Hoewel Bitcoin en Ethereum de bekendste cryptocurrencies ter wereld zijn, zijn ze zeker niet (zoals veel mensen denken) volledig anoniem. Als je met Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) een transactie uitvoert, doe je dat onder een pseudoniem, oftewel een schuilnaam. Echter zijn deze transacties voor iedereen zichtbaar in de blockchain. Je kunt van ieder bitcoin adres de transactiegeschiedenis opzoeken met een blockexplorer. En als je bitcoins koopt of verkoopt van/aan een andere partij, kan diegene zien wie geld aan hem/haar overmaakt. Zo anoniem zijn de twee grootste cryptomunten dus helemaal niet.
Door middel van een privacy coin kun je met een sluiproute toch je identiteit beschermen.
De voordelen van Privacy Coins
De meest vanzelfsprekende meerwaarde van een ‘privé-munt’ is natuurlijk de anonimiteit. Veel van de nu bestaande alternatieve cryptocurrencies (of altcoins), zijn bedacht en opgericht door zogenaamde ‘cypherpunks’. Dit is een groep mensen die anonimiteit op het internet hoog in het vaandel heeft staan.
De eerste torrent websites werden bijvoorbeeld opgericht door cypherpunks. Een beroemd voorbeeld van een cypherpunk is Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks. De ideologische gedachte die deze groep internethelden aanhangt, is dat iedereen recht heeft op anoniem zaken doen, zonder dat overheden of andere instanties een vinger aan de pols kunnen houden.
Bekijk hier hoe je je Bitcoin transactie anoniemer kan maken.
Financiële veiligheid
Bedrijven en overheden zijn constant op zoek naar jouw financiële data, want kennis is macht. Steeds meer mensen willen aan deze vorm van financieel toezicht ontsnappen door te investeren in cryptocurrencies.
Hoewel je met bitcoins en de blockchain al een stuk veiliger bent voor de priemende blik van de staat of andere derden, bouw je door privacy coins te gebruiken eigenlijk een extra muur om jouw financiële gegevens heen.
De nadelen van Privacy Coins
Criminele activiteiten
Het grootste nadeel van privacy coins is waarschijnlijk dat ze vanwege de extreme anonimiteit vaak gebruikt worden door criminelen. Er wordt geschat dat er in 2020 meer dan 5 miljard dollar aan illegale cryptotransacties plaatsvonden, waarvan het grootste deel via Monero, de bekendste altcoin.
Privacy coins zijn inmiddels nauw verweven met het Dark Web, het verborgen deel van het internet waarop o.a. de handel op de zwarte markt plaatsvindt. Ook kunnen privacy coins gebruikt worden om geld wit te wassen of belasting te ontduiken.
Verboden in meerdere landen
Er zijn inmiddels een aantal landen die het gebruik van anonieme crypto’s aan banden proberen te leggen. Zo hebben bijvoorbeeld Japan en Zuid-Korea het illegaal gemaakt. In de VS zijn ze nog altijd illegaal, maar overheidsinstanties doen er wel alles aan om toch toegang te krijgen tot versleutelde financiële informatie.
Bekende altcoins als Monero worden ook op alle mogelijke manieren tegen gewerkt. Omdat cryptocurrency en de wetgeving daar omheen nog half in zijn kinderschoenen staat is het zeer wel mogelijk dat privacy coins in de toekomst ook illegaal zullen worden in Europese landen. Voorlopig is het gelukkig nog niet zover.
Wel is het zo dat bij De Nederlandsche Bank geregistreerde bedrijven, zoals Bitvavo en Bitcoin Meester, alle privacy coins uit het assortiment hebben gehaald. Dit heeft er vast mee te maken dat DNB dit niet goedkeurt.
Transactiekosten
Omdat privacy coins extra anonimiteit en financiële veiligheid kunnen waarborgen, vragen ze ook een hogere commissie over transacties dan bij ‘normale’ cryptocurrencies het geval is.
De 3 meest populaire Privacy Coins
Monero (XMR)
Waarschijnlijk de meest bekende van alle anonieme crypto’s. Maakt gebruik van RingCT en Stealth Adresses om jouw gegevens te beschermen. De Amerikaanse belastingdienst heeft een prijs van 625.000 dollar uitgeloofd aan degene die de privacy technologie van Monero weet te kraken. Dat is tot nu toe (voor zover bekend) nog maar twee keer gelukt. Deze altcoin wordt dus het vaakst gebruikt door criminelen en wordt tot nu toe gezien als het meest waterdichte systeem.
Dash (DASH)
Inmiddels al wel een golden oldie te noemen. Een van de eerste alternatieven voor Bitcoin. Privacy is niet het belangrijkste doel van deze coin. Je kunt dan ook zowel transparant als verborgen transacties uitvoeren. Maakt gebruik van de Coinjoin technologie, waarbij alle coins van een groep gebruikers bij elkaar worden gevoegd en gemixt. Daarna krijgt iedereen weer hetzelfde aantal coins terug wat ze erin hebben gestopt. Ook hun adressen worden gemixt, waardoor ze niet meer te traceren zijn. Het enige nadeel aan deze technologie is dat je minimaal drie partijen nodig hebt om een mix succesvol te laten verlopen.
Zcash (ZEC)
Een relatief nieuwe altcoin die een eigen systeem heeft ontwikkeld om de identiteit van de gebruikers te beschermen. Dit systeem heet ZK-SNARKS (zero knowledge succinct non-interactive argument of knowledge). Ook bij deze privacy coin is het mogelijk een deel van je transactie openbaar te maken. Een unieke feature van deze altcoin is het feit dat je privéberichten kunt sturen naar degene aan/van wie je coins koopt of verkoopt.