Ethereum (ETH)

ethereum eth

Koop direct Ethereum met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Ethereum is een term die je vast wel eens een keer hebt horen vallen. Het is, net als Bitcoin een blockchain platform met een eigen currency.

In tegenstelling tot zijn bekendere broer, heeft Ethereum veel meer toepassingen dan ‘slechts’ een betaalmiddel.

Vandaag gaan wij in op wat het precies is, hoe het werkt en vooral: wat kan je hiermee?
Hoewel de technologie achter het platform best ingewikkeld is, weet jij na het lezen van dit artikel meer dan 99% van de mensen.

Inhoudsopgave

Wat is Ethereum?

Ethereum is een open source netwerk dat gebruikt maakt van blockchain technologie. Op het platform kunnen gedecentraliseerde applicaties gebouwd worden. Deze worden ‘Dapps’ genoemd. Wat het Ethereum platform uniek maakt is dat het ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om ‘smart contracts‘ te bouwen. Een smart contract is een script dat wordt toegepast wanneer bepaalde condities zijn toegepast. Het platform heeft een eigen betaalmiddel dat Ether wordt genoemd. 

Hoe het werkt

Alle data van transacties en smart contracts worden opgeslagen in de blockchain. Om deze data te kunnen controleren en verifiëren wordt gebruik gemaakt van wiskundige formules. Deze zijn zeer ingewikkeld en kosten dan ook veel rekenkracht. Om dit te leveren kan men rekenkracht van zijn of haar computer beschikbaar stellen aan het netwerk, om zo te helpen met het verifiëren van transacties, en het platform goed werkend te houden. Dit proces wordt (Ethereum) minen genoemd. Als beloning voor het meewerken aan het netwerk ontvangen miners een belong in de vorm van Ether. Ether kan gebruikt worden als betalingsmiddel binnen het gehele Ethereum platform.

Dit systeem wordt Proof of Work (PoW) genoemd. Echter hoe meer data er wordt opgeslagen, hoe langer de blockchain wordt. Dit kost steeds meer rekenkracht en dus ook zeer veel energie (stroom). Vandaar dat er al druk wordt gekeken naar een nieuws model waar minder rekenkracht voor nodig is. Waarschijnlijk wordt dit een Proof of Stake (PoS) model. Hierbij worden transacties verwerkt en bevestigd door personen die de meeste tokens in bezit hebben.

Vitalik Buterin

De ontwikkelaar van Ethereum is Vitalik Buterin. Vitalik is een Russische developer die de eerder genoemde Bitcoin als inspiratie had. Hoewel hij gefascineerd was door de techniek, wilde hij met zijn eigen platform meer kanten op kunnen dan slechts die van digitale valuta. Buterin zag een toekomst voor zich waar naast transacties, ook slimme contracten en Dapps mogelijk waren.

Vitalik Buterin

Voordat Vitalik aan Ethereum begon heeft hij onder andere gewerkt voor Agora. Agora was een soort online handelsplatform waar veel in illegale goederen werd gehandeld. Betalingen werden gedaan door middel van cryptocurrency. Agora was alleen bereikbaar binnen het TOR netwerk.

Smart contracts / Slimme contracten

We benoemden het al eerder in dit artikel. Deze functie is erg belangrijk en maakt het Ethereum platform zo uniek en waardevol. Een slim contract is een contract dat is vastgelegd binnen de blockchain. Alles wat binnen de blockchain valt is niet te manipuleren en daardoor betrouwbaar. Voor veel standaard afspraken zal in de toekomst geen notaris meer nodig zijn. In theorie zou je een huis kunnen kopen voor zonder tussenkomst van anderen.

Hoe werkt dat?

Als je nu je huis verkoopt moet een onafhankelijke partij (een notaris) vaststellen dat de persoon die wil verkopen de wetmatige eigenaar is van de woning. Vervolgens maakt deze een akte op waarin staat dat de woning nu in bezit is van de kopende partij.

Binnen Ethereum is de blockchain de onafhankelijke partij. Welke woning van wie is, staat opgeslagen in de blockchain. Omdat deze data gedecentraliseerd is kan deze niet gemanipuleerd zijn en hebben we geen andere onafhankelijke persoon nodig die dit vast kan stellen.

Koop direct Ethereum met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Dapps

Dapps zijn gecentraliseerde applicaties die gebouwd zijn op het bestaande platform. In principe kan iedereen besluiten om een eigen Dapp te ontwikkelen. Een Dapp voldoet aan de volgende kenmerken:

  • Open Source: De code die gebruikt is voor het bouwen van de applicatie is openbaar
  • Altijd online: De blockchain blijft (in theorie) altijd werkzaam, en dat geld dus ook voor de Dapps die erop gebouwd zijn
  • Veiligheid: Blockchain technologie verzekert veiligheid en voorkomt fraude
  • Autonoom: De gebouwde applicaties werken op basis van de regels die gecodeerd zijn en kunnen niet gemanipuleerd worden

Een voordeel voor Dapp ontwikkelaars is dat zij kunnen bouwen op een bestaande (Ethereum) blockchain en dat zij deze niet zelf hoeven te ontwikkelen.

Laten we kijken naar een aantal Dapps die nu al gebruikt worden, om een beeld te schetsen wat er allemaal mogelijk is.

IDEX

IDEX dapp

IDEX is een gedecentraliseerde exchange. Hier kunnen koper en verkopers van cryptovaluta met elkaar handelen. Het voordeel van IDEX is dat je in tegenstelling tot andere handelsplatformen je coins in eigen beheer houdt, en dus niet kwetsbaar bent voor hackers. Ook ben je heir niet verplicht om persoonsgegevens in te vullen om een account aan te maken.

Cryptokitties

cryptokitties eth

Cryptokitties is een Dapp waarbij gebruikers digitale katten kunnen verzamelen. Het spel roept al snel herinneringen op aan Pokemon. Wat cryptokitties bijzonder maakt is dat letterlijk elke kat anders is. Er bestaan niet 2 keer dezelfde katten in het spel. Hoewel het spel niet zo populair is als eerst, waren er een tijd lang zoveel spelers actief dat dit ten koste ging van de snelheid van het Ethereum netwerk.

Ethlance

ethlance

Ethlance is een online marktplaats voor diensten. Zoek je een vertaler voor je website? Of iemand die een mooi logo voor je kan ontwerpen? Op Ethlance komt vraag en aanbod bij elkaar. In tegenstelling tot gecentraliseerde online marktplaatsen, betaal je geen extra kosten aan een derde partij. De enige transactie die plaatsvind is die tussen vraag en aanbod.

ICO

Nadat Vitalik zijn plan had geschreven, gaven veel developers wereldwijd aan hier graag aan te willen bijdragen. Het plan van Buterin bevat alle mogelijke informatie die techneuten en investeerder willen weten en wordt ook wel een white paper genoemd. De white paper kan je vinden op de officiële website.

Om te kunnen beginnen met het project was er geld nodig. Dit geld werd binnengehaald in de zomer van 2014 door middel van een ICO. Hierbij kunnen mensen zich inkopen in het project en krijgen zij coins, in dit geval Ether, er voor terug. Een ICO (Initial Coin Offering) is een vorm van crowdfunding. In totaal werd er ruim 15 miljoen euro opgehaald. Een van de grootste en meest succesvolle campagnes ooit. Nadat een jaar later de eerste beta versies uit kwamen begon het project steeds meer bekend te worden. Veel grote tech-giganten lieten hun interesse blijken nu het mogelijk was om eigen gedecentraliseerde apps (dapps) te maken op het platform.

Ethereum opslaan bewaren

Oke, we maken dus een onderscheid tussen het gehele platform zelf, inclusief contracten. Deze noemen we Ethereum. De valuta zelf wordt Ether genoemd. Omdat dit een digitale vorm van geld is moet je dit ook digitaal bewaren. Dit gebeurt in een zogeheten ‘wallet’.

Je kan een officiële Ethereum wallet aanmaken, dit is over het algemeen de meest veilige opslagplaats. Een veelgebruikte wallet is de MyEtherWallet. Toch zetten wij onze munten op een wallet binnen een exchange platform. Dit is een soort beursplatform waar je tussen verschillende cryptocurrency kan handelen. Als je succesvol wil handelen dan moet je snel kunnen schakelen. Als je al je currencies in aparte wallets hebt staan kan dit niet.

Kopen

Denk jij ook dat het Ethereum platform een grote rol in de toekomstige economie gaat spelen? Wil je hier van profiteren door Ether in te kopen? Dat kan gemakkelijk en goedkoop via Bitvavo

Ethereum koers

Koop direct Ethereum met iDeal

Tijdelijk: registreer nu en handel gratis tot € 1000