Bitcoin Cash (BCH)

bitcoin cash kopen

Op 1 augustus 2017 gebeurde er iets bijzonders in de cryptowereld. De Bitcoin werd geforkt wat resulteerde in Bitcoin Cash (BCH). Of nou ja, op dat moment was het nog heel bijzonder. Inmiddels zijn er meerdere forks geweest, maar geen één is net zo succesvol als Bitcoin Cash.

Koop direct Bitcoin Cash met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash is een vorm van elektronisch geld dat kan worden uitgegeven via het internet. Dankzij de blockchain is Bitcoin Cash volledig gedecentraliseerd en is er geen sprake van tussenpartijen waarop vertrouwd moet worden.

Als we puur naar de definitie kijken is er niet veel anders dan bij Bitcoin zelf. Toch zijn er een aantal verschillen die we verderop in dit stuk zullen benadrukken. Waar het op neer komt is dat Bitcoin Cash de problemen die BTC heeft, probeert op te lossen.

Bitcoin Cash koers


Zie hierboven de meest recente BCH prijs. De Bitcoin Cash koers wordt realtime getoond en is interactief. Bekijk de volledige prijsgeschiedenis tot aan het ontstaan van deze munt. De widget is zo ontworpen dat Bitcoin Cash kopen direct mogelijk is bij onze partner Bitvavo.

Hard fork

Bitcoin Cash is een gevolg van een Bitcoin fork, een hard fork om precies te zijn. Een fork ontstaat wanneer twee delen van het netwerk van mening verschillen over de historische transacties. Dit kan resulteren in een soft fork of een hard fork. Bij een soft fork worden er nieuwe regels vastgesteld maar hoeft het systeem niet te veranderen. Transacties uit het verleden blijven zichtbaar. Bij een hard fork is er sprake van nieuwe regels die dusdanig verschillen dat deze niet meer kunnen samenwerken met ‘de oude situatie’.

Zo een hard fork leidde tot het ontstaan van Bitcoin Cash. Iedereen die BTC bezitte ten tijde van de vork, kreeg ‘gratis’ een zelfde hoeveelheid BCH. Na Bitcoin Cash zijn er nog vele andere forks ontstaan of staan er nog op de planning:
Bitcoin Gold, Super Bitcoin, Bitcoin Diamond, Bitcoin Private en nog een paar.

Hoewel elke munt wel een eigen uniek idee heeft zijn de meeste kenners het erover eens dat al deze forks zinloos zijn.

Bitcoin Cash vs. Bitcoin

verschil bitcoin bitcoin cash
Zoals gezegd is het doel van BCH geweest om een aantal problemen op te lossen. Zo is de blocksize van Bitcoin Cash 8mb, dat is een stuk groter dan de 1MB blocks van BTC. Ook kunnen bij de oude variant door middel van SegWit transacties weggehaald worden van de blockchain. Iets wat bij de fork variant niet kan gebeuren. Het grootste verschil zit in schaalbaarheid. Bitcoin lost dit om buiten de blockchain (lightning netwerk), terwijl Bitcoin Cash dit op de chain zelf wil oplossen.

Mining

Mining is nodig om het netwerk draaiende te houden. Je hebt hier speciale ASIC hardware voor nodig, zoals antminers. Deze hardware is specifiek ontwikkeld om te minen en zijn daarom het meest efficiënt in vergelijking met het stroomgebruik. Omdat Bitcoin Cash minen hetzelfde werkt als bij Bitcoin zelf gaan we hier niet verder op in. Voor een duidelijke omschrijving en hoe je zelf kan beginnen met minen kan je het volgende artikel lezen:

Bitcoin minen: een beginnersgids

Potentie

De vraag die veel mensen zich stellen, is dit echt een verbeterde versie van Bitcoin? Is dit de cryptocurrency van de toekomst? Wij kiezen niet direct één kant. De verschillen tussen de twee cryptocoins zijn duidelijk. Alleen deze verschillen zeggen niet zoveel. De markt ontwikkelt zich razendsnel en situaties kunnen in een korte tijd compleet veranderen.

Bitcoin heeft één zeer groot voordeel. Het was de eerste crypto en heeft daarmee een veel groter publiek. De meeste mensen die zich niet in crypto hebben verdiept denken zelfs dat Bitcoin de enige crypto is. Door de marktdominantie die dit met zich meebrengt zien we dat bijna alle exchanges gebruik maken van BTC pairings. Dit houd in dat je de meeste altcoins niet direct met elkaar kunt verwisselen maar dat je eerst altijd terug naar BTC moet. Zolang dit het geval blijft zal er sprake zijn van dominantie van Bitcoin.

Bitcoin Cash heeft echter een hele goede strategie. Of het helemaal netjes is, dat is de vraag, maar effectief is het wel. Promoters van de hard fork variant proberen verwarring te saaien bij nieuwkomers door naar Bitcoin Cash te verwijzen als ‘de echte Bitcoin’. Op Twitter zijn er veel bots actief die automatisch berichten sturen om BCH te promoten wanneer iemand het over BTC heeft. Een belangrijke promoter is Roger Ver. Een invloedrijke investeerder achter grote websites als Kraken en Blockchain.com.

Bitcoin Cash kopen

Denk jij dat veel nieuwkomers in de markt zich laten verleiden tot BCH. Vind je het sowieso een beter product? Dan kan je Bitcoin Cash simpel kopen binnen 3 minuten. Bekijk deze pagina hoe je Bitcoin Cash kopen kan of klik op de knop hieronder.

Koop direct Bitcoin Cash met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Bronnen
Officiële website: bitcoincash.org/
Wallet: Zie website
Koers: CoinMarketCap