Top crypto futures exchanges

Crypto futures, wat zijn het precies en in hoeverre verschillen ze van het ‘normaal handelen’ in cryptocurrencies. In dit artikel proberen we antwoord te geven op die vragen en geven we je een aantal exchanges waar je zelf ook kunt investeren in crypto futures.

Wat zijn crypto futures?

Met crypto futures kunnen investeerders handelen in Bitcoins en andere crypto’s, zonder dat ze die zelf in hun portemonnee (wallet) hebben. Het lijkt een beetje op wat in de ‘normale’ financiële wereld een termijncontract in derivaten is. Investeerders kunnen dus speculeren wat de prijs van een bepaalde crypto zal zijn en op die manier geld verdienen.

Je sluit dan een futures contract af met een verkoper. In dat contract leg je vast hoeveel je voor een bepaalde crypto gaat betalen.

Voorbeeld: je wil Bitcoins kopen en spreekt met de verkoper af dat je op 1 januari 50 Bitcoins koopt voor €100,- (bij wijze van spreken dan). Je betaalt dus €2,- per Bitcoin. Op 1 januari is de prijs van Bitcoin echter €3,-. Dan maak je dus €50,- winst. Je kunt echter ook verlies lijden. De prijs van Bitcoin zou bijv. ook kunnen zijn gezakt naar €1,-. In dat geval maak je dus €50,- verlies.

Je gokt dus eigenlijk dat de prijs van een bepaalde crypto omhoog zal gaan en zit vast aan de afspraak die je in het future contract hebt gemaakt. Het is totaal afhankelijk van de trend die een crypto de komende tijd volgt of je wel of geen winst zal maken.

Je kan je dus voorstellen dat handelen via crypto futures exchanges erg risicovol is.

Belangrijk om te weten voor je investeert in crypto futures

Er zijn een aantal voordelen van het handelen in crypto futures in plaats van in normale crypto’s. Zo worden crypto futures contracten bijvoorbeeld gereguleerd door de ‘Commodity Futures Trading Commission (CFTC), een organisatie van de Amerikaanse overheid. Hierdoor is het veiliger om in futures te investeren.

Er zijn twee manieren om in crypto futures te investeren. Zo heb je een cash-settled future. Voor deze manier heb je geen crypto portemonnee (wallet) nodig. Nadat het contract is afgesloten, krijg je eventuele winsten uitgekeerd in een ‘fiat coin’. Dat is een normale munteenheid zoals de dollar of euro. Dit is de minst risicovolle manier om in crypto futures te handelen.

Omdat je geen Bitcoins of andere cryptovaluta hebt opgeslagen in je wallet, ben je ook niet afhankelijk van eventuele prijsschommelingen. De andere manier is handelen in Bitcoin-settled futures. De naam zegt het eigenlijk al. Als je goed gegokt hebt, krijg je uitbetaald in Bitcoins. Voor deze manier heb je dus ook wel een wallet nodig om de Bitcoins te kunnen incasseren.

Wat zijn de voor- en nadelen van crypto futures?

Het meest belangrijke voordeel van het handelen in crypto futures is dat je niet per se Bitcoins of een andere cryptovaluta nodig hebt om erin te handelen. Dan hebben we het wel over de hierboven reeds besproken cash-settled future. Een ander voordeel is dat je niet een hele grote investering hoeft te doen om een redelijke winst te behalen. Doordat crypto futures (enigszins) gereguleerd zijn, kun je ook het risicogehalte van jouw investeringsportfolio verminderen.

Het enige nadeel van het handelen in crypto futures is dat je ook snel je volledige investering kan verliezen. Het is dus erg belangrijk dat je je van tevoren goed inleest en vooraf onderzoek doet naar de future waar je in wilt investeren. Het is niet onverstandig om eerst een tijdje de markt te volgen en te kijken of je bepaalde trends kunt spotten alvorens je besluit in een crypto future te investeren.

Futures handel is dan ook alleen geschikt voor ervaren beleggers.

Waar kun je handelen in crypto futures?

Er zijn een aantal exchanges die tegenwoordig de mogelijkheid bieden om te handelen in crypto futures. We zetten er een aantal op een rijtje voor je:

Per exchange of broker kan het verschillen hoeveel ‘fees’ (commissies) je moet betalen om te kunnen traden. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat je hier bij brokers meer geld aan kwijt bent. Deze prijzen worden ook regelmatig aangepast.

Voor een accurate prijsvergelijking die up-to-date is, kun je het beste de websites van de bovengenoemde exchanges en brokers bekijken.