Litebit review – onze ervaring met deze cryptocurrency broker

Litebit.eu is één van de eerste cryptocurrency brokers die het mogelijk maakte om eenvoudig cryptocurrency te kopen met iDEAL. Waar vrijwel alle andere brokers zich alleen richtte op Bitcoin, bood Litebit meerdere verschillende munten aan inclusief wallets. Vandaag de dag zien we dat andere brokers het assortiment hebben uitgebreid en dat er vele nieuwe spelers op de markt zijn gekomen. In deze Litebit review geven wij jou alle informatie over dit platform en delen wij onze ervaringen.

Update: LiteBit kondigt in mei 2023 aan dat de activiteiten worden beëindigd. Alle klanttegoeden blijven 100% beschikbaar en kunnen worden overgenomen. Er wordt samengewerkt met Bitvavo om klanten de mogelijkheid te bieden om verder te handelen.

Wat kom je te weten in deze Litebit review?

 • Handleiding hoe je crypto kan kopen en verkopen
 • Welke limieten en verificaties er gelden
 • De kosten die Litebit rekent
 • Of Litebit betrouwbaar is
Gratis
Litebit Logo Widget
Registreer een gratis Litebit account
Registreer nu een gratis account bij Litebit en start met het handelen van crypto's
Registreer nu een gratis account bij Litebit en start met het handelen van crypto's Show Less

Litebit heeft een enorm klantenbestand

Litebit biedt het platform sinds 2013 aan en heeft sindsdien een groot klantenbestand opgebouwd. Andere brokers zoals Bitvavo en Bitcoin Meester zijn rond 2018 gestart en hebben beduidend minder gebruikers. Op dit moment heeft Litebit ruim 779 duizend geregistreerde gebruikers. Litebit was één van de eerste brokers die een ingebouwde wallet aanbood en regeerde een lange tijd alleen. Ook was de volledige website vertaald naar het Engels, waardoor er veel klanten buiten Nederland en België zich geregistreerd hebben op het platform.

De Litebit website

Ondanks de vele gebruikers is het volume op het platform laag in vergelijking met andere brokers:

Broker Volume (24u)
Bitvavo € 161 743 110
Bitonic € 1 363 589
Bitcoin Meester € 13 515 881
Litebit € 3 203 939
Anycoin Direct € 579 078

Deze meting is op een willekeurige dag gedaan met de data van Coinpaprika. Feit dat het volume zo laag ligt, betekent dat veel gebruikers zijn overgestapt naar andere brokers/exchanges. Een goed Litebit alternatief is de Bitvavo exchange. Hier betaal je slechts 0.25% handelskosten in vergelijking tot de 2% handelskosten bij Litebit.

Het Litebit platform inmiddels al drie keer gehackt, waarbij succesvol persoonsgegevens gestolen zijn. Er bestaat een grote kans dat de persoonsgegevens van ruim 200.000 klanten op straat komt te liggen in 2021.

Gratis € 10
Bitvavo Logo
€ 10 gratis crypto + € 10.000 gratis handelen
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een...Show More
Ontvang 10 euro en handel de eerste € 10.000 volledig gratis bij Bitvavo als je nu een account registreert. Deze actie is geldig tot 7 dagen nadat je je account geregistreerd hebt. Show Less

Handleiding cryptocurrency kopen

Een Litebit review is niet volledig zonder een handleiding hoe het platform werkt. Hoewel het kinderlijk eenvoudig is om aan- en verkopen te doen, hebben wij hieronder een stappenplan opgesteld. Bij Litebit koop je meer dan 70 verschillende crypto’s eenvoudig met iDEAL of Bancontact. Bekijk hier hoe:

 1. Litebit Bitcoin kopen widgetBezoek Litebit.eu en klik op Sign up
 2. Voer je gegeven correct in. Zorg ook dat je geboortedatum en nationaliteit kloppen
 3. Verifieer je e-mailadres
 4. Verifieer je telefoonnummer met een SMS (je bent meteen Tier 1 geverifieerd)
 5. Schakel 2-factor authenticatie in; gebruik hiervoor Authenticator en geen SMS
 6. Klik op een cryptocurrency naar keuze, bijvoorbeeld BTC
 7. Je mag met Tier 1 tot € 350 per dag uitgeven. Geef aan voor hoeveel je crypto wil kopen
 8. Gebruik de Litebit wallet of kies voor een externe wallet (zoals een hardware wallet)
 9. Bepaal hoe je wil betalen (bijvoorbeeld iDEAL)
 10. Klik op Volgende en de munten worden na betaling naar de gekozen wallet verstuurd

Je hebt nu succesvol Bitcoin gekocht bij Litebit. Het duurt ongeveer 15 minuten (afhankelijk van de munt en de daarbij horende blockchain) voordat de munten in je wallet staan. Als je de Litebit wallet hebt gekozen dan kun je op Mijn wallet klikken om de transactie of je wallet te bekijken.

Gratis
Litebit Logo Widget
Registreer een gratis Litebit account
Registreer nu een gratis account bij Litebit en start met het handelen van crypto's
Registreer nu een gratis account bij Litebit en start met het handelen van crypto's Show Less

Handleiding crypto verkopen en uitbetalen bij Litebit

Een verstandige crypto handelaar zorgt er ook voor dat hij/zij af en toe winst pakt. Wij adviseren dan ook om in ieder geval je investering op te nemen. Op die manier handel je met minder risico en zijn al je verdiensten pure winst. Het verkopen en vervolgens uitbetalen kan eenvoudig via het platform. Je kan bij Litebit alleen munten verkopen die in je LB wallet staan. Staan je crypto’s op een externe wallet dan moet je ze eerst naar je LB wallet versturen.

 1. Zorg dat je ingelogd bent bij Litebit (geen account? Registreer hier een account)
 2. Klik op Mijn wallet en klik achter de coin op Verkopen
 3. Er opent een popup waarin je de hoeveelheid kan aangeven en je ziet direct wat je ervoor terugkrijgt. Ook moet je je 2-factor authenticatie code invoeren
 4. Klik op Verkopen voor credits
 5. Na een succesvolle verkoop worden Litebit credits aan je account toegevoegd. Iedere credit staat gelijk aan 1 euro
 6. Ga naar je account home (klik rechtsboven op je naam en vervolgens op Account home/credits)
 7. Linksonder zie je staan hoeveel credits je hebt. Klik op Opnemen
 8. Geef aan hoeveel je wil opnemen en selecteer je bankrekening
 9. Klik op Credits opnemen

Onze ervaring met Litebit is dat je dezelfde (werk)dag krijgt uitbetaald. Litebit betaalt meerdere keer per dag in batches uit, vaak worden de transacties handmatig gecontroleerd. Door de invoering van Instant Payments ontvang je met de grootste Nederlandse banken vrijwel direct je geld. Zelf geven ze aan dat het maximaal 3 werkdagen kan duren, dit heeft waarschijnlijk te maken met eventuele handmatige controles.

Litebit kosten en fees

In deze Litebit review duiken wij natuurlijk ook dieper in de kosten en fees die de broker rekent. Het registreren van een account is gratis, maar Litebit rekent voor andere diensten wel kosten. Dit is dan ook het verdienmodel van een broker. Houd bij Litebit rekening met de volgende kosten:

 • Transactiekosten (iDEAL kost bijvoorbeeld € 0,42 en Bancontact is ongeveer 2%)
 • Overboeken naar IBAN kost € 0,40
 • Handelskosten ongeveer 2% (let op deze kosten zijn in de koersen verrekend)
 • Handelskosten Bitcoin ongeveer 1% tot 1,5%

De kosten die Litebit rekent maakt de broker een relatief dure broker. Er zijn veel andere aanbieders die geen transactiekosten of overboekingskosten rekenen. Bij Bitvavo is dit bijvoorbeeld gratis en daar betaal je ook nog eens maximaal 0.25% handelskosten. Dit maakt Bitvavo soms 8 keer goedkoper.

De transactiekosten bij Litebit zijn te omzeilen door eerst Litebit credits te kopen. Hierdoor betaal je slechts één keer transactiekosten. Wanneer je credits gebruikt worden er namelijk geen kosten gerekend.

Gratis
Litebit Logo Widget
Registreer een gratis Litebit account
Registreer nu een gratis account bij Litebit en start met het handelen van crypto's
Registreer nu een gratis account bij Litebit en start met het handelen van crypto's Show Less

Litebit verificaties en limieten

Litebit hanteert verschillende Tiers en heeft duidelijke verificaties en limieten. Tijdens je registratie moet het mobiele nummer geverifieerd worden, dit betekent dat je direct Tier 1 geverifieerd bent. Tier 2 geldt alleen voor oude gebruikers die in het verleden tot Tier 2 geverifieerd zijn. Alle nieuwe en Tier 1 gebruikers moeten zich tot Tier 3 verifiëren. Tier 3 houdt in dat de gebruiker via een beveiligde omgeving een identiteitsverificatie moet uitvoeren. Bekijk de tabel hieronder om de limieten te bekijken.

Ongeverifieerd Tier 1 Tier 2  Tier 3 
Dagelijks x € 350 € 500 € 35.000
Wekelijks x € 1.050 € 3.500 € 245.000
Maandelijks x € 4.200 € 14.000 € 500.000

De Litebit app

Onlangs is de officiële Litebit app voor iOS gelanceerd. De app is te gebruiken op iPhones en iPads. Op die manier kun je overal cryptocurrency handelen en je wallets bekijken. De Litebit Android app is nog volop in ontwikkeling. Er is nog geen exacte releasedatum vrijgegeven. Wij zullen de Litebit review bijwerken wanneer de Android app gereleased is. Inmiddels is de Android app gereleased en verkrijgbaar in de Google Play store.

Litebit app

Is Litebit betrouwbaar en veilig?

Litebit is één van de oudste brokers van Nederland en heeft de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Je kan ervan uitgaan dat je 100% je cryptocurrency ontvangt die je aankoopt. Het bedrijf heeft een kantoor in Rotterdam en is onderdeel van 2525 Ventures B.V.. Bij vragen of problemen kun je eenvoudig contact opnemen via het telefoonnummer, de chat, e-mail of via social media.

De veiligheid van een broker heb je deels zelf in de hand. Wanneer je makkelijk te raden wachtwoorden gebruikt of niet afwisselt met wachtwoorden maak je het criminelen wel erg makkelijk. Als er onbevoegd toegang verkregen wordt tot je account dan is dit niet de verantwoordelijkheid van Litebit. Zorg dus altijd voor een sterk en uniek wachtwoord en zorg ervoor dat je altijd 2-factor authenticatie hebt ingeschakeld. Sla de website ook op in je favorieten, zodat je nooit kan trappen in een phishing website.

Gratis
Litebit Logo Widget
Registreer een gratis Litebit account
Registreer nu een gratis account bij Litebit en start met het handelen van crypto's
Registreer nu een gratis account bij Litebit en start met het handelen van crypto's Show Less

Litebit hacks

Er hebben drie succesvolle Litebit hacks plaatsgevonden (die in ieder geval publiekelijk zijn gecommuniceerd), waarbij een melding is gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De eerste hack vond plaats op 5 augustus 2017, hierbij is door onbekenden toegang gekregen tot vrijwel alle persoonlijke gegevens. Inclusief versleutelde wachtwoorden, portfoliogegevens, telefoonnummers en e-mailadres.

Een maand later in september 2017 deed Litebit opnieuw een melding dat criminelen toegang hebben gekregen tot persoonsgegevens van klanten.

De derde Litebit hack vond plaats ergens voor december 2019. Litebit weet het zelf ook niet. In februari 2021 gaven afpersers Litebit de keuze om 7 BTC te betalen (op dat moment € 295,000) of dat zij de gegevens van 200,000 (naar schatting van Litebit) openbaar zouden maken. Litebit koos ervoor om dit niet te betalen (zij verdienden dezelfde maand gemiddeld €292,000 per dag). Mede doordat het om “oude data” ging van klanten uit 2019.

Ervaringen met Litebit

Ons crypto avontuur is gestart bij Litebit, omdat toentertijd Litebit simpelweg één van de weinige aanbieders was. Onze ervaring met deze broker is dan ook erg goed en leverde goede input voor deze Litebit review. De leveringen waren snel en je kreeg daadwerkelijk waarvoor je betaalde. Vroeger liepen we wel eens tegen het probleem aan dat de voorraad op was, maar dat zie je nu gelukkig niet meer. Het kopen, verkopen en uitbetalen bij deze broker verloopt altijd perfect.

Begin 2018 kwamen er meer spelers op de markt en hebben wij een grote verschuiving gezien. Litebit rekende handelskosten tot wel 5% en veel klanten kozen voor andere goedkopere brokers. Inmiddels zijn de handelskosten gedaald tot ongeveer 2%, maar de meeste gebruikers blijven bij de alternatieven. Dit verklaart ook het feit dat Litebit veel verschillende gebruikers heeft, maar dat het volume zeer laag is. De meeste andere brokers hebben een klantenbestand van ongeveer 20% van het aantal gebruikers dat Litebit heeft.

Ons advies is om te kiezen voor Bitvavo. Hier betaal je geen transactiekosten en zijn de handelskosten standaard maximaal 0.25%. Over de eerste € 1000 betaal je zelfs 0% commissie.

Litebit FAQ

Is Litebit gratis?

Het registreren van een account is gratis. Er worden echter wel kosten in rekening gebracht voor het handelen van crypto, betalingen uitvoeren en uitbetalingen.

Wat zijn de kosten?

Voor het handelen wordt een fee gerekend van 2%, deze fee is verwerkt in de koersen. Daarbovenop komt nog een eventuele spread. Een storting varieert per betaalmethode. Een iDEAL kost bijvoorbeeld € 0,42 en Bancontact is ongeveer 2%. Een uitbetaling in euro kost € 0,40.

Welke munten heeft Litebit?

Litebit biedt bijna 70 verschillende munten aan. Op de website vind je een live overzicht van alle munten.

Ontvang ik ook een wallet?

Voor de meeste munten krijg je een wallet, maar niet voor allemaal. Dit staat duidelijk aangegeven tijdens de aankoop