De voordelen en nadelen van Bitcoin op een rij

De voordelen en nadelen van Bitcoin op een rij

Bitcoin is inmiddels de household cryptocurrency van de wereld geworden. Niet alleen is het woord ‘Bitcoin’ bekender dan het woord ‘crypto’, veel nieuwe traders investeren eerst in Bitcoins voor ze verder gaan kijken naar andere digitale valuta.

Dit zorgt ervoor dat de Bitcoin anno 2024 vergeleken met de meeste andere cryptocurrencies een relatief stabiele cryptocoin is geworden. Een goed moment om een de voordelen en nadelen van de munt aan te stippen.

De voordelen van Bitcoin

  1. Bitcoin is toegankelijk: Een van de grote voordelen van elke cryptocurrency is dat ze grenzeloos zijn. Bitcoin is daarop geen uitzondering. Het is een buitengewoon toegankelijke en veelzijdige coin. Het kost maar een paar minuten om een transactie in Bitcoins uit te voeren tussen twee personen. Het maakt niet uit in welk land deze personen woonachtig zijn. Daarnaast is Bitcoin versturen erg goedkoop, zie hier een voorbeeld hoe $1,5 miljard verstuurd is voor $3,21.
  2. Bitcoin is onafhankelijk: Bitcoin is een gedecentraliseerde munt. Dit betekent dat deze niet onder toezicht staat van een overheid of centrale bank, wat bij normale valuta’s wel het geval is. Autoriteiten zijn dus bijvoorbeeld niet in staat om tegoeden te bevriezen. De theorie is dat dit gebruikers meer autonomie en controle geeft over hun eigen geld. De prijs/koers ervan is namelijk niet afhankelijk van overheidsbeleid. Houd er rekening mee dat een centrale exchange wel je tegoeden kan bevriezen. Ook houden zij zich bezig met het bestrijden van fraude en witwassen.
  3. Bitcoin is schaars: Er kunnen maximaal 21 miljoen Bitcoin in omloop komen, extra bij printen is onmogelijk. Hierdoor wordt het gezien als een hedge tegen inflatie. Door de Bitcoin halving wordt het aantal nieuwe Bitcoins ook gehalveerd.
  4. Bitcoin kan een hoog rendement hebben: De prijs van Bitcoin kan extreem fluctueren. Binnen een maand of zelf dag kan de prijs diep dalen of zeer hoog stijgen. Ondanks het risico op verlies kan dit ook grote kansen bieden. Zo is de prijs van Bitcoin in 2017 gestegen van $975 naar $20.090 en in 2021 steeg de BTC prijs verder naar $69,000. Er zijn allerlei voorspellingen hierover. Op moment van schrijven is de prijs $43.000.
  5. Bitcoin is een safe haven: Wanneer er een crisis heerst dan is men geneigd om geld in Bitcoin of goud te stoppen. Bitcoin wordt dus gezien als een store of value.
  6. Bitcoin ETF is goedgekeurd: De goedkeuring van de Bitcoin ETF in Amerika brengt niet alleen nieuw vers geld naar Bitcoin, maar zorgt ook voor een groter vertrouwen in Bitcoin. Voornamelijk van instituten.

De nadelen van Bitcoin

  1. Bitcoin is volatiel: Het laatste voordeel van Bitcoin dat we noemden, kan tegelijkertijd ook een nadeel zijn. De prijs kan immers ook flink dalen. Toen Bitcoin in 2009 werd bedacht door Satoshi Nakomoto werd er een limiet gesteld op het aantal coins dat in circulatie gebracht zal worden. 21 miljoen Bitcoins is het maximum. Verwacht wordt dat dit aantal in het jaar 2140 bereikt zal worden, hoewel er ook schattingen voor een eerder jaartal zijn. De schaarsheid die hierdoor gecreëerd wordt, maakt Bitcoin waardevol. Tegelijkertijd zorgt de schaarste er ook voor dat de prijzen zo fluctueren, aangezien prijsveranderingen nu de enige manier zijn om ervoor te zorgen dat de vraag groot blijft.
  2. Bitcoin is ongereguleerd: Het feit dat crypto’s gedecentraliseerd zijn, is absoluut een groot voordeel. Toch zitten hier ook nadelige kanten aan. Doordat er geen controle is door een overheid of centrale bank, ben je als gebruiker ook minder veilig. Er is geen juridische bescherming bijvoorbeeld. Dit maken cryptocurrencies in het algemeen doelwitten voor hackers en scammers.
  3. Transacties zijn onomkeerbaar: Omdat transacties met Bitcoin pseudo-anoniem en ongereguleerd zijn, zijn ze ook onomkeerbaar. Als je dus een fout hebt gemaakt en per ongeluk het verkeerde bedrag hebt overgemaakt of dit naar de verkeerde persoon hebt gestuurd, ben je je geld kwijt. Een ander nadeel (maar ook het voordeel) is dat je zelf als enige verantwoordelijk bent voor je wallet. Als je dus je privésleutel kwijt bent geraakt en je wallet niet meer in kunt, heb je echt een probleem. Je kunt niet, zoals bij een normale bank, even een nieuw wachtwoord aanvragen.
  4. Bitcoin is (nog) geen gangbaar betaalmiddel: Hoewel er steeds meer bedrijven besluiten om betalingen met Bitcoins te accepteren (zoals bijvoorbeeld Tesla), is dit nog geen wijdverbreide ontwikkeling. Je bent daardoor dus beperkt in je betaalmogelijkheden met Bitcoins. De verwachting is echter wel dat het steeds meer geaccepteerder zal worden. Er zijn mensen die bijvoorbeeld een deel van hun koopwoning hebben betaald met Bitcoins. Daarnaast kan je met een crypto kaart van bijvoorbeeld Bybit je crypto’s uitgeven.