Een cryptocurrency wallet is een soort bankrekening waar je jouw digitale valuta op kan slaan. Nederland loopt voor op de meeste landen als het aankomt op crypto’s. Toch krijgen we heel veel vragen over dit onderwerp binnen waardoor we deze gids hebben geschreven. Hierin zullen we verschillende (soorten) wallets behandelen en de voor- en nadelen ervan. Na het lezen van deze guide kan je voor jezelf bepalen wat de beste cryptocurrency wallet is.
De verschillende types wallets
We onderscheiden 4 verschillende types. Elk type verschilt op het gebied van gebruiksgemak, mogelijkheden en veiligheid. De 4 soorten die we onderscheiden en behandelen zijn;
Online wallet
Met online portefeuilles doelen we op software die je niet hoeft te installeren, maar die je direct kan gebruiken middels een online website. De meeste online cryptocurrency wallets zijn geïntegreerd in een exchange platform. Dit is een online beurs waar je kan handelen tussen verschillende cryptocurrency. Het voordeel hiervan is dat dit het hier om een multi currency wallet gaat. Dit houdt in dat je meerdere digitale crypto valuta kan opslaan op 1 platform. Super gemakkelijk, zeker voor de beginner. Een ander voordeel is dat je vanuit hier ook direct verder kan handelen. Is er een nieuwe veelbelovende munt op de markt? Vanuit de exchange kan je met één druk op de knop snel schakelen.
Er zijn ook nadelen. Een hiervan is dat je voor de veiligheid van jouw coins afhankelijk bent van de aanbieder. In het verleden zijn verschillende van dit soort websites gehackt. Miljoenen dollars aan bitcoin en andere munten zijn toen gestolen. Mt. Gox is hiervan het bekendste voorbeeld. Hoe reëel is deze dreiging? In principe wordt deze dreiging wel steeds kleiner. Ook dit soort websites weten zich steeds beter te beveiligen tegen dreiging van buitenaf, onder andere door middel van cryptografie. Aan de andere kant zal het een constante oorlog zijn waarbij de hackers ook steeds slimmer worden. Een ander nadeel is dat je niet de eigenaar bent van je eigen private keys.
Als je voor een online wallet kiest raden wij Bitvavo of Bybit aan.
Bitvavo is een Nederlandse exchange, waardoor je gemakkelijk naar je bankrekening kan uit laten betalen. Bybit heeft een uitstekend veiligheidsnetwerk en is zo groot dat er zeer veel geld wordt geïnvesteerd om dit te behouden.
Desktop en mobiele wallet
Een cryptocurrency wallet voor je desktop houdt in dat je een stukje software moet downloaden en deze opslaat op je pc / desktop. Dit betekent dat je account volledig onder je eigen verantwoordelijk valt. Uiteraard stel je nog steeds zelf je wachtwoord in dus iemand die van jou laptop of computer gebruik maakt kan niet zomaar toegang heeft tot je waardevolle coins. Als je voor deze optie gaat dan is het belangrijk om op te letten of je de juiste software download. Veel fraudeurs proberen de bekende wallets na te maken. Vervolgens adverteren ze in Google op de merknaam van het bestaande product. Als je even niet goed oplet download je de nagemaakte versie en raak je jouw investering kwijt. Zorg dan ook dat je alleen software van de officiële websites installeert. Twijfel je over de betrouwbaarheid van een specifiek product? Raadpleeg dan Reddit. Dit is een grote online community waar mensen elkaar vragen kunnen stellen en elkaar verder helpen.
Voor mobiel geldt hetzelfde. Er zijn cryptocurrency wallets voor iOS en Android. Maar ook hier moet je goed opletten dat je gebruik maakt van de originele versie. Omdat je vanaf je mobiel best kwetsbaar bent (zit constant tussen verschillende wifi-netwerken te pendelen) raden wij dit persoonlijk niet aan. Een beter alternatief is het downloaden van een portfolio app waarin je kan invullen hoeveel en welke coins je hebt. Zo kan je wel je voortgang en rendement inzien zonder dat je hoeft in te loggen op je crypto wallet.
Voorbeeld;
Exodus
Hardware cryptocurrency wallet
Hardware wallets worden door veel mensen gezien als een van de allerveiligste manieren om jouw currency te bewaren. Dat komt omdat deze niet constant verbonden zijn met het internet. En het internet zit, zoals we allemaal weten, vol met virussen, fraudeurs, hackers en anderen met slechte intenties. Als je heel veel geïnvesteerd hebt in Bitcoin, Ethereum of een andere currency, dan wil je jezelf beveiligen. Een hardware crypto wallet is en soort kleine computer die je door middel van een usb aansluiting kan verbinden met je computer.
Toegang tot je hardware wallet gaat ook met behulp van een pincode. Zorg ervoor dat je deze niet bewaard bij je hardware opslag zelf. Mocht er iemand ooit inbreken en je Nano Ledger (een merk van een hardware portefeuille) te pakken krijgen, kan er niks mee gedaan worden zonder de codes.
Voorbeelden zijn de Nano ledger S en de Trezor.
Papieren wallet
Een crypto wallet die je opslaat op papier wordt een paper wallet genoemd. Dit is net als een hardware versie ontzettend veilig omdat je het offline opslaat. Eerst dien je een adres aan te maken. Voor bitcoin kan je dat hier doen, voor een andere munt moet je even een zoekopdracht doen (zorg ervoor dat je alleen betrouwbare sites gebruikt). Zorg dat je de website gebruikt wanneer je internet uit staat en dus volledig offline bent. Print de gegevens uit en bewaar deze op een veilige plek. Hoewel je nu online geen bedreigingen hebt moet je deze ook tegen offline bedreigingen (inbrekers bijvoorbeeld, of brand) beschermen. Bewaar je gegevens daarom in een stalen kluisje en verstop deze heel goed.
Je kan nu je munten naar het gegenereerde adres sturen. Als je op een later moment toegang wil tot je investering kan je een desktop cryptocurrency wallet downloaden en inloggen met de gegevens die je hebt uitgeprint.