Hoe maak je zelf een NFT?

Hoe maak je een NFT?

Wie weet ben je een kunstenaar of designer, of gewoon een enthousiaste tekenaar. Je hebt onlangs gehoord wat voor een bedragen er tegenwoordig worden neergelegd voor NFT’s en bent benieuwd hoe je hierin terecht komt. Het is onwaarschijnlijk dat je miljoenen op zal gaan strijken voor je NFT’s, maar je weet maar nooit..

In dit artikel leggen we je stapsgewijs uit hoe je zelf een NFT maakt.

Stap 1: Kies een NFT

Het eerste wat je doet is kiezen wat je precies wilt gaan uploaden en te koop aanbieden. Dit kan van alles zijn, zolang het maar digitaal is.

Voorbeelden zijn: digitale schilderijen, memes, audio fragmenten, video’s et cetera.

Letterlijk alles dat je als multimedia bestand kunt versturen is te gebruiken. Het is aan te raden een zo origineel mogelijk onderwerp te kiezen. Het hele idee achter een NFT is immers dat de eigenaren een uniek stukje cryptokunst bezitten.

Stap 2: Zorg ervoor dat je genoeg Ether (ETH) hebt

Als je eenmaal je digitale asset hebt gekozen, moet je ervoor zorgen dat je genoeg Ether (ETH) hebt. Je kunt op een aantal verschillende blockchains NFT’s maken. Voor het gemak gaan we er even vanuit dat je kiest voor Ethereum. Dat is namelijk het platform waar de meeste mensen voor kiezen en waar je de meeste NFT marktplaatsen zult vinden.

Het ‘minten’ (in feite uploaden) van je NFT kost je waarschijnlijk een klein beetje geld. Daarom heb je een Ethereum wallet met daarin wat ETH nodig. Een van de meest populaire wallets die je kunt gebruiken is die van MetaMask.

Je kunt deze makkelijk downloaden als app voor op je iPhone of Android telefoon. Je kunt natuurlijk ook voor een andere wallet kiezen.

Een hardware wallet is doorgaans wat veiliger, maar dat terzijde. Zorg ervoor dat je tenminste voor €100 aan Ether in je wallet hebt zitten vanwege het risico op prijsschommelingen). De kosten voor het minten kunnen per dag en per platform verschillen, maar met €100 zit je redelijk safe.

*je kunt ook ervoor kiezen je NFT te minten via OpenSea. Op dit platform is dit namelijk gratis.

Stap 3: Kies een NFT marktplaats

Nu ga je kiezen voor een marktplaats waar je je NFT daadwerkelijk ‘maakt’ (mint) en de wereld in stuurt. De meest populaire marktplaatsen zijn OpenSea, Mintable en Rarible. Voor het gemak gebruiken we voor dit stappenplan even OpenSea. Zoals we al zeiden is deze marktplaats gratis te gebruiken en er is geen limiet voor het aantal NFT’s dat je er kunt maken. Ook hoef je geen ‘officiële’ kunstenaar te zijn, iets wat bij sommige andere platformen wel het geval is. Dit betekent wel dat er veel NFT’s op het platform rondgaan die niemand ooit zal kopen.

Ben je eenmaal op de site van OpenSea, klik dan op je accounticoon en vervolgens op ‘my profile’. Hier kun je ervoor kiezen je ETH wallet te koppelen aan je account. Als je gebruik maakt van MetaMask kun je deze koppeling maken door te klikken op ‘use different wallet’ en daarna op ‘wallet connect’. Volg de instructies op het scherm tot je je wallet daadwerkelijk aan je OpenSea account hebt gekoppeld.

Stap 4: Je NFT minten

Wanneer je wallet aan je account is gekoppeld, kun je je NFT gaan maken. Klik in het menu bovenin op ‘create’ en maak een collectie. Vul alle informatie in die gevraagd wordt en sla dit op. Nu kun je daadwerkelijk gaan minten. Klik op ‘new item’, upload je digitale kunstwerk en zet er alle details bij die je kwijt wilt. Als je tevreden bent klik je op create.

Je hebt nu je eerste Non Fungible Token gemaakt! Om deze in OpenSea te kunnen verkopen, open je je net gemaakte NFT in je collectie en klik je op ‘sell’. Op de pagina waar je nu naartoe wordt gehaald, kun je kiezen hoeveel Ether coins je ervoor wilt hebben. Ook kun je ervoor kiezen of je alleen een vaste prijs accepteert, of dat je de NFT onder de hamer laat komen bij een cryptoveiling. Daarnaast kun je ook nog royalties ontvangen.

Stap 5: Je NFT promoten

Nu begint het (lange) wachten. Waarschijnlijk zal je niet snel je NFT verkopen als je na het maken achterover gaat zitten. Je moet namelijk reclame gaan maken! Dit is eigenlijk het meest intensieve onderdeel van het verkopen van een NFT. Het lijkt wel een beetje op hoe het er in de ‘echte kunstwereld’ aan toe gaat. Alleen hoef je hier geen galerijen en musea langs te gaan, maar moet je het zoeken op verschillende NFT forums op het internet.

Je kunt natuurlijk ook geluk hebben en per ongeluk de Nachtwacht van de NFT’s hebben gemaakt, maar tot die tijd zal je zelf je cryptokunst moeten verkopen.

Houd er rekening dat je je NFT op een aangename manier probeert aan de man te krijgen en niet gaat spammen. Dit wordt door veel gebruikers als irritant ervaren.