Bitcoin halving op komst in 2024

Nog even en dan is het weer zo ver. Er zal dan een ‘Bitcoin halving’ plaatsvinden. Wat is een halving precies en wat betekent dit voor de Bitcoin community en de waarde van de digitale munt? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een Bitcoin halving?

Een Bitcoin halving is verkleining van de beloning die iemand krijgt voor het minen van een Bitcoin. Momenteel is de beloning voor iemand die een Bitcoin minet nog 6.25 BTC. Na de halving zal de beloning nog slechts 3.125 BTC zijn. Deze beloningen worden ook wel block rewards genoemd.

Een block reward wordt vrijgegeven aan personen die transacties verifiëren en een nieuw block toevoegen aan de blockchain. Elke keer dat er een nieuw block wordt toegevoegd komen er dus 6.25 Bitcoins vrij. Het totaal aantal Bitcoin wat ooit kan worden vrijgegeven is 21 miljoen en momenteel zijn er ongeveer 19,6 miljoen BTC vrijgegeven.

Om in aanmerking te komen voor block rewards door middel van mining dien je voldoende rekenkracht te leveren. Dit kost veel energie waardoor het lang niet voor iedereen de moeite waard is om hier mee bezig te houden.

Bitcoin halving
In mei 2020 zal de volgende halving plaats vinden.

Wanneer vindt de volgende halving plaats?

De volgende halving vindt waarschijnlijk plaats in april 2024. Dan zal de block reward gehalveerd worden naar 3.125 BTC. We zeggen waarschijnlijk, omdat het ook kan plaatsvinden in mei 2024.

Het zal niet de eerste halving zijn die plaatsvindt. Een halving vind plaats bij elke 210.000 aangemaakte ‘blocks’. En dat is al 3 keer eerder gebeurd. Dit houdt dus in dat in het begin tijd van de Bitcoin, miners nog 50 Bitcoin kregen voor het aanmaken van nieuwe blocks.

  • Lancering Bitcoin: 2009 (block 0), beloning van 50 BTC.
  • Halving 1: 28-11-2012 (block 210.000), beloning van 25 BTC.
  • Halving 2: 09-07-2016 (block 420.000), beloning van 12.5 BTC.
  • Halving 3: 11-05-2020 (block 630.000), beloning van 6.25 BTC.
  • Halving 3: ~Q2 2024 (block 840.000), beloning van 3.125 BTC.

Geïnteresseerd in het kopen van Bitcoin? Bekijk hier waar je Bitcoin prijzen vergelijken kan bij alle aanbieders.

Wel of niet blijven minen?

We gaven net al aan dat het niet voor iedereen winstgevend is om te minen. Wanneer de beloning halveert, zal het voor nog minder mensen winstgevend blijven. Is het nog wel aan te raden om te blijven minen nadat de halving heeft plaatsgevonden?

Ja, voor sommige mensen wel. Hoe winstgevend minen is hangt namelijk af van verschillende factoren. Een van de factoren is wat voor soort hardware je gebruikt. Een andere factor is de kosten van energie. Sommige mensen hebben niet alleen de allerbeste mining hardware, zij begeven zich ook in landen waar stroom heel goedkoop is. Hierdoor blijft het voor deze groep mensen toch nog aantrekkelijk om te blijven minen.

Een andere reden waardoor een halving niet per se tot minder miners leidt is de invloed op de prijs van Bitcoin.

Invloed op de prijs van Bitcoin

Een halving kan van directe invloed zijn op de prijs van Bitcoin. Dit komt allemaal door marktwerking, oftewel, de verhouding tussen vraag en aanbod. Op dit moment komen er elke dag ongeveer 900 BTC vrij. Na de halving zal dit ongeveer 450 zijn. Het aanbod dat dagelijkse verhandelbaar wordt op de markt wordt dus een stuk kleiner. Wanneer de vraag gelijk blijft, of zelfs zal stijgen, zal de prijs van Bitcoin automatisch weer stijgen.

We zagen hetzelfde al 2 keer eerder gebeuren. Zowel een jaar na de 1e en een jaar na de 2e halving bereikte de Bitcoin de hoogste koers tot dan toe. Veel Bitcoin beleggers en handelaren geloven dat dit weer gaat gebeuren en zullen zeker in de periode voorafgaand aan de halving hun Bitcoin portefeuille uitbreiden.

Wil je zelf ook mee doen met de Bitcoin hype? Bitcoin kopen kan gemakkelijk op Cryptohulp.nu

Wat is een Bitcoin halving?

Een Bitcoin halving is een gebeurtenis waarbij de beloning voor het minen van een Bitcoin block wordt gehalveerd. Dit is een ingebouwd mechanisme in de Bitcoin blockchain om inflatie te beperken.

Wat is de huidige beloning voor het minen van een Bitcoin block?

Momenteel is de beloning voor het minen van een Bitcoin block 6.25 BTC. Na de halving in 2024 zal dit verminderen naar 3.125 BTC.

Wanneer vindt de volgende Bitcoin halving plaats?

De volgende Bitcoin halving staat gepland voor ongeveer april of mei 2024. Dit is afhankelijk van de snelheid waarmee nieuwe blocks worden gemined.

Hoe vaak vindt een Bitcoin halving plaats?

Een Bitcoin halving vindt ongeveer elke vier jaar plaats, of na elke 210.000 geminede blocks.

Hoeveel Bitcoin halvings zijn er al geweest?

Tot nu toe zijn er drie Bitcoin halvings geweest: in 2012, 2016 en 2020. De volgende is gepland voor 2024.

Wat is het effect van een halving op Bitcoin miners?

Door de halvering van de blockbeloning kan het minen van Bitcoin minder winstgevend worden, vooral voor miners met hogere operationele kosten. Dit kan leiden tot een consolidatie in de mining industrie.

Hoe beïnvloedt een halving de prijs van Bitcoin?

Historisch gezien hebben halvings geleid tot een toename van de Bitcoin prijs. Dit komt door de afname van het nieuwe aanbod, wat, bij gelijkblijvende of toenemende vraag, de prijs kan opdrijven.

Zal de Bitcoin prijs stijgen na de halving in 2024?

Hoewel historische trends suggereren dat de prijs kan stijgen, is het belangrijk te onthouden dat de cryptomarkt beïnvloed wordt door vele factoren. Voorspellingen zijn nooit zeker.

Hoeveel Bitcoin zijn er in totaal?

Er zal uiteindelijk een maximum van 21 miljoen Bitcoin in omloop zijn. Na elke halving komt er minder nieuwe Bitcoin in omloop, wat uiteindelijk leidt tot een volledige uitgifte.