Polkadot (DOT)

Wat is Polkadot?

Polkadot (DOT) is niet zo’n bekende cryptocurrency als Bitcoin of Ethereum, maar heeft in de afgelopen drie jaar wel een naam voor zichzelf opgebouwd en zich omhoog gewerkt in de lijst van succesvolle cryptocurrency’s. Dat is ook niet totaal onverwacht.

Polkadot werd namelijk gecreëerd door mede-oprichter van de welbekende crypto Ethereum, Gavin Wood.

Koop direct Polkadot met iDeal en ontvang €10 DOT gratis

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Wat is Polkadot?

Polkadot noemt zichzelf een platform voor Web3. Wat houdt dat in? Dat ze de missie voor ogen hebben om met hun blockchaintechnologie mensen de mogelijkheid te kunnen bieden om op een decentrale manier het internet te gebruiken.

Een decentraal systeem, of dat nou gaat over het internet, valuta’s of applicaties die data verplaatsen, het is een systeem dat veiligheid garandeert doordat er niet één entiteit is die de touwtjes in handen heeft. Wanneer je Polkadot gebruikt zijn dus zowel jouw identiteit als data beschermd.

Een voorbeeld van wat je ermee kunt doen is het maken van nieuwe blockchains en smart contracts zowel binnen als buiten cryptocurrency. Polkadot creëert de mogelijkheid om informatie binnen en buiten de cryptosystemen te laten verplaatsen.

Het eerste wat je waarschijnlijk denkt is, dat Ethereum ook zoiets doet. Belangrijk om te weten is dat Polkadot niet de concurrentie aangaat met Ether, maar juist samen wil bestaan.

Deze uitleg van wat Polkadot is, is een versimpelde versie, de complete omschrijving van deze crypto is namelijk ontzettend gecompliceerd. Velen noemen het een van de moeilijkst uit te leggen crypto’s die er is. Zelfs een ervaren crypto-investeerder moet meerdere artikelen lezen om volledig te snappen hoe Polkadot in elkaar steekt.

Polkadot koers in euro en dollar

In de grafiek hieronder zie je de meest recente DOT prijs. De Polkadot koers wordt hier 24/7 live weergegeven.

De grafiek toont standaard de euro koers, maar door op USD te klikken zie je de dollar koers.

Het ontstaan van Polkadot

Polkadot is opgericht door Gavin Wood, mede-oprichter van de crypto Ethereum. De reden dat hij laatstgenoemde in 2016 is verliet is onder andere de trage ontwikkeling van Ethereum. Volgens Wood kon dat beter. Ruim een jaar later kwam daar Polkadot uit voort. De initial coin offering (ICO, ofwel de beursgang maar dan in de wereld van cryptocurrency) was een razend succes. Het haalde 145 miljoen Amerikaanse Dollar in Ethereum binnen.

Na een succesvolle start kreeg Polkadot te maken met een groot veiligheidsprobleem dat leidde tot een verlies van valuta die tot op heden nog niet helemaal teruggehaald is. Desondanks heeft Polkadot na deze eerste investeringsronde en datalek het voor elkaar gekregen om nog meer succesvolle investeringsrondes te doen.

DOT is de currency op het Polkadot netwerk. Eigenaars van DOT (dus iedereen die een bepaalde hoeveelheid DOT koopt) kan meestemmen over de veranderingen binnen het netwerk.

Polkadot vs. Ethereum

Polkadot is op meerdere manieren gelinkt aan Ethereum. Ze delen een oprichter, de ene crypto wordt gebruikt voor aanschaf van de ander, en de essentie van wat Polkadot wil bereiken is gebaseerd op Ethereum. Maar het wil er zeker niet mee concurreren.

Toch zijn er ook verschillen. In tegenstelling tot Ethereum, heeft Polkadot een andere structuur. De essentie van Polkadot:

  • Relay chains: zorgt voor de veiligheid van het netwerk en maakt het mogelijk om binnen het netwerk op verschillende chains te opereren.
  • Parachains: dit zijn de onafhankelijke blockchains die tegelijkertijd opereren.
  • Bridges: deze zorgen ervoor dat het Polkadot systeem kan communiceren met processen die buiten de blockchain plaatsvinden.

De parachains houden in dat meerdere chains parallel aan elkaar (dus tegelijkertijd en naast elkaar) transacties kunnen verwerken. Daardoor is Polkadot onwijs schaalbaar. Bij Ethereum is dit niet mogelijk, wat op dit moment voor grote problemen en leidt tot enorme transactiekosten.

Daarnaast zijn voor de bestuursprocessen van Ethereum 2.0 die gepland zijn, off-chain hard forks nodig. Een hard fork vindt plaats op het moment dat twee partijen binnen een netwerk het dusdanig oneens zijn dat het systeem moet opsplitsen om nieuwe regels te kunnen doorvoeren.

Polkadot daarentegen vereist geen hard fork voor deze bestuursprocessen, maar laat deze bestuursprocessen binnen de chain plaatsvinden, dat is een stuk autonomer. Die autonomie is precies waar de kracht  van de decentrale crypto’s en blockchaintechnologie ligt.

Validators vs. nominators

Als je bekend bent met cryptocurrency’s dan heb je vast al vaker gehoord over mining. Dat is het proces voor het creëren van nieuwe cryptos, waardoor de cryptocurrency gekocht kan worden door kopers zoals jij en ik. Voor dat proces betaal je bij het versturen van veel crypto’s een miners fee. Bij Polkadot is dit echter niet mogelijk, want in tegenstelling tot veel crypto’s (zoals Bitcoin) is Polkadot geen Proof of Work crypto.

Het systeem waar Polkadot mee werkt is, zoals eerder al genoemd, vrij complex en werkt met onder andere validators en nominators. Terwijl je met Bitcoin dus kunt verdienen aan minen, kun je met Polkadot verdienen aan validation en nomination. Een validator houdt zich bezig met de bouw van een block, terwijl een nominator focust op het toewijzen van DOT aan de juiste personen.

Potentie

Iedereen wil weten wat de potentie van een crypto is, om vervolgens te besluiten of ze het moeten gaan kopen of verkopen. Er kan echter nooit een bindend advies gegeven worden, want wie weet wat er gaat gebeuren (het antwoord: niemand). We kunnen wel kijken naar de potentie van een cryptocurrency, zo ook bij Polkadot.

Voordelen van Polkadot zijn de schaalbaarheid dankzij de parachains en de decentralisatie door het onafhankelijk zijn van onder andere hard forks. De ontwikkelingen van Polkadot hebben de aandacht getrokken van veel developers. Deze aandacht heeft de prijs omhoog gedreven.

De bridges binnen Polkadot worden ook gezien als een waardevol element van de crypto. Het maakt het mogelijk om op relatief laagdrempelige wijze Polkadot systemen te laten communiceren met externe platformen. Dit zorgt voor verhoogde toepasbaarheid van het netwerk op toekomstige samenwerkingen.

Tot slot is een deel van de potentie van Polkadot afhankelijk van en te verklaren door de founding father Gavin Wood. Deze extreem ervaren oprichter heeft al laten zien dat hij, met een succesvolle ICO gevolgd door dramatische veiligheidsproblemen en vervolgens weer mooie investeringsrondes, Polkadot door jaren met snel opeenvolgende pieken en dalen kan navigeren zonder het vertrouwen van de community kwijt te raken.

Polkadot kopen

Ben jij van plan om Polkadot te kopen? Doe dat dan veilig via Bitcoin Meester. Deze broker biedt meer dan 200 crypto’s aan die je eenvoudig met iDEAL, Bancontact en bankoverschrijving kan kopen. Of bekijk onze Polkadot koopgids.

Koop direct Polkadot met iDeal en ontvang €10 DOT gratis

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Bronnen

Wat is Polkadot (DOT)?

Polkadot is een blockchainplatform dat zich richt op het mogelijk maken van een gedecentraliseerd web, bekend als Web3. Het stelt gebruikers in staat om nieuwe blockchains en slimme contracten te creëren, zowel binnen als buiten de cryptowereld, met een focus op veiligheid en decentralisatie.

Wie heeft Polkadot opgericht?

Polkadot is opgericht door Gavin Wood, een van de mede-oprichters van Ethereum. Hij startte Polkadot na zijn vertrek uit Ethereum in 2016, met als doel de tekortkomingen van Ethereum aan te pakken.

Hoe verschilt Polkadot van Ethereum?

Hoewel beide platforms gedeeltelijk overlappen in functionaliteit en doel, biedt Polkadot verbeterde schaalbaarheid en vereist het geen hard forks voor bestuursprocessen. Dit in tegenstelling tot Ethereum, waar hard forks nodig zijn voor grote updates.

Wat maakt Polkadot uniek?

Polkadot onderscheidt zich door zijn structuur, die bestaat uit relay chains, parachains en bridges. Deze structuur maakt het mogelijk om meerdere blockchains parallel te laten werken, wat leidt tot verbeterde schaalbaarheid en efficiëntie.

Wat zijn validators en nominators in Polkadot?

In het Polkadot-netwerk zijn validators verantwoordelijk voor het bouwen van blocks, terwijl nominators DOT toewijzen aan betrouwbare validators. Dit systeem vervangt het traditionele miningproces dat in veel andere cryptocurrencies wordt gebruikt.

Wat is de potentie van Polkadot?

Polkadot wordt gewaardeerd om zijn schaalbaarheid, decentralisatie en het vermogen om met externe platformen te communiceren via bridges. Deze kenmerken, samen met de ervaring van oprichter Gavin Wood, dragen bij aan de potentie van Polkadot in de cryptomarkt.

Hoe kan ik Polkadot kopen?

Polkadot kan worden gekocht via verschillende cryptocurrency exchanges, zoals Bitvavo. Het is mogelijk om DOT te kopen met betaalmethoden zoals iDEAL, Bancontact en bankoverschrijving. Bekijk hiervoor onze koopgids.

Waar kan ik de actuele koers van Polkadot vinden?

Wij hebben op de pagina een widget geplaatst om de Polkadot koers in euro te volgen.

Waar vind ik meer informatie over Polkadot?

Voor meer informatie over Polkadot, bezoek de officiële website polkadot.network en raadpleeg gerelateerde bronnen voor gedetailleerde informatie over het platform en de technologie erachter.

Is Polkadot een goede investering?

Zoals bij elke investering in cryptocurrency, hangt dit af van persoonlijke risicotolerantie en marktomstandigheden. Het is aan te raden om zelf onderzoek te doen en eventueel financieel advies in te winnen voordat je investeert in Polkadot of enige andere cryptocurrency.