Kennismaking met de Aleph Zero blockchain

Wanneer we het hebben over crypto denken we natuurlijk allemaal in de richting van de originele blockchaintechnologie. Het gaat hierbij dan om de technologie waar onder meer Bitcoin gebruik van maakt. Dit gezegd hebbende is er door de jaren heen best één en ander veranderd op de cryptomarkt. Zo bestaat er bijvoorbeeld een platform als Aleph Zero. In de basis is ook dit natuurlijk een blockchainplatform. Alleen geldt voor dit platform wel dat ze gebruik maakt van zogenaamde DAG-technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat het platform niet alleen geweldig schaalbaar, maar bovendien ook decentraal is. Dit is beslist niet dezelfde technologie als het originele exemplaar. Dit heeft als gevolg dat Aleph Zero in de praktijk eigenlijk een DAG-platform moet worden genoemd.

Wat is Aleph Zero eigenlijk?

Naast bovenstaande is het uiteraard zo dat Aleph Zero ook een publieke blockchain is. Wat dit betreft geldt dat ze gebruik maakt van het zogenaamde Proof of Stake consensus algoritme. Voor deze blockchain geldt dat ze ondersteuning moet bieden voor private smart contracts. Ze maakt bovendien gebruik van onder meer sMPC evenals ZK-SNARKs. De gedachte achter het ontstaan van Aleph Zero is terug te vinden in het feit dat de ontwikkelaars een oplossing wilden creëren voor het zogenaamde blockchain trillemma. Dit betekent concreet dat men een blockchain wou creëren welke voldeed aan de volgende eisen:

  • Ze moest zeer schaalbaar zijn;
  • De blockchain moest uitermate veilig zijn;
  • Ze moet over een decentraal karakter beschikken;

Mocht het team van ontwikkelaars erin slagen om het blockchain trillemma inderdaad op te lossen zou dat als gevolg hebben dat ontwikkelaars van dApps zich volledig zouden kunnen concentreren op de (verdere) ontwikkeling van hun applicatie. Dit aldus zonder dat men zelf op zoek zou moeten gaan naar oplossingen voor problemen die betrekking hebben tot de technologie waar gebruik van wordt gemaakt, aldus de blockchaintechnologie.

Aleph Zero kopen

Aleph Zero is verkrijgbaar bij verschillende exchanges, waaronder KuCoin, MEXC en Bitget. Naar verwachting zullen meer exchanges deze munt toevoegen, waaronder Bitvavo en Bybit.

20% korting
KuCoin Korting
20% korting op Futures fees en $510 bonus
Je ontvangt 20% korting op de Futures fees en een $510 bonus.
Je ontvangt 20% korting op de Futures fees en een $510 bonus. Show Less

Gebruik van het AlephBFT Consensus

Wanneer we het hebben over Aleph Zero spreekt het voor zich dat we ook even stil moeten blijven staan bij het consensus mechanisme waar ze gebruik van maakt. Wat dit betreft geldt dat ze gebruik maakt van de zogenaamde AlephBFT Consensus. Voor dit algoritme geldt dat ze gebruik maakt van de DAG-technologie. Voor de afkorting DAG geldt dat ze staat voor Directed Acyclic Graph.

Deze DAG zorgt ervoor dat transacties direct met elkaar verbonden kunnen worden. Dit aldus in plaats van dat ze samen worden gevoegd tot zogenaamde blokken. Op deze manier is het mogelijk voor transacties om nagenoeg meteen gevalideerd te worden. Binnen de cryptomarkt wordt hierdoor verwezen als zijnde ‘instant finality’.

ZK-SNARKs en sMPC

De blockchain van Aleph Zero maakt gebruik van zowel ZK-SNARKs als SMPC. Het gebruik van deze technologieën zorgt ervoor dat ontwikkelaars meer mogelijkheden aangereikt krijgen op het gebied van privacy. De kans is meer dan bestaande dat je al eerder hebt gehoord over de zogenaamde ZK-SNARKS. Het is dan ook een beproefde technologie waar onder meer gebruik van wordt gemaakt door Zcash. Deze technologie maakt het mogelijk om het adres van gebruikers volledig af te schermen voor de buitenwereld. Op deze manier is slechts een beperkte hoeveelheid aan data bekend. Het gaat hierbij meer bepaald om de volgende vormen van data:

  1. Of er een transactie is gemaakt;
  2. Wat de inhoud van die transactie is;

De sMPC technologie zorgt ervoor dat niemand de mogelijkheid heeft om zomaar bij bepaalde data te komen. Daarvoor zullen in eerste instantie verschillende nodes toestemming moeten geven. Op deze manier is het nagenoeg onmogelijk om toegang te krijgen tot data waar een persoon eigenlijk geen toegang toe zou mogen hebben. Voor zowel ZK-SNARKS als voor sMPC geldt dat het beiden behoorlijk lastig te begrijpen technieken zijn. Toch zijn de mogelijkheden die ze met zich meebrengen ontzettend interessant.

Alle voordelen van Aleph Zero op een rijtje

De informatie die je hebt kunnen doornemen op deze pagina heeft duidelijk gemaakt dat er heel wat unieke of bijzondere eigenschappen toegeschreven kunnen worden aan Aleph Zero. Gaandeweg zijn ook de belangrijkste voordelen duidelijk geworden. Zijn deze voordelen voor jou nog niet helemaal duidelijk? We hebben ze hieronder alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet:

  • Er wordt gebruik gemaakt van ZK-SNARKS evenals sMPC-technologie;
  • Transacties zijn bijzonder snel uit te voeren;
  • Er dienen nagenoeg geen transactiekosten te worden betaald;
  • De blockchain maakt gebruik van het Proof of Stake algoritme;
  • De DAG maakt de blockchain ontzettend schaalbaar;

Naast bovenstaande voordelen is het zo dat er nog sprake is van enkele extra sterke troeven. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar eens aan het feit dat ze peer-reviewed is. Dit heeft als gevolg dat ze aan alle belangrijke beveiligingseisen weet te voldoen. Daarnaast is het zo dat Aleph Zero eveneens gebruik maakt van een zogenaamde Liminal Bridge. Het gebruik hiervan zorgt ervoor dat ze ook nog eens interoperabel is. Ook dat is uiteraard alleen maar mooi meegenomen.