Hoeveel bitcoins zijn er?

hoeveel bitcoins gemined

Er zijn momenteel meer dan 19 miljoen Bitcoins uitgegeven. Dat betekent dat er nog minder dan 2 miljoen Bitcoins gemined kunnen worden. Het totaal aantal dat maximaal kan bestaan is 21 miljoen. Naar schatting zal het nog tot het jaar 2140 duren voordat alle Bitcoins zijn uitgegeven.

Er wordt uitgegaan dat van de ruim 19 miljoen Bitcoins die er in omloop zijn, ongeveer 30% niet meer gebruikt kunnen worden. Dit komt doordat mensen hun computers zijn gecrasht en daardoor de private keys van hun wallet kwijt zijn geraakt. In de afbeelding hieronder is te zien hoe de uitgifte van Bitcoins is verlopen sinds het ontstaan van de digitale munt.

Hoeveel bitcoins zijn er gemined

Wanneer zijn alle Bitcoins uitgegeven?

Het maximum aantal BTC dat kan worden uitgegeven is 21 miljoen. Dit is bepaald en beschreven in de code van de digitale cryptocurrency. De overgebleven 2 miljoen Bitcoin wordt gereserveerd in een aparte pot. Deze coins worden vrijgegeven wanneer zogeheten miners transacties valideren en nieuwe blocks creëren. Momenteel is de beloning voor het creëren van een nieuw block 6.25 BTC. Bij eke 210.000 blocks wordt de beloning verder gehalveerd. De volgende Bitcoin halving is verwacht in mei 2024.

Lees hier ons artikel om te lezen hoe Bitcoin minen werkt.

In oktober 2019 zijn we de grens van 18 miljoen uitgegeven BTC gepasseerd. De grens van 19 miljoen BTC is in april 2022 behaald. De grens van 20 miljoen BTC wordt 4 jaar later verwacht, rond april 2026. Daarna zal het ongeveer 100 jaar duren om de 21 miljoen BTC te bereiken.

Hoewel er, nadat alle coins zijn uitgegeven, geen sprake meer zal zijn van ‘block rewards’, is er nog steeds een reden voor miners om transacties te valideren. Zij krijgen namelijk ook de transactiekosten die gepaard gaan met de gevalideerde transactie. Miners prioritiseren transacties op basis van de hoogte van de transactiekosten. Dit zorgt ervoor dat hogere transacties sneller verwerkt worden.