SocialFi: verdien geld met social media

Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze tegenwoordig een behoorlijke hoeveelheid aan tijd doorbrengen op social media platformen. Het is dan ook niet voor niets dat platformen als Facebook, Instagram en Twitter door de jaren heen zo groot zijn geworden.

Dat je zoveel tijd doorbrengt op deze platformen is in de praktijk veelal het gevolg van complexe algoritmes waar gebruik van wordt gemaakt. Voor deze algoritmes geldt dat ze heel wat persoonlijke informatie en voorkeuren van je verzamelen met als gevolg dat ze je precies datgene kunnen tonen waar jij naar op zoek bent. Heb je bijvoorbeeld net een filmpje van een hond bekeken en leuk gevonden? Dan is de kans groot dat je snel nog één voor de kiezen krijgt. Voor jou als gebruiker is dit eigenlijk verloren tijd, maar het achterliggende platform verdient er gigantisch veel geld mee. Wat nu wanneer ook jij hier financieel beter van zou kunnen worden? Wel, daar kan SocialFi voor zorgen!

Write-to-earn

Wanneer we het hebben over SocialFi zal ook het begrip write-to-earn al snel worden aangehaald. Ondertussen is het bij het merendeel van de lezers van dit artikel wel bekend dat het mogelijk is om crypto te verdienen door het spelen van videogames. In deze situatie spreken we over play-to-earn of move-to-earn. Wanneer er sprake is van SocialFi spreken we echter over write-to-earn.

Voor bepaalde platformen geldt dat ze hun gebruikers willen motiveren om (nog) actiever te zijn. Door frequent te schrijven en bijvoorbeeld content te liken kunnen er bepaalde beloningen in de vorm van crypto worden ontvangen. Een bekend protocol dat hier reeds gebruik van maakt is Torum (XTM). Zij vaardigt niet alleen dagelijkse, maar ook wekelijkse challenges uit waarbij gebruikers bijvoorbeeld een bepaald aantal berichten moeten plaatsen in ruil voor gratis XTM-tokens. Steemit is een soortgelijk platform.

Gebruik van verschillende soorten tokens

Het begrip SocialFi is nog vrij jong. Dit gezegd hebbende wordt er hard gewerkt aan projecten die er in de praktijk voor kunnen zorgen dat iedereen door gebruik te maken van social media platformen geld kan verdienen. In principe wordt er hierbij op moment van schrijven een onderscheid gemaakt tussen enerzijds de personal tokens en anderzijds de fan tokens. Voor deze eerste geldt dat ze initieel in het leven zijn geroepen om de band tussen online creators en hun community te versterken. Dit voor alle duidelijkheid zonder dat ze daarbij afhankelijk zijn van centrale platformen.

Een bekend voorbeeld van een platform welke het voor iedereen eenvoudig mogelijk maakt om diens eigen token te lanceren is Rally. Zo is het in principe voor iedereen mogelijk om een eigen token in het leven te roepen welke niet alleen dienst kan doen als betaalmiddel, maar ook als beloningsmiddel. Het is de maker van de token die hierbij alle voorwaarden helemaal zelf kan bepalen. Dit zonder dat er daarvoor inmenging is vereist van een centrale partij.

Fan tokens

Niet alleen personal tokens maken deel uit van het SocialFi gegeven. Dat geldt in de praktijk eveneens voor zogenaamde fan tokens. Voor mensen die fan zijn van voetbal geldt dat het ongetwijfeld al is opgevallen dat heel wat verschillende voetbalploegen over hun eigen token beschikken. Eén van de overkoepelende protocollen waar hiervoor gebruik kan worden gemaakt luistert naar de naam Chiliz (CHZ). Voor dit overkoepelende platform geldt dat ze zich specifiek richt op de wereld van het voetbal.

Fans van een bepaalde voetbalploeg hebben de mogelijkheid om te investeren in de fan token in kwestie waarvoor ze in ruil stemrecht krijgen. Dit betekent onder meer dat er vaak door deze mensen kan worden bepaald welke merchandise er zal worden gebruikt in het aankomende seizoen.

Hoe ziet de toekomst van SocialFi eruit?

Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald is het zo dat SocialFi eigenlijk op moment van schrijven nog maar in haar kinderschoenen staat. Dat betekent dat er richting de toekomst meer dan waarschijnlijk nog een zeer mooie evolutie kan worden gerealiseerd. Wellicht had niemand het enige tijd voor mogelijk gehouden dat het op een zeker ogenblik mogelijk zou zijn om geld (of crypto dus eigenlijk) te verdienen met het spelen van videogames. Toch is dat wel degelijk mogelijk. Bovendien kan er worden vastgesteld dat de mogelijkheden op dit vlak door de jaren heen alleen maar zijn toegenomen. De verwachting is dat we een dergelijke evolutie ook zullen zien bij SocialFi.

Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze in de praktijk op zoek zijn naar een manier om extra geld te verdienen. Dat blijkt veelal echter een stuk eenvoudiger gezegd dan gedaan. SocialFi moet er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat er enkele nieuwe mogelijkheden worden aangeboden om dit op een toegankelijke en bovendien ook leuke manier te kunnen realiseren. Hoe dit zich in de toekomst verder zal ontwikkelen blijft uiteraard nog afwachten. Echter spreekt het voor zich dat we SocialFi op z’n minst als uiterst beloftevol kunnen bestempelen.