6 tips voor het veilig opslaan van je crypto

6 tips voor het veilig opslaan van je crypto

Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoin of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig mogelijk zijn voor hackers.

Hoe zorg je ervoor dat jouw cryptomunten niet in vreemde handen kunnen vallen? We geven je 6 handige tips voor het veilig opslaan van je crypto’s.

Tip 1: Maak een backup van je wallet(s)

De unieke sleutel (private key) van jouw wallet is de meest essentiële informatie voor de beveiliging ervan. Het is sowieso een goed idee om deze sleutel ‘offline’ vast te leggen. Bijvoorbeeld op te schrijven op een stuk papier of in een externe harde schijf te bewaren. Sla je sleutel dus niet online op.

Er zijn ook crypto exchanges die backup-programma’s hebben ingebouwd in hun systeem. Dit verschilt per crypto exchange. Dit is minder veilig, omdat een exchange online toegankelijk is.

Tip 2: Gebruik een cold wallet

Cold wallets zijn offline wallets en dus een stuk veiliger dan online ‘hot wallets’. Aangezien ze niet in verbinding staan met het internet is het onmogelijk voor hackers om er toegang tot te krijgen. De meest bekende cold wallet is Ledger. Dit wordt ook wel een hardware wallet genoemd.

Ze komen in verschillende maten en met verschillende functies. Ze hebben over het algemeen een normale USB-aansluiting en zijn makkelijk in het gebruik.

Tip 3: Gebruik meerdere wallets

Het is niet verstandig om al je coins in één enkele wallet te stoppen. Mocht het gebeuren dat je wallet gehackt wordt of dat je het slachtoffer wordt van phishing, ben je namelijk in een keer al je geld kwijt. Daarom is het aan te raden om je digitale vermogen te verdelen over meerdere wallets. Dit kunnen zowel hot als cold wallets zijn, zolang je er maar meer hebt.

Gelukkig zijn er geen limieten voor het creëren van wallets en kan je er zoveel aanmaken als je wilt. Als je er eenmaal meerdere hebt, is het op zich geen slecht idee om er bijvoorbeeld een te gebruiken voor dagelijkse transacties en een voor grotere, maandelijkse aankopen/verkopen. Of je gebruikt er bijvoorbeeld een als spaarpot.

Bewaar bij meerdere wallets je private keys niet op dezelfde plek.

Tip 4: Verander regelmatig je wachtwoord

Dit is een veiligheidsregel die misschien nogal voor de hand ligt. Toch noemen we hem, omdat veel mensen er niet of te laat aan denken. Het veranderen van je wachtwoord werkt in principe voor iedere digitale account die je gebruikt. Dat is dus ook het geval voor je crypto wallets.

Een sterk wachtwoord is essentieel voor een optimale beveiliging van jouw accounts.

Een sterk wachtwoord bestaat over het algemeen over zowel letters als cijfers. Het is ook een goed idee om speciale tekens te gebruiken en hoofdletter af te wisselen met kleine letters. Als je meerdere wallets hebt (wat zoals je al gelezen hebt aan te raden is), kun je het best voor iedere wallet een eigen wachtwoord gebruiken.

Gebruik altijd 2-factor authenticatie (2FA) of multi-factor authenticatie (MFA) voor extra veiligheid. Hiermee bouw je een extra laag veiligheid in. Bij 2-factor authenticatie moet je namelijk naast je normale wachtwoord nog een extra code invoeren. Deze code wordt naar je smartphone gestuurd en is uniek voor iedere keer dat je in gaat loggen. Het is een beetje te vergelijken met wanneer je bij je bank of op DigID gaat inloggen.

Extra wachtwoordtip: Browsers bieden vaak aan om je wachtwoord op te slaan zodat je de volgende keer automatisch kunt inloggen op je account. Doe dit NOOIT voor je wallet of exchange account.

Tip 5: Gebruik een veilige en stabiele internetverbinding

Probeer openbare wifi-netwerken te vermijden als je je wallets of exchange accounts opent. Deze zijn namelijk vaak het doelwit van hackers en scammers. Het is zaak altijd een beveiligde internetverbinding te gebruiken. Als je voor het handelen in crypto’s gebruik maakt van je eigen thuisnetwerk, is het een goed idee om dat via een betaalde VPN-verbinding te doen.

Hiermee ben je veel moeilijker te vinden en is je IP-adres beschermd.

Tip 6: Beveilig je apparatuur en houd alles up to date

Voor je op vakantie gaat, check je eerst de olie van je auto en of je remlichten het nog wel doen. Hetzelfde geldt voor het kopen of verkopen van crypto’s. Voor je je wallet gaat openen op je computer of smartphone moet je er zeker van zijn dat die in tip top shape is.

Zorg er dus voor dat je software de laatste updates hebt geïnstalleerd voor je gaat traden. Hieronder valt ook antivirussoftware en firewalls. Het is ook verstandig om je pc, laptop of smartphone af een toe eens op te schonen. In het geval van een pc/laptop kan af en toe een keer defragmenteren ook geen kwaad. Niet alleen is dit veiliger, maar je computer gaat er ook sneller van werken.

Ook het installeren van adblockers kan een goed idee zijn. Hierdoor wordt het moeilijker om via een zoekmachine op een phishing link te klikken.