De psychologische impact van een (langdurige) koersdaling

Voor elke persoon die gaat investeren geldt dat hij of zij dit doet met één concreet doel voor ogen, namelijk een bepaalde hoeveelheid aan rendement realiseren. Hoe hoog dat rendement precies gelegen moet zijn kan best verschillen, maar het spreekt voor zich dat je geen verliezen zal willen lijden met je investering. Omwille van deze reden kan een bepaalde (langdurige) koersdaling een grote impact hebben op je manier van handelen. Dat is zo binnen de traditionele aandelen- en beleggersmarkt, maar dat geldt zeker ook voor de cryptomarkt. Ben jij benieuwd om te achterhalen wat het psychologische aspect nu precies is van een langdurige koersdaling en vooral wat je kan ondernemen om deze impact zoveel mogelijk binnen de perken te houden? Lees dan zeker verder!

Wat kan een koersdaling duidelijk maken?

Voordat we exact ingaan op de psychologische impact van een (langdurige) koersdaling is het van belang om te weten welke mogelijke oorzaken aan de basis kunnen liggen van een (aanhoudende) daling van de koers. Wat dit betreft zijn er verschillende zaken waar je aan kan denken, namelijk:

  1. Het project is fundamenteel veranderd waardoor het toekomstperspectief anders is;
  2. De interesse in het project is afgenomen door een sterkere concurrent;
  3. De marktomstandigheden zijn ongunstig waardoor alle koersen onder druk staan;

De drie bovenstaande zaken die aan de basis kunnen liggen van een koersdaling zijn slechts enkele voorbeelden. Het is dus zeker niet zo dat ze de enige mogelijke redenen zijn, in tegendeel. Wat deze drie mogelijke oorzaken voor een dalende koers wel meteen duidelijk maken is dat een koersdaling niet noodzakelijkerwijs iets hoeft te zeggen over het project in kwestie. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van een bearmarkt welke verantwoordelijk is voor de koersdalingen.

Grondig je onderzoek doen kan veel leed voorkomen

Eigenlijk is het de absolute nummer één reden onder investeerders. Op welke manier je ook gaat investeren en vooral in welke assets je ook van plan mag zijn om dat te doen, je dient er altijd rekening mee te houden dat je grondig je eigen onderzoek moet doen voordat je gaat investeren. In de praktijk blijkt dit iets te zijn wat door veel mensen nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Zelfs wanneer honderd mensen je op het hart drukken dat een bepaalde investering interessant is moet je nog steeds je eigen onderzoek doen. Dat geldt zeker en vast ook voor investeringen in crypto.

Het onderzoek dat je voorafgaand aan je investering gaat uitvoeren kan niet alleen financiële verliezen, maar ook heel wat vervelende gevoelens voorkomen. In principe zou je nooit moeten investeren in een project waarvan je niet honderd procent begrijpt wat het inhoudt en wat haar toekomstperspectief is. Doe je dat wel en word je op een zeker ogenblik geconfronteerd met een bepaalde terugval in de koers? Dan zal dat naar alle waarschijnlijkheid als gevolg hebben dat je veel sneller op de impulsieve verkoopknop gaat klikken. Dat is in de praktijk echter zelden een goed idee. Voorkom dus heel wat vervelende situaties door altijd grondig je eigen onderzoek te doen voordat je in één van de vele cryptomunten op de markt gaat investeren.

Wat is de psychologische impact van aanhoudende koersdalingen?

Bovenstaande brengt ons bij de absolute hamvraag van deze pagina. Wat is nu namelijk precies het psychologische aspect waar je rekening mee moet houden bij een aanhoudende koersdaling? We hebben je de hierboven aangehaalde informatie eerst laten doornemen met een reden. Het is namelijk zo dat de psychologische impact van een koersdaling helemaal niet zo groot hoeft te zijn als wordt gevreesd. Zo goed als alles is op dit vlak afhankelijk van de kennis waarover je beschikt. Heb je, je goed ingelezen en geloof je in de toekomst van het project? Is er bovendien op fundamenteel vlak niets veranderd aan de cryptomunt waarin je hebt geïnvesteerd? Dan hoeft niets een positieve uitkomst in de toekomst in de weg te staan. Een tijdelijke (of langdurige) dip hoeft daar in principe niets aan te veranderen. Nogmaals, van belang is vooral dat er niets fundamenteels mag veranderen.

Tussentijds winst nemen is altijd een goed idee!

Heb je, je niet goed ingelezen in de cryptomunt waarin je hebt geïnvesteerd? Dan wordt het meteen een compleet ander verhaal. In dat geval kan een tijdelijke koersval wel degelijk zorgen voor heel wat angst met een mogelijke impulsverkoop als gevolg. Heb je geïnvesteerd in een cryptomunt die langzaam maar zeker aan momentum verliest en waarvan duidelijk is geworden dat het fundamenteel grondig mis is gelopen? Dan kan je wellicht maar beter zo snel mogelijk verkopen om op die manier je verliezen in te perken. Wil je ervoor zorgen dat de psychologische impact van koersdalingen in crypto te allen tijde zo beperkt mogelijk gehouden kunnen worden? In dat geval is het altijd een goed idee om tussentijds winst te nemen. Zo zie je nooit je volledige winst verdwijnen.