Drie vrij defensieve altcoins die ook jij kan overwegen

Van altcoins is bekend dat ze over een behoorlijk volatiel karakter beschikken. Dit gezegd hebbende is het zo dat we niet alle altcoins over dezelfde kam kunnen scheren.

Bij menig aantal van deze cryptomunten is het dan ook zo dat de volatiliteit merkelijk lager uitvalt in vergelijking met andere exemplaren. Dit geldt in het bijzonder voor de nummer twee cryptomunt van de wereld, namelijk Ethereum.

Voor zeer veel mensen geldt dat ze graag een stukje van hun vermogen willen investeren in altcoins, alleen is het voor hen vaak niet duidelijk wat nu precies de meest defensieve opties zijn. Geldt dat ook voor jou? Dan is het zeker de moeite waard om even verder te lezen!

1.) Ethereum, de all-time nummer 2

Een altcoin die je eigenlijk altijd in je portefeuille moet hebben zitten is Ethereum met haar ETH-token. De nummer twee cryptomunt van de wereld is de drijvende kracht achter menig aantal projecten die door de jaren heen op de markt zijn gebracht. In eerste instantie was ze het belangrijkste platform voor het lanceren van zogenaamde ICO’s terwijl ze tegenwoordig ook een cruciale rol speelt binnen de wereld van de DeFi. Het unieke karakter waar dit platform over beschikt en vooral de ongelofelijke veelzijdigheid zorgt ervoor dat ze niet alleen tegenwoordig, maar meer dan waarschijnlijk ook in de toekomst een zeer belangrijke rol zal (blijven) spelen binnen de cryptomarkt.

In ieder geval wordt er hard gewerkt aan de toekomst van Ethereum. Dit uiteraard niet in het minst omdat het project uitpakt met ETH 2.0. Deze update maakt Ethereum staking mogelijk en het Proof of Stake algoritme zorgt voor een aanzienlijk milieuvriendelijk karakter en… betere schaalbaarheid. Dit laatste moet er niet alleen voor zorgen dat er (nog) meer transacties per minuut kunnen worden verwerkt, bovendien zullen ook de gaskosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd. De torenhoge gaskosten waren gedurende enige tijd de reden voor heel wat partijen om toch maar voor een ander platform te kiezen.

2.) Binance Coin (BNB), de token van één van ’s werelds grootste exchanges

In de basis zouden we het niet snel aanraden om te investeren in de native token van een bepaalde exchange. Dit simpelweg omdat voor heel wat (kleinere) exchanges geldt dat ze het vaak moeilijk te verduren krijgen binnen het cryptolandschap. Toch is er één token waar we een uitzondering voor maken en dat is niet zomaar een token. Het gaat hierbij immers om de token van één van ’s werelds populairste en grootste exchanges, namelijk Binance. Voor de BNB-token ofwel Binance Coin geldt dat ze in de praktijk tal van verschillende voordelen met zich meebrengt:

  • Je krijgt een korting op de transactiekosten wanneer je ze betaalt met BNB.
  • Het is mogelijk om te speculeren op een koersstijging van de BNB-token.
  • Binance Coin biedt tal van unieke staking mogelijkheden.

Naast bovenstaande toepassingsgebieden en voordelen is het eveneens zo dat je kan rekenen op de invloed van de periodieke “burn” die door Binance wordt uitgevoerd. Deze burn zorgt ervoor dat er telkens een bepaald aantal tokens uit circulatie worden gehaald. Sinds de lancering van de BNB-token in 2017 werden tot op moment van schrijven reeds meer dan 100 miljoen BNB verbrand. Het spreekt voor zich dat dit een extra impuls geeft aan de koers van deze altcoin.

Het feit dat Binance moet stoppen in veel landen, waaronder Nederland en België, stopt het platform niet om de grootste te blijven. Het platform heeft meer dan 171 miljoen gebruikers.

3.) Cardano, misschien wel één van de meest veelbelovende altcoins

Last but not least is er uiteraard ook nog Cardano met haar ADA-token. De volatiliteit waar je rekening mee dient te houden bij dit project ligt iets hoger in vergelijking met bijvoorbeeld Ethereum. Ondanks dit gegeven moet het gezegd dat Cardano in de basis net wordt bestempeld als één van de belangrijkste uitdagers voor het ETH-project. Dit natuurlijk niet in het minst omdat niemand minder dan Charles Hoskinson mee aan de basis staat van dit project. De status van Cardano als een derde generatie blockchain evenals het feit dat ze veel van haar technologieën baseert op wetenschappelijk onderzoek heeft ervoor gezorgd dat ze kan rekenen op ontzettend veel vertrouwen vanuit de markt. Bovendien wordt er door dit project hard gesleuteld aan de weg.

2022 brengt de zogenaamde Vasil hard fork met zich mee voor Cardano. Deze langverwachte hard fork moet er onder meer voor zorgen dat de schaalbaarheid van het project wordt verbeterd. Dit was een stuk later dan de concurrentie, maar in 2024 is Cardano een gelijkwaardig project geworden in vergelijking met de concurrentie.

Het uitstekende team achter Cardano zorgt er in combinatie met verschillende reeds bestaande real-life toepassingen voor dat de ADA-token volgens ons een mooie derde asset is om in te investeren wanneer je graag enkele altcoins aan je investeringsportefeuille wenst toe te voegen.