Altcoins

wat zijn altcoins

Hoewel Bitcoin als eerste is ontwikkeld is in 2009, zijn er inmiddels vele andere cryptovaluta. En met ‘vele andere’, bedoelen we meer dan duizend anderen.
In dit hoofdstuk lees je meer over deze alternatieven van de Bitcoin.

Koop altcoins met iDEAL
bij de goedkoopste exchange van NL

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Wat zijn Altcoins?

Altcoins is een verzamelnaam voor alle andere cryptocurrency dan Bitcoin. De naam is ontstaan uit de woorden combinatie alternative bitcoin, oftewel alternative coin.

Op Coinmarketcap zien we dat op het moment van schrijven er meer dan 1500 verschillende altcoins bestaan. Er zijn veel verschillen tussen al deze digitale munten. Maar ze hebben ook één ding gemeen; ze zijn gedecentraliseerd. Ze werken (op een paar uitzonderingen na) op een blockchain. Een blockchain is een transparant digitaal grootboek, waar transacties op worden opgeslagen.

Bekende altcoins

De meeste mensen weten inmiddels wel dat er alternatieven zijn op Bitcoin. Hieronder geven we een korte uitleg van 5 bekende altcoins.

Monero (XMR) – Monero is een altcoin met een hele sterke focus op privacy. In tegenstelling tot Bitcoin zijn transacties op het Monero-netwerk niet voor iedereen inzichtelijk.

Litecoin (LTC) – Litecoin heeft dezelfde missie als Bitcoin. Wel maken ze gebruik van verschillende algoritmes en worden transacties op het Litecoin netwerk sneller verwerkt.

Ethereum (ETH) – Ethereum is een gedecentraliseerd platform waar nieuwe applicaties en programma’s op gebouwd kunnen worden.

NEO – NEO is de tegenhanger van Ethereum. Het grootste verschil zit hem in het feit dat NEO meer gefocust is op de Aziatische markt.

Andere populaire altcoins zijn Cardano, IOTA, Ripple en Lisk.

De verschillen

Altcoins verschillen van elkaar op verschillende vlakken zoals algoritmes, transactiesnelheid en het aantal munten in omloop. Het grootste verschil zit hem echter in de toepassing die erachter ligt. Een altcoin is het digitale betaalmiddel binnen blockchain platformen. Deze blockchain kunnen toepassingen hebben voor meerdere branches. Denk hierbij aan de volgende gebruiksmogelijkheden;

Gerelateerd: Wat is blockchain technologie?

Waarom ontstaan er steeds meer altcoins?

Er kunnen drie redenen zijn voor het creëren van nieuwe altcoins. Een ervan is dat er een nieuw blockchain platform wordt ontwikkeld en deze zijn eigen cryptocurrency nodig heeft. De vraag is welke platformen succesvol zullen worden op langere termijn en echt in het dagelijks leven gebruikt gaan worden. Maar veel van deze bedrijven achter de coins hebben goede intenties.

Een andere reden kan zijn; crowdfunding. Cryptocurrency zijn zeer populair. Om in korte tijd veel geld in te zamelen kiezen bedrijven ervoor om dit te doen door middel van een ICO (Initial Coin Offering). Op deze manier kunnen ze sneller en meer geld inzamelen dan wanneer ze hun idee pitchen op een ander platform zoals Kickstarter. Let wel op, tussen alle altcoins die er wekelijks bijkomen zitten heel veel valse projecten. Ze zamelen geld in en verdwijnen vervolgens met al het geld dat mensen hebben geïnvesteerd! Lees je goed in voordat je besluit om in een nieuwe altcoin te investeren.

Bitcoin vs. Altcoins

Hoewel altcoins snel kunnen stijgen in waarde wordt de prijs grotendeels beïnvloed door de Bitcoin prijs. Op het moment dat de Bitcoin stijgt, stijgen veel Altcoins mee. Echter is dit omgekeerd hetzelfde; wanneer de Bitcoin prijs daalt of in elkaar stort, gebeurd dit ook met bijna elke altcoin. De reden hiervoor is dat het bijna niet mogelijk is om altcoins te kopen met andere valuta dan Bitcoin. De meeste altcoins zijn alleen te verkrijgen met Bitcoins. Ook om je altcoins te verkopen moet je deze in de meeste gevallen eerst omruilen voor BTC. Dit zorgt ervoor dat de prijs zo onder invloed staat van de originele cryptocurrency.

Je weet nu wat altcoins zijn. Wil je meer weten, of wellicht zelf investeren? Lees dan het hoofdstuk over altcoins kopen.