Wat is een Bitcoin ETF?

Wat is een Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund)?

Wie geïnteresseerd is in Bitcoins of andere cryptocurrencies heeft vast wel eens gehoord van Bitcoin ETF’s. De afgelopen tijd hoor je steeds vaker dat Bitcoin ETF’s worden goedgekeurd door waakhonden en zijn er steeds meer handelaren die erin willen investeren.

Maar wat is een ETF eigenlijk? We bespreken eerst wat een ETF in zijn algemeenheid is en daarna wat een Bitcoin ETF specifiek inhoudt.

Wat is een ETF?

ETF staat voor ‘exchange traded fund’. Het is een gereguleerd financieel instrument dat de waarde vertegenwoordigd van een onderliggende asset. Zo heb je bijvoorbeeld de Gold ETF die de waarde van goud vertegenwoordigd. Andere voorbeelden zijn de Oil ETF (olie) en de Stock Index ETF (de aandelenbeurs). ETF’s worden net als normale aandelen verhandeld op gereguleerde beurzen over de hele wereld. Investeerders kunnen gemakkelijk met hun beleggingsaccounts handelen in ETF’s.

Het basisidee van een ETF is dus dat je een instrument hebt waarvan de waarde is gekoppeld aan een onderliggende asset. Op deze manier heb je als investeerder niks van doen met het daadwerkelijke asset zelf. Als je bijvoorbeeld wilt investeren in goud hoef je als investeerder niet daadwerkelijk een paar goudstaven (of goudkorrels) in een kluis te bewaren, maar kun je in plaats daarvan in een ETF investeren.

Hoe werkt een Bitcoin ETF dan?

ETF is eigenlijk een manier voor Bitcoin om op een legale manier verhandeld te worden. Ook Bitcoin ETF’s worden namelijk op een ‘normale’, of liever gezegd traditionele, aandelenbeurs verhandeld. Een Bitcoin ETF werkt op dezelfde manier als elke andere ETF. Je bezit met een ETF een vertegenwoordiging van de waarde van Bitcoin, geen Bitcoins zelf.

Voor het maken van een Bitcoin ETF (of een ETF voor iedere andere crypto) zal een bedrijf eerst ‘echte’ Bitcoins moeten kopen. Deze worden dan gebruikt als reserve. Dit doen dit soort bedrijven ook bij traditionele aandelen. Vervolgens zal dit bedrijf een fonds creëren dat de waarde van het aantal Bitcoins representeert. Dit fonds wordt vervolgens op de aandelenmarkt gebracht waarna investeerders en handelaars ervoor kunnen kiezen erin te investeren.

Het investeren in een dergelijk fonds is een makkelijke manier voor investeerder om met verminderd risico toch een graantje mee te pikken van de Bitcoin boom. Het is namelijk een stuk gevaarlijker en moeilijker om via een cryptobeurs te investeren in cryptocurrencies. Dat is zeker het geval voor beleggers die niet zo technisch onderlegd zijn. Je moet je echter wel beseffen dat de cryptomarkt extreem volatiel is en dat investeren in Bitcoins of een andere crypto altijd risicovol is.

Welke Bitcoin ETF’s zijn er?

Aantal Bitcoin ETF’s die je op bijvoorbeeld DEGIRO kan vinden zijn:

 • VanEck Vectors Bitcoin ETN
 • VanEck Bitcoin
 • VanEck Vectors Ethereum ETN (dit is Ethereum dus)

Alle ETF’s van VanEck zijn 100% gebacked door Bitcoin.

Wat zijn de voordelen van Bitcoin ETF’s?

 1. Toegang tot Bitcoin zonder een crypto exchange te hoeven gebruiken: Deze cryptobeurzen zijn “ongereguleerd” (de meeste in ieder geval), waardoor er nogal wat veiligheidsrisico’s aan kleven. Deze beurzen kunnen in theorie gehackt worden of jouw accountgegevens kunnen gestolen worden.
 2. Geen opslag- of veiligheidsproblemen: Cryptohandelaren die zelf op cryptobeurzen Bitcoins kopen en verkopen, moeten daar een ‘wallet’ voor hebben om hun cryptokapitaal veilig te stellen voor diefstal. Dit kost geld, tijd en moeite. Met een ETF is dat niet het geval.
 3. Meer duidelijkheid over belastingen: De meeste aandelen apps zorgen ervoor dat je eenvoudig een jaaropgave kan downloaden.

Wat zijn de nadelen van Bitcoin ETF’s?

 1. Bitcoin zelf is ongereguleerd: Hoewel futures wel gereguleerd zijn, is Bitcoin zelf dat voor een groot deel niet. Dit brengt een hoop onzekerheid met zich mee voor de toekomst. Hoewel je met het kopen van ETF’s minder risico loopt dan wanneer je daadwerkelijk Bitcoins bezit, is onduidelijk wat regeringen in de toekomst zullen gaan doen.
 2. Zeer speculatief: Bitcoin en alle andere crypto’s draaien op blockchains. Dit is een relatief nieuwe technologie met ontzettend veel mogelijkheden. Er zijn analisten die zeggen dat de technologie het traditionele financiële systeem zal vervangen. Echter zijn er nog altijd bugs die moeten worden opgelost en is het nog maar de vraag of consumenten deze nieuwe systemen zullen accepteren. Investeren in cryptocurrencies is dus zeer speculatief.
 3. Volatiliteit: Bitcoin is erg volatiel. De waarde ervan kan binnen een paar uur astronomisch stijgen of dramatisch kelderen.
 4. Toeslagen: De fondsen die de mogelijkheid bieden te investeren in ETF’s vragen vaak flinke toeslagen. De hoogte daarvan verschilt natuurlijk per fonds.
 5. Geen dividenden: Bitcoin is een digitale munteenheid, geen bedrijf. Investeerders ontvangen dus geen dividenden over hun investeringen.
 6. Geen diversificatie: Bitcoin ETF’s zijn eenzijdig. Je investeert dus maar in één enkele entiteit. De meeste andere ETF’s investeren in een groep van diverse aandelen of zelfs in een complete marktindex. Er is geen diversificatie bij deze Bitcoin ETF’s.