Bitcoin koers crasht onder de $57.000

Bitcoin koers crasht onder de $57.000

De cryptomarkt maakt opnieuw een flinke crash door, waarbij Bitcoin onder de $57.000 zakte op woensdagochtend. Bitcoin start de maand mei met een scherpe daling en sloot de maand april af als de slechtste maand sinds november 2022.

Op het moment van schrijven is de prijs van Bitcoin met 6,7% gedaald en Ethereum met 5,1% in de afgelopen 24 uur. Bitcoin schommelt rond de $57.500, maar bereikte vanochtend een dieptepunt van $56,700. Ook Ethereum is flink door de $3.000 gezakt en blijft net onder de $2.900 hangen.

Slechte Bitcoin ETF prestaties en besluit FOMC

Later vandaag zal de U.S. Federal Open Markets Committee (FOMC) haar besluit over de rentevoet bekendmaken om 20:00 Nederlandse tijd, gevolgd door een persconferentie van Fed voorzitter Jerome Powell om 20:30.

In februari waren investeerders nog hoopvol dat mei de maand zou zijn waarin de FOMC eindelijk de rentetarieven zou verlagen, wat doorgaans een bullish signaal is voor risicovolle activa zoals Bitcoin. Dit komt omdat lagere rentetarieven handelaren doorgaans wegtrekken van Amerikaanse staatsobligaties naar meer risicovolle activa, zoals aandelen en cryptovaluta.

Ook de Bitcoin ETF’s in Amerika presteren ondermaats. Ondanks een totale instroom van $11 miljard, hadden de ETFs veel beter kunnen presteren als Grayscale’s GBTC instromen had gezien. Fidelity’s FBTC heeft ook te maken gehad met aanhoudende uitstromen, wat wijst op een groeiend gebrek aan vertrouwen bij investeerders. Ook in HongKong viel de eerste Bitcoin ETF handelsdag tegen.

Flinke liquidaties

Deze volatiliteit is bijzonder pijnlijk voor handelaren in derivaten. In de laatste 24 uur zijn er voor $457 miljoen aan crypto futures posities geliquideerd, waarvan $392 miljoen aan lange contracten, aldus CoinGlass.

Traders die futures contracten openen, gokken eigenlijk op de toekomstige prijsontwikkeling van een asset. Een lange positie houdt in dat je wedt dat de prijs zal stijgen, en een korte positie dat deze zal dalen.