Wat is het juiste moment de Bitcoin dip op te kopen?

Wat is het juiste moment de Bitcoin dip op te kopen?

Een strategie die sommige traders volgen is Bitcoin kopen tijdens de dip. Dat betekent niet dat ze Bitcoin aanschaffen wanneer de prijs dalende is, maar eerder op het moment dat deze weer enigszins stabiliseert.

Het is sowieso veiliger om deze strategie toe te passen bij een stijgende markt of gestagneerde markt, zeker niet bij een dalende markt.

Hieronder een aantal tips voor traders die willen profiteren van Bitcoin dips.

Stel jezelf de vraag of de markt stijgend is of dalend

Er is vast wel een oudewijvengezegde dat zegt dat je in Bitcoins moet investeren wanneer de koers dalende is. Zo niet, dan moet er in de komende decennia een crypto onderlegde grootmoeder opstaan (of zich aan haar ge-3D-printte rollator ophijsen) en deze wijsheid vrolijk rondspuien.

Stijgende markten (bull markets) zijn doorgaans de honingraten waar bezige traders op mikken. Daarnaast zijn stijgende markten ook nog eens extra veilig omdat ze blijven stijgen tot het maximale potentieel is bereikt. Een dalende markt is een heel ander verhaal. Tenzij je zeker weet dat een coin het in de toekomst beter zal doen, is het investeren in een dalende coin over het algemeen weggegooid geld.

Vraag je af wat de reden is van de dip

Is de reden van de dip een of ander gerucht over de betrouwbaarheid of koers van Bitcoin? Zijn er teveel Bitcoins gekocht de afgelopen tijd? Is dit in de afgelopen paar maanden vaker het geval geweest?

Als je een eenduidig antwoord weet te geven op deze vragen, kun je beter bepalen of het de moeite waard is om Bitcoins te kopen in de dip.

Kies de juist crypto exchange

Een dip is over het algemeen het ideale moment om in Bitcoin te investeren. Het is wel verstandig om na te denken over welke exchange je daarvoor kiest. De fees kunnen per exchange namelijk nogal verschillen. Als je eenmaal besluit dat het het goede moment is om Bitcoins te kopen, kan het geen kwaad een paar exchanges met elkaar te vergelijken.

Een goede exchange is Binance.

Houd rekening met de volatiliteit van de cryptocurrencies

Cryptocurrencies zijn berucht om hun extreem fluctuerende koersen. Bitcoin is hier inmiddels wel een beetje een uitzondering op aan het worden. Toch is de koers van iedere crypto valuta buitengewoon moeilijk te voorspellen; dat geldt ook voor Bitcoin.

Zo was de prijs van 1 Bitcoin in november 2021 boven de $50.000,-, maar daalde deze daarna. Hoewel we wel kunnen stellen dat de Bitcoin de meest stabiele cryptocurrency in heel cryptoland is (vergeleken met de meeste Altcoins), is het wel iets om rekening mee te houden.

Reageer niet te snel na een dip

Wanneer de prijs van Bitcoin zich gaat herstellen, zijn er behoorlijk veel investeerders die net als jij een graantje mee willen pikken. Na een forse daling kan de Bitcoin prijs in luttele seconden zo maar met 10% stijgen.

Het is verstandig om nog wat langer te wachten voor je besluit Bitcoins te kopen op dit soort momenten. De geschiedenis leert ons dat een trend pas na een tijdje zichtbaar wordt.

Er zijn teveel traders die dachten op het moment suprême Bitcoins te kopen, terwijl de prijs de weken (of zelfs maanden) na hun aankoop nog veel dieper daalde. Een scherpe prijsdaling kun je dus beter niet zien als een startschot om grote hoeveelheden Bitcoins binnen te halen. Je kunt beter wachten tot de prijs enigszins stabiliseert. Het moment waarop ‘de Dip’ op zijn dieptepunt is en weer stabiliseert/gaat stijgen is het moment om Bitcoins te gaan kopen.

Alle crypto’s zijn vergeleken met de ‘normale aandelen’ behoorlijk volatiel. Bitcoin is daarop geen uitzondering. Een lichte stijging of daling van de Bitcoin prijs kan dus ook geen betrouwbare voorspelling zijn van het verloop van de koers. Je kunt beter even wachten tot het vrijwel zeker is welke kant de munt op zal gaan.

Een dalende koers kan lang duren

En dalende koers in crypto kan weken of zelfs maanden duren. Het is dus zaak (voor vrijwel elke cryptocurrency) dat je niet teveel inzet op 1 coin. Hoewel Bitcoin van alle crypto’s veruit de meest stabiele is, kan het geen kwaad om ook in een paar altcoins te investeren. Je wilt niet al je geld inzetten op één paard.

Een gediversifieerd portfolio is sowieso geen slecht idee voor een crypto trader. Risicospreiding is een belangrijk onderdeel van beleggen. Dat is zo voor ‘traditionele’ beleggers en extra van toepassing op beleggers in crypto.