Binnen de cryptomarkt is er sprake van verschillende zogenaamde consensus algoritmes. Het eerste algoritme waar de wereld kennis mee maakte was natuurlijk “Proof of Work”. Voor dit algoritme geldt dat ze niet alleen wordt gebruikt door Bitcoin, maar ook door een groot aantal zogenaamde altcoins. Ondanks het feit dat dit algoritme kan zorgen voor een uitstekende stabiliteit en vooral veiligheid van het netwerk moet het gezegd dat er ook nadelen aan verbonden zijn. Deze nadelen hebben ervoor gezorgd dat steeds meer cryptocurrencies kijken in de richting van de alternatieven die er bestaan.
In het bijzonder het zogenaamde Proof of Stake blijkt de aandacht te trekken. Wat maakt een overstap naar dit consensus algoritme nu precies zo interessant? Lees snel verder!
Welke problemen stellen er zich bij Proof of Work?
Laat ons in eerste instantie even kijken naar de problemen die zich stellen met betrekking tot het Proof of Work (PoW) algoritme. In eerste instantie is er natuurlijk het gigantische elektriciteitsverbruik. Deze is zo extreem dat voor IJsland geldt dat ze meer stroom verbruikt voor het draaiende houden van alle aanwezige mining farms dan voor alle huishoudens die op het eiland leven. Dat is natuurlijk behoorlijk indrukwekkend. Om dit gigantische stroomverbruik te helpen reduceren overwegen heel wat projecten om toch maar de overstap te maken naar een ander consensus algoritme.
Toch een bijzonder veilig consensus algoritme
Bovenstaande klinkt nu natuurlijk allemaal wel heel erg negatief. Toch zijn er ook zeker voordelen verbonden aan het Proof of Work algoritme. Net de complexiteit waar de vraagstukken zich door kenmerken zorgt er namelijk in de praktijk voor dat het consensus algoritme kan worden bestempeld als ongelofelijk veilig. Er is ongelofelijk veel rekenkracht vereist om tot een oplossing te komen voor deze vraagstukken. Bovendien is het zo dat er ook niet zomaar in één, twee, drie een nieuwe update kan worden doorgevoerd, in tegendeel. Er moeten eerst namelijk heel wat obstakels worden overwonnen voordat er over kan worden gegaan tot het doorvoeren van een bepaalde aanpassing.
Waarom wordt de overstap naar Proof of Stake overwogen?
Er bestaan meerdere redenen waarom crypto projecten er steeds vaker voor kiezen om Proof of Work achter zich te laten. De eerste belangrijke reden werd eerder op deze pagina reeds aangehaald. Het draaiende houden van zogenaamde mining farms vereist een gigantische hoeveelheid energie. Dit zorgt ervoor dat Proof of Work veruit als het minst ecologische algoritme wordt bestempeld. Omdat er bij met name Proof of Stake (PoS) geen gebruik wordt gemaakt van miners is dit alvast een significant nadeel welke komt te verdwijnen. Toch is dit zeker en vast niet alles.
Een ander voordeel dat kan worden toegeschreven aan Proof of Stake heeft te maken met het sterk lagere risico om geconfronteerd te worden met een zogenaamde 51%-aanval. Ondanks het feit dat een dergelijke aanval zeer onwaarschijnlijk is bij een grote cryptocurrency zoals Bitcoin is dit wel een probleem bij cryptocurrencies met een lagere marktkapitalisatie. Door over te schakelen op het PoS consensus algoritme wordt dit risico in één klap volledig geliquideerd.
Passief inkomen verdienen met staking
De overstap naar Proof of Stake brengt ook een significant voordeel met zich mee voor lange termijn investeerders. Zij kunnen er namelijk voor kiezen om hun tokens vast te zetten waarna ze daarvoor een beloning kunnen ontvangen onder de vorm van staking opbrengsten. Het spreekt voor zich dat dit niet alleen een voordeel is voor investeerders.
Het crypto project in kwestie weet namelijk op deze manier ook met zekerheid dat haar gebruikers (nog) meer bereid zullen zijn om hun aangekochte tokens langdurig vast te blijven houden. Ook dat speelt uiteraard zeker mee.
Lees hier alles over crypto staking.
Welke cryptovaluta’s maakten de overstap naar Proof of Stake?
Verschillende cryptovaluta’s hebben ondertussen de (gedeeltelijke) overstap gemaakt naar Proof of Stake. Voor andere projecten geldt dat ze in het verleden reeds hebben laten optekenen deze stap zeker en vast te overwegen.
Het bekendste project dat vaarwel heeft gezegd tegen Proof of Work is natuurlijk Ethereum. Reeds heel wat jaren was bekend dat de nummer twee cryptocurrency (op moment van schrijven) af wilde van het PoW-algoritme. Door over te stappen naar het PoS-algoritme werd het voor houders van een bepaalde hoeveelheid aan ethers mogelijk om deze te gaan staken.
In november 2021 kwam ook een ander bekend project, namelijk Zcash naar buiten met het plan om de overstap te maken naar Proof of Stake. De overstap moet deel uitmaken van een groter geheel waarbij er door het project wordt gewerkt aan een meer solide lange termijn visie. De kans is bijzonder dat Zcash niet het laatste project zal zijn dat de overstap zal maken naar het PoS-algoritme. Ook heel wat andere cryptocurrencies die zijn begonnen met PoW komen hiervoor in aanmerking. We hebben de laatste overstap dan ook zeer waarschijnlijk nog (lang) niet gezien.