Alles over ERC-20 tokens

Alles over ERC-20 tokens

Om te kunnen begrijpen wat een ERC token is, is het misschien handig om eerst even uit te leggen wat het verschil is tussen een ‘coin’ en een ‘token’. Op de verschillende cryptobeurzen kun je in beide soorten cryptocurrency (of valuta) handelen.

Een goed voorbeeld van een coin is de oermoeder aller cryptocurrencies: Bitcoin. Dit is een cryptocurrency die enkel dient als betaalmiddel, eigenlijk een soort digitale munteenheid dus. Net als op ‘normale’ beurzen, waar dollars, euro’s en yens strijden om de meest prominente posities, gebeurt dat ook op cryptobeurzen maar dan met digitale ‘coins’.

Wat is dan een token?

Een token kan tot meerdere doelen dienen. Zo kan een token een aandeel zijn in een bedrijf of kan het een fysiek product vertegenwoordigen. Maar een token kan ook bijvoorbeeld een zogenaamde ‘Reputation Token’ zijn. Hoe meer reputation tokens je bezit, hoe hoger je status binnen het cryptocurrency netwerk. Je kunt het vergelijken met hoe vaak een acteur een Oscar heeft gewonnen. Een belangrijk verschil tussen coins en tokens is dat een coin een eigen blockchain heeft en dat dat bij een token niet het geval is. Een token maakt gebruik van een blockchain van een coin.

Wat is een ERC-20 token precies?

De ERC (Ethereum Request for Comment) tokens komen van het Blockchain systeem Ethereum. Ethereum is in 2015 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest populaire blockchains. Na Bitcoin is het de meest bekende blockchain en currency. Ethereum is ook het grootste platform voor ‘smart contracts’, waarmee je op een gedecentraliseerde manier overeenkomsten en transacties aan kunt gaan met andere traders.

Tokens van Ethereum zijn in feite smart contracts die gebruik maken van de Ethereum blockchain. De bekendste van die tokens is de ERC-20 token. Het leuke aan de ERC-20 standaard is dat je er zelf tokens mee kunt maken. Dit moet dan wel op de Ethereum blockchain gebeuren. Vandaar ook de naam Ethereum Request for Comment omdat je iets toevoegt aan het gehele Ethereum systeem. Met de ERC-20 token geeft Ethereum gebruikers in feite een handvat om zichzelf groter te maken.

Hoe werkt het?

Een ERC-20 token is dus in feite een smart contract. Je koopt met de Ethereum munt Ether (ETH) zoveel ERC 20 tokens als je wilt. Die staan dus voor een tijdelijke waarde. Met de ERC 20 standaard kun je nu je eigen tokens gaan bedenken en maken. Dit gaat vaak volgens het principe van een ICO, oftewel een ‘Initial Coin Offering’.

Je kunt dit vergelijken met een crowdfundingsactie. Vaak is het zo dat nieuwe projecten die met een ERC 20 token worden opgezet flinke bedragen ophalen bij investeerders, soms loopt dit zelfs in de miljarden dollars of euro’s. Er zijn ook projecten die een eigen blockchain op gaan richten.

Die treden dan buiten het Ethereum platform en kunnen dan ook hun eigen coin beginnen. ERC 20 tokens kunnen dan gebruikt worden als tijdelijk onderpand om in een nieuwe cryptocurrency te investeren.

Waar worden ERC 20 tokens voor gebruikt?

Er zijn meerdere toepassingsmogelijkheden voor ERC 20 tokens. We noemen de drie meest voorkomende:

Stablecoins

Een stablecoin is eigenlijk de minst risicovolle cryptocurrency om in te investeren. Ze zijn eigenlijk een verlengde van bestaande munteenheden (dollars, euro’s, yens etc).

Stablecoins kunnen gebruikt worden om tegen andere currencies te handelen of deel te nemen aan DeFi goederen en diensten.

Security tokens

Security tokens lijken erg op stablecoins, in de zin dat ze vaak op dezelfde manier functioneren. Echter zijn security tokens niet gebaseerd op traditionele munteenheden, maar op obligaties (securities).

Via deze token standaard worden bedrijven in staat gesteld aandelen, obligaties of onroerende goederen om te zetten in tokens. Deze vorm van ERC 20 token wordt vaak gebruikt om het makkelijker te maken te investeren in bedrijven of projecten.

Utility tokens

De derde belangrijke ERC 20 categorie is de Utility token. Dit is een veel voorkomende digitale activa die niet uit te drukken is in geld of in een aandeel. Een ‘reputation token’ is hier een voorbeeld van. Deze tokens hebben, hoewel ze geen liquide middelen vertegenwoordigen, wel degelijk waarde.

De voordelen van ERC 20 tokens

Het grote voordeel van ERC 20 tokens is de hoge mate van inwisselbaarheid. Omdat je er zoveel kanten mee op kunt en er zoveel verschillende manieren zijn om ze voor jouw project aan te passen, kun je er eigenlijk alle kanten mee op. Door de grote populariteit van deze token worden ze in veel wallets opgenomen en vaak uitgewisseld. Dit draagt bij aan de groei van de algehele liquiditeit en de status van cryptocurrencies in het algemeen.

Voorbeelden van ERC 20 tokens

Er zijn een hoop voorbeelden van ERC20 tokens. Wat je ook vaak ziet is dat een bedrijf start als een ERC20 token en daarna pas een eigen blockchain ontwikkeld (zoals Tron en VeChain). Enkele voorbeelden van ERC20 tokens:

In totaal zijn er honderden verschillende ERC20 tokens.

ERC20 tokens kopen

Vrijwel iedere broker en exchange biedt ERC20 tokens aan om te kopen. Bekende exchanges waar je tegen lage handelskosten ERC20 tokens kan kopen met iDEAL zijn: