Solana (SOL)

Wat is Solana (SOL)?

Hoewel Solana (SOL) in maart 2020 is gelanceerd en dus nog een behoorlijke nieuwkomer is in de cryptowereld, is het platform inmiddels behoorlijk populair geworden.

Solana probeert problemen die Ethereum nog altijd heeft met smart contracts aan te pakken en slaagt daar tot op zeker hoogte ook in.

Koop direct Solana met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Wat is Solana?

Solana is een gedecentraliseerd protocol voor het bouwen van dApps (decentralised apps). Solana heeft een eigen consensus mechanisme ontwikkeld. Hiermee worden transacties op het netwerk (de blockchain) geverifieerd.

Waar Bitcoin daarvoor een Proof-of-Work (PoW) mechanisme gebruikt en Ethereum een Proof-of-Stake mechanisme, heeft Solana een Proof-of-History (PoH) mechanisme bedacht. Dit is een nieuw cryptografisch mechanisme dat schaalbaarheid vergroot en de veiligheid van de blockchain verbetert.

Later in dit artikel zullen we uitleggen hoe dit in zijn werk gaat. Op moment van schrijven (januari 2022) is Solana de snelste blockchain ter wereld.

Wat is Proof-of-History?

PoH is dus het consensus mechanisme van Solana. Het is een keten van berekeningen die samen een digitaal logboek vormen waarmee je aan kunt tonen dat een transactie heeft plaatsgevonden. Dit logboek noemen we de blockchain.

Bij PoH wordt de tijd zelf gebruikt als verificatiemiddel. Je kunt het het beste vergelijken met een cryptografische klok die voor iedere transactie in het netwerk een ‘tijdstempel’ (timestamp) geeft. In de woorden van Elon Musk: ‘Time is the ultimate currency’.

Solana zelf heeft dit met een filmpje vrij duidelijk weten te illustreren.

Solana koers

Via onderstaande grafiek kan je eenvoudig de actuele Solana (SOL koers bekijken over een door jou gewenste periode.

Andere technologische vernieuwingen door Solana

Naast het unieke Proof-of-History mechanisme heeft Solana een aantal andere technologische vernieuwingen bedacht die bijdragen aan de snelheid en veiligheid van de blockchain. We behandelen ze een voor een:

Tower BFT

Tower BFT is een protocol waarmee het Solana netwerk beveiligd wordt en is daarnaast bedoeld voor de optimalisatie van de eerder genoemde cryptografische klok. Het is gebaseerd op het uit 1999 stammende Practical Byzantine Fault Tolerance protocol.

Turbine

Turbine is wat je noemt een ‘propagation protocol’. De functie hiervan is het oplossen van schaalbaarheidsproblemen. Dan gaat het met name om hoeveel informatie de bandbreedte aankan.

Turbine breekt data op in kleine deeltjes die weinig bandbreedte nodig hebben. Dit verbetert de snelheid en kost veel minder energie.

Gulf Stream

Solana heeft haar hoge snelheid voornamelijk aan deze technologie te danken. Dankzij Gulf Stream kan de Solana blockchain 50.000 transacties per seconde laten plaatsvinden. Wat het protocol doet, is het ‘cachen’ van alle transacties. Dat wil zeggen dat ze op verschillende niveaus worden opgeslagen. Daardoor wordt het geheugen minder belast en de tijd die het kost om een transactie te bevestigen behoorlijk verminderd. Deze vorm van ‘mempool management’ is volkomen nieuw.

De SOL token

De cryptocurrency die op de Solana blockchain gebruikt wordt, is SOL. Je kunt die gebruiken voor staking en transactiekosten. De token is zo ontworpen dat de voorraad steeds minder zal worden, om de munt waardevast te houden.

SOL heeft een inflatiepercentage van 1,5% per jaar. SOL werd dus pas in 2020 gelanceerd en heeft het in 2021 bijzonder goed gedaan. Op moment van schrijven is SOL de op vier na grootste cryptocurrency ter wereld. Niet slecht voor een munt die pas iets langer dan een jaar bestaat!

Bekijk deze speciale Solana kopen pagina of klik op de knop hieronder als je geïnteresseerd bent in de coin.

Koop direct Solana met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Nadelen en uitdagingen van Solana

Hoewel Solana inmiddels kan concurreren met cryptogiganten als Cardano en Ethereum, zijn er nog wel een paar kinderziektes die genezen moeten worden. Zo is Solana nog relatief kwetsbaar voor centralisatie omdat er nog maar vrij weinig validators actief zijn op het netwerk.

Verder is er nog wel kritiek op hoe je validator kunt worden.

Solana claimt namelijk dat dat voor iedere trader mogelijk is. Echter blijkt dit in de praktijk best moeilijk te zijn omdat je een behoorlijk goede computer nodig hebt om de complexe berekeningen te kunnen maken. Daarnaast heeft de blockchain in september twee grote storingen gehad waardoor het netwerk urenlang plat lag.

NFT’s op Solana

Vanwege de exponentiele prijsstijging van SOL in 2021 is Solana bijzonder populair geworden het afgelopen jaar. Voor een belangrijk deel hadden ze dit te danken aan de explosie van NFT’s (non fungible tokens) die op het platform verhandeld werden.

De reden daarvoor was kraakhelder: het was een stuk goedkoper en sneller dan bij Ethereum.

Gebruikers konden tegen lage kosten NFT’s minen en er schoten honderden projecten uit de grond. Er zaten er bij die het vervolgens zeer goed deden. Zo was er het ‘degenerate ape academy project’ dat voor $1.000.000 werd verkocht.