Ledger Nano S

ledger nano s

Regelmatig lees je de berichten over hackers die grote hoeveelheden cryptovaluta hebben buit gemaakt. Je gelooft heilig in de cryptomarkt, maar bent terecht op je hoede. Gelukkig bestaan er veiligere methodes om jouw investering ver uit handen van hackers te houden. Een daarvan is de Ledger Nano S. CryptoUniversity.nl nam de hardware op de proef.

Wat is een Ledger Nano S?

De Ledger Nano S is een hardware wallet voor cryptocurrency die is ontwikkeld door een expertorganisatie op het gebied van beveiliging, Ledger. Ledger is op dit moment, samen met Trezor, marktleider op gebied van hardware wallets voor cryptocurrencies.

Op de Ledger Nano S zijn momenteel zo’n 20 diverse applicaties van bekende cryptocurrencies op te slaan. Hierbij moet vermeldt worden dat de capaciteit van de hardware wallet maximaal zo’n 4 applicaties tegelijkertijd trekt. De applicaties geven een duidelijke weergave van het saldo van de desbetreffende crypto, overzicht van alle transacties en de mogelijkheid om betalingen te versturen en te ontvangen.

Installeren

Omdat de Nano S te klein is voor een leesbaar en bruikbaar display, wordt de hardware wallet altijd met Ledger software geleverd, voor gebruik op de computer of mobiele telefoon. Vanaf de officiële website van Ledger zijn op het moment van schrijven 4 software applicaties te downloaden:

 • Ledger Manager app: Deze app maakt het mogelijk om de firmware up-to-date te houden en geeft de mogelijkheid om applicaties op de hardware te installeren en beheren.
 • Ledger Bitcoin wallet. Wordt gebruikt om op de computer de Bitcoin wallet te beheren, alsmede meerdere altcoin wallets (Ethereum en Ripple uitgezonderd).
 • Ledger Ethereum wallet. Deze applicatie wordt specifiek gebruikt om transacties op de Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC) blockchains te versturen, ontvangen en bij te houden.
 • Ledger Ripple wallet. Deze wallet moet op de computer zelf geïnstalleerd worden. Na installatie is het klaar voor gebruik als wallet voor XRP transacties op de Ripple blockchain.  

We horen je denken, “Software? Dat is toch te hacken?”. Het klopt dat er software wordt gebruikt om betalingen te kunnen versturen of ontvangen, maar uitgaande transacties moeten altijd bevestigd worden op jouw Nano S hardware wallet. Doordat iedere betaling op de Nano S hardware wallet moet worden ondertekend, is het onmogelijk dat de cryptocurrencies gestolen worden door hackers!

Transacties uitvoeren

Via de applicatie van de Ledger Nano S is het heel eenvoudig om transacties te doen naar andere publieke (account) adressen. Na het invullen van de transactiedetails worden de kosten van je transactie direct getoond. Vervolgens krijg je diezelfde informatie op je hardware, welke om bevestiging zal vragen om de transactie te kunnen versturen.

Nadat de transactie is bevestigd, verschijnt deze in het overzicht van de desbetreffende wallet software. Klik op de transactie om de status van de betaling te controleren in de relevante blockchain.

Voordelen en nadelen

Aan de hand van onderstaande voor- en nadelen kan jij besluiten of jij binnenkort een Ledger Nano S in huis hebt.

Voordelen

 • Veilige en bewezen technologie
 • Relatief goedkope “verzekering” van je investering
 • Gebruiksvriendelijk
 • Ondersteuning voor bijna 20 cryptocurrencies

Nadelen

 • Drie aparte applicaties voor het beheer van BTC, ETH en XRP
 • Klein geheugen – Maximaal 4 verschillende crypto’s op een Nano S mogelijk
 • De Ledger Nano S software weergeeft (nog) geen mooie koersgrafieken.

Ledger Nano S kopen

Door de aankoop van een Ledger Nano S maak jij het hackers onmogelijk om jouw crypto’s buit te maken. Koop je Ledger Nano S altijd nieuw, om de tussenkomst van hackers uit te sluiten. Om de veiligheid van je bestelling te waarborgen adviseren we je om de Ledger Nano S te bestellen via de officiële website van Ledger. Houd er rekening mee dat de hardware wallets wegens grote interesse helaas zo nu en dan uitverkocht zijn.