Waarom beleggen in Ethereum?

Waarom beleggen in Ethereum?

Ether fungeert als brandstof voor het Ethereum netwerk. Om die reden is beleggen of investeren in Ether dan ook interessant aangezien de waarde van Ether grotendeels wordt bepaald door de (potentiële) waarde van dit netwerk. Er zijn verschillende redenen waarom het Ethereum netwerk een rooskleurige toekomst is toegeschreven. Op onze website hebben we al uitvoerig gesproken over de voordelen van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en Smart Contracts. Hieronder sommen we nog een aantal andere redenen op waarom beleggen in Ether interessant is.

Bekijk hier onze Ethereum kopen pagina.

Dit bericht is informatief bedoeld en geen investeringsadvies.

Ethereum wordt gesteund door een groot aantal Fortune 500 bedrijven

Eén van de beste argumenten pro investeren in Ether ligt hem in het feit dat er verschillende Fortune 500 bedrijven actief bezig zijn met het onderzoeken hoe ze Ethereum kunnen gebruiken in hun bedrijfsomgevingen. Wat hen vooral interesseert is het feit dat door middel van deze Smart Contracts er verschillende (dure) tussenpersonen weggelaten kunnen worden. Voor hen is dit dus een serieuze kostenbesparing!

Om dit te bereiken werd in februari 2017 de Ethereum Enterprise Alliance opgericht. Deze alliantie verbindt de Ethereum Foundation met Fortune 500 bedrijven, academische instellingen en andere bedrijfsexperten. Het doel is om te onderzoeken hoe Ethereum kan helpen bij het efficiënter maken van bepaalde real-world toepassingen, zoals bijvoorbeeld transacties tussen banken.

Hieronder kun je alle leden zien die er al bij zijn sinds de stichting van de Foundation, maar ondertussen zijn er al een aantal nieuwe, prominente leden bijgekomen zoals bijvoorbeeld Samsung, Merck en Toyota. Verder zien we dat ook overheden belangstelling in Ethereum tonen; zo heeft de oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin reeds een onderhoud gehad met de Russische president Poetin over hoe Ethereum de economie van Rusland kan ondersteunen.

Ethereum is de enige cryptocurrency die een achterban van dergelijk kaliber kan voorleggen. Het is dus niet te verwonderen dat Ethereum de laatste maanden zo sterk gestegen is en momenteel de tweede plaats bezet qua marktkapitalisatie (na Bitcoin).

Financiële instellingen beginnen Ethereum te gebruiken

Momenteel heeft Merrill Lynch (Bank of America) – samen met Microsoft – reeds een applicatie ontwikkeld die draait op het Ethereum netwerk. De applicatie heeft als doel om de contacten tussen klant en bank enerzijds te vergemakkelijken en anderzijds veiliger te maken. Zo worden bijvoorbeeld bankgaranties in een Smart Contract gegoten in plaats van zomaar rondgestuurd naar alle betrokken partijen. Merk op dat deze Smart Contracts dan bewaard worden op een private versie van de Ethereum Blockchain aangezien deze informatie niet publiekelijk toegankelijk mag zijn. Veel banken zijn daarom ook geïnteresseerd in de Ethereum Blockchain omdat ze dan eventueel zelf een private kopie kunnen runnen om zo inter banktransacties te vergemakkelijken. De Ethereum Blockchain is op zich dus openbaar, maar dat betekent niet dat deze technologie niet kan gebruikt worden voor zaken die omwille van hun nature niet publiek zijn.

Koop direct Ethereum met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Ethereum is geavanceerder dan Bitcoin en andere cryptocurrencies

Op zich zijn cryptocurrencies in het algemeen erg in opmars door de onderliggende blockchaintechnologie. Het is echter zo dat er verschillende gradaties zijn in wat de onderliggende blockchains aankunnen. Zo wordt er al in het vorige artikel – Wat is Ethereum – duidelijk gemaakt dat de Ethereum Blockchain geavanceerder is dan de blockchain die bij Bitcoin hoort, omdat deze door middel van de Ethereum Virtual Machine in staat is om Smart Contracts te verwerken. Hieruit volgt de mogelijkheid om gedecentraliseerde applicaties te ontwikkelen op de Ethereum Blockchain, iets wat bij Bitcoin bijvoorbeeld niet mogelijk is.

De huidige situatie (zomer 2017) waarbij Bitcoin de grootste marktkapitalisatie heeft is voor ons dan ook voornamelijk te wijten aan het first-mover advantage dat Bitcoin heeft. In se is de technologie van Ethereum namelijk superieur, wat ook blijkt uit de spectaculaire toename van decentralized applications die momenteel gebouwd worden op het netwerk. We hebben reeds een lijst opgesteld van de belangrijkste decentralized applications. Veel Ethereum aanhangers verwachten dan ook dat Ethereum binnenkort Bitcoin zal overstijgen in marktkapitalisatie.

Competente ontwikkelaars

Het succes van een IT project staat of valt met de competentie van de ontwikkelaars achter het project. Dit geldt ook voor Ethereum. Gelukkig zijn de ontwikkelaars die achter het Ethereum project zitten stuk voor stuk erg intelligente mensen.

Zo heeft de stichter van Ethereum, Vitalik Buterin, ondanks zijn jonge leeftijd reeds het succesvol online magazine, Bitcoin Magazine, opgericht dat bericht over nieuws in de crypto wereld. Verder behaalde hij reeds een bronzen medaille in de Internationale Informatica Olympiade van 2012.

Maar ook de overige leden van het development team hebben een CV om u tegen te zeggen; zo heeft Dr. Gavin Wood, de co-stichter van Ethereum, een Master in Engineering en een PhD in filosofie aan de universiteit van York. Daarenboven heeft hij ook de Ethereum wallet dienst Parity opgericht die iedereen toelaat een Ethereum node te draaien.

Wat vooral opmerkelijk is dat alle ontwikkelaars van Ethereum zichzelf kenbaar gemaakt hebben, wat toch opvallend is in de cryptowereld. Zo zijn bijvoorbeeld de ontwikkelaars van Monero bijna allemaal anoniem. Transparantie met betrekking tot hun identiteit geeft dus een sterk signaal van vertrouwen.

Koop direct Ethereum met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Risico’s van het investeren in Ethereum

Ondanks het feit dat Ethereum ongetwijfeld een beloftevolle technologie is, zijn er toch een aantal significante risico’s verbonden aan het beleggen in Ethereum.

Het belangrijkste risico is zonder twijfel de prijsvolatiliteit. Cryptomarkten zijn niet gereguleerd en sterk onderhevig aan fluctuaties omdat de onderliggende technologie nog niet volwassen is. Met uitzondering van Bitcoin, waarbij de voornaamste “use case”  het anoniem aankopen van niet-koosjere producten is, zijn er nog weinig echte toepassingen van cryptocurrencies die al volledig ontwikkeld en draaiende zijn. Dit geldt ook voor Ethereum, want hoewel er een groot aantal dApps ontwikkeld worden genereren er slechts enkele een werkelijke cashflow (bv. Etheroll). Investeren in Ether staat dan ook gelijk aan speculeren op de toekomst. Wij raden dus ook aan geen geld in Ethereum te stoppen dat je op korte termijn nodig hebt.

Verder zijn er nog een aantal andere risico’s verbonden aan het investeren in Ethereum:

  1. Technisch risico: kritische bugs in de algemene code, slecht gecodeerd Smart Contract leidt tot massale diefstal van Ether (cfr. DAO hack), overstap naar Proof-of-Stake verloopt niet vlekkeloos etc.
  2. Cashflow risico: de Ethereum Foundation heeft niet genoeg middelen om Ethereum verder uit te bouwen, belangrijke ontwikkelaars verlaten het project etc.
  3. Concurrentie risico: andere (al dat niet betere) cryptocurrencies vervangen Ethereum
  4. Regulatie risico: overheden verbieden cryptocurrencies of onderwerpen ze aan sterke regulaties, exchanges worden gesloten etc.
  5. Reputatie risico: grote exchange wordt gehackt, een grote dApp is frauduleus etc.
  6. Adoptie risico: gewone mensen begrijpen Ethereum niet, het aankopen van Ether blijft moeilijk, banken verbieden stortingen naar exchanges, marketing rondom Ethereum is niet succesvol etc.

Indien je ondanks deze risico’s toch overtuigd bent in het potentieel van Ethereum en erin wenst te beleggen kun je de volgende tutorial lezen waar we het aankoopproces uit de doeken doen: De beste manier om Ether te kopen. Of vergelijk hier Ether prijzen om tegen de beste prijs Ether te kopen.