Litecoin minen

litecoin minen

Koop direct Litecoin met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Iedereen die het wil, kan Litecoin minen. Je hoeft hier geen programmeur of IT specialist voor te zijn. Wel moet je goed weten waar je op moet letten. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke spullen je nodig hebt voor je eigen Litecoin mining rig!

Wat is litecoin mining?

We gaan ervan uit dat je al weet wat Litecoin zelf inhoudt. Anders kan je in dit artikel over Litecoin nog een keer je kennis opfrissen. Het minen van Litecoin zorgt ervoor dat het platform goed blijft werken en de data op de blockchain (een soort digitaal grootboek) klopt. Elke dag maken mensen LTC over naar anderen. Er is geen centrale bank die deze transacties bijhoudt. Maar om het systeem te laten werken is het toch belangrijk om vast te kunnen hoeveel Litecoin iemand bezit.

Kort gezegd werkt dit als volgt;
Iedereen kan Litecoin (LTC) minen. Hierbij stel je de rekenkracht van je computer beschikbaar voor het verwerken en vastleggen van transacties. Omdat transacties worden geverifieerd vanaf verschillende computers over de hele wereld is de informatie die op de blockchain wordt opgeslagen betrouwbaar. Om de data te manipuleren heb je namelijk meer dan 50% van de rekenkracht binnen het netwerk nodig. In de praktijk is dit bijna onmogelijk omdat de mensen die Litecoin minen niet met elkaar verbonden zijn.

De blockchain bestaat uit verschillende blokken. Elk blok bevat een x-aantal transacties. Als het maximale aantal transacties bereikt zijn ontstaat er weer een nieuw blok. De persoon die een nieuw blok creëert wordt uitbetaald in LTC, de cryptocurrency binnen het Litecoin netwerk. Dit noemt men een ‘block reward’. Momenteel is de block reward 25 LTC. Om de 840.000 blokken wordt de beloning gehalveerd. Het hele systeem, waarbij mensen beloond worden voor het beschikbaard stellen van hun computerruimte wordt proof-of-work genoemd (PoW).

Welke hardware je nodig hebt

Er zijn drie manieren waarmee je Litecoins, en andere coins, kan minen;

  1. Met de processorkracht van je computer (CPU)
  2. Met de processorkracht van je video kaart (GPU)
  3. Met speciaal voor minen gemaakte hardware (ASIC’s)

CPU

In theorie is het mogelijk om te minen met alleen behulp van de rekenkracht van je computer processor. Voor Litecoin is dit echter niet efficiënt. Het zal heel lang duren voordat je LTC ontvangt wanneer je met allen je CPU (Central Processor Unit) probeert te minen. Er zijn een aantal coins waarbij het mogelijk is om te minen met je CPU, maar zelfs dan heb je een heel krachtige computer nodig en is het de moeite in de meeste gevallen alsnog niet waard.

GPU

Een betere manier om te minen, is door de rekenkracht van je videokaart te gebruiken. Je zal hiervoor wel een goede videokaart nodig hebben. Een gemiddelde Intel videokaart die standaard met je computer wordt meegeleverd is zeker niet goed genoeg. Als je een fanatieke gamer bent met een boven gemiddelde game PC dan kan je wel aan de slag.

Litecoin minen via een videokaart is veruit de meest populaire manier. Dit is ook terug te zien in de verkoop van videokaarten. Waar de markt voor leveranciers van videokaarten eerst alleen uit gamers bestond, is er nu een hele grote groep bijgekomen. De prijs van videokaarten is dan ook met meer dan 50% gegroeid in het afgelopen jaren.

prijs inflatie gpu
Bron: extremetech.com

ASIC miners

Sinds dat het voor sommige crypto’s steeds meer rekenkracht kost om te kunnen minen is er gezocht naar efficiëntere manieren. Deze zijn gevonden in ASIC’s (application-specific integrated circuit). Een ASIC is een stukje hardware dat specifiek gemaakt is om te minen.
Het kan nergens anders voor gebruikt worden. Een van de meest populaire ASIC is de Antminter L3+. Ook de Bitmain miner is erg populair. Hoewel de aanschaf van deze hardware prijzig kan zijn, haal je het geld er op langere termijn uit. De ASICs hebben namelijk een grotere rekenkracht waardoor je sneller LTC kan minen.

Met ASIC miners kan je overigens vaak beter Bitcoin minen.

Benodigde software

Er is veel verschillende software te vinden die je kan gebruiken voor Litecoin minen. Echter is er ook heel veel onveilige software te vinden met als doel om je gegevens te stelen. Wij raden aan op gebruik te maken van Easyminer. Software die heel veel gebruikt wordt en betrouwbaar is. Easyminer kan je HIER downloaden. Easyminer is alleen te gebruiken voor windows gebruikers. Heb je een MAC? Dan kan je kiezen voor MultiMiner.

Pools

De meeste mensen sluiten zich aan bij een Litecoin mining pool. In een pool stelt iedereen de rekenkracht van zijn of haar computer ter beschikking. Deze rekenkracht wordt gebundeld tot 1 krachtige supercomputer die vervolgens wordt ingezet om te minen. De totale block rewards die gemined worden, worden verdeeld op basis van hoeveel rekenkracht iemand heeft bijgedragen.

Jezelf aansluiten bij een mining pool is momenteel de meest rendabele manier van LTC minen. Toch is er ook veel kritiek op pools in het algemeen. Het zou namelijk het decentrale aspect van de cryptocurrency in gevaar brengen wanneer pools te groot worden en teveel macht krijgen. Bekijk hier een overzicht van alle pools waar je jezelf kan aansluiten.

Geen zin om te minen, maar toch Litecoin aanschaffen?

Koop direct Litecoin met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.