Als ze hier heel veel resources op gaan zetten is de kans groot dat ze er achter kunnen komen. In Amerika en Canada heeft de belastingdienst van die landen al gegevens opgevraagd bij Coinbase van meer dan 10.000 gebruikers. In Nederland lijkt de belastingdienst nog niet zo ver te gaan maar wij raden het niet aan om de belasting te ontduiken. Het is namelijk zeer strafbaar.

5. Hoe werkt het in andere landen?

Dat verschilt heel erg per land. Bovenstaande vragen en antwoorden zijn van toepassing op Nederlanders. Als je in België woont adviseren wij om na te gaan hoe dit geregeld is. In Zuid Korea maar ook Amerika betaal je ook belasting over de trades die je doet. Dit maakt het verhaal direct veel ingewikkelder.