Bitcoin exchange

Een Bitcoin exchange is een platform waar je kan handelen tussen Bitcoin en andere cryptocurrency. Het is gebaseerd op het concept van vraag – en aanbod, net als de conventionele beurzen zoals de AEX.

Een mooi concept en een hele goede manier om verder te kijken dan alleen BTC. Wil je niet alleen investeren, maar ook handelen? In dit artikel leggen we uit hoe het werkt, en wat de beste Bitcoin exchanges zijn.

Bitcoin exchange

Hoe werkt het?

Er zijn veel verschillende Bitcoin exchanges. Maar wij raden hele kleine / onbekende platformen niet aan. Hiervoor zijn 3 redenen:

  • Veiligheid / Betrouwbaarheid
  • Prijzen / Fee
  • Lage volumes

Het werkt op de volgende manier. We nemen hierbij een voorbeeld van een exchange dat we voor nu even platform X noemen. Op platform X kan je in de volgende munten handelen, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Solana (SOL), PEPE en Ripple (XRP). Op het internet heb ik vernomen dat er binnenkort nieuws wordt uitgebracht dat een belangrijk effect kan hebben op de vraag naar Solana, waardoor de koers waarschijnlijk gaat stijgen (let op: is een voorbeeld). Om hier tijdig op in te spelen wil ik SOL in mijn portefeuille hebben. Ik heb 0.3 Bitcoin en wil deze inwisselen voor Solana.

Op de Bitcoin exchange is dit mogelijk. Op basis van vraag en aanbod is er een vaste ruilwaarde tussen deze 2 munten. Binnen een aantal minuten heb je de ene cryptocurrency omgeruild voor de ander. Dit doe ik via een SOL/BTC markt.

Kosten van een Bitcoin exchange

Er zitten wel bepaalde kosten aan het handelen. De Bitcoin exchange heeft zelf tenslotte ook een verdienmodel. Deze zit in de ‘exchange rate’. Dit is eigenlijk een soort commissie die je betaald. Over het algemeen is deze heel laag, maar wanneer je vaak of in hele grote bedragen handelt kan dit gauw oplopen. Daarom is het zaak om voor een goede Bitcoin exchange te kiezen.

Voorbeelden van Bitcoin exchanges

  • Bitvavo: Crypto exchange uit Nederland met registratie bij De Nederlandsche Bank. Maximale kosten 0.25%.
  • Bybit: Internationale crypto exchange met samenwerking met SATOS. Maximale kosten 0.10%.
  • Coinmerce: Nederlandse Bitcoin exchange met registratie bij De Nederlandsche Bank. Maximale kosten 2%. Coinmerce voert orders door via Binance (op de achtergrond).

Een veelgebruikte methode is om je euro om te zetten via Bitvavo en dit te versturen naar Bybit. Voor daytraders biedt Bybit namelijk een zeer aantrekkelijke kostenstructuur.

De beste Bitcoin exchange

De Bitcoin exchanges komen als paddenstoelen uit de grond. Er zit een groot kwaliteitsverschil tussen deze platformen. Deels in de commissie die wordt berekend, maar ook in het aantal cryptovaluta dat wordt aangeboden. Bekende handelsplatformen is in Nederland Bitvavo en wereldwijd Bybit.

Wij gebruiken nu al een aantal jaartjes de Bitvavo exchange, omdat dit een bedrijf is van Nederlandse bodem en erg interessant is om je euro te storten en uit te betalen. Daarnaast zijn de handelskosten ook erg laag om te handelen en ontvang je een rente over je crypto.

Wil je echt gaan daytraden dan is Bybit een stuk interessanter. De kosten zijn hier nóg lager, maar het is iets ingewikkelder om euro te storten of op te nemen. Je kan Bitvavo gebruiken om je crypto aan te kopen en dit weer versturen naar Bybit. Ben je klaar met handelen kan je het weer versturen naar Bitvavo en het eenvoudig op je bankrekening storten.

Wat is een Bitcoin exchange?

Een Bitcoin exchange is een online platform waar je kunt handelen tussen Bitcoin en andere cryptocurrencies. Het werkt op basis van vraag en aanbod, vergelijkbaar met traditionele beurzen zoals de AEX.

Hoe werkt een Bitcoin exchange?

Op een Bitcoin exchange kun je verschillende cryptocurrencies kopen, verkopen of ruilen. Bijvoorbeeld, als je verwacht dat de koers van Solana gaat stijgen, kun je Bitcoin (BTC) inruilen voor Solana (SOL). De ruilwaarde wordt bepaald door vraag en aanbod.

Waarom moet ik voorzichtig zijn met kleine/onbekende Bitcoin exchanges?

Er zijn drie belangrijke redenen om voorzichtig te zijn met kleine of onbekende platforms:

Veiligheid/Betrouwbaarheid: Grotere platforms hebben vaak betere beveiligingsmaatregelen.
Prijzen/Fee: Kleinere exchanges kunnen hogere transactiekosten hebben.
Lage volumes: Dit kan leiden tot liquiditeitsproblemen bij het handelen.

Wat zijn de kosten van een Bitcoin exchange?

Bitcoin exchanges verdienen geld door een commissie te vragen op transacties. Deze 'exchange rate' is vaak laag, maar kan oplopen als je vaak of grote bedragen handelt. Het is belangrijk om een exchange te kiezen met gunstige tarieven.

Wat zijn voorbeelden van Bitcoin exchanges?

Bitvavo: Nederlandse exchange met registratie bij De Nederlandsche Bank. Maximale kosten 0.25%.
Bybit: Internationale exchange met lage kosten van maximaal 0.10%.
Coinmerce: Nederlandse exchange met registratie bij De Nederlandsche Bank. Maximale kosten 2%.

Wat is de beste methode voor daytraders?

Een populaire methode is om euro's om te zetten via Bitvavo en deze vervolgens naar Bybit te versturen. Bybit heeft een aantrekkelijke kostenstructuur voor daytrading.

Wat is de beste Bitcoin exchange?

Dit hangt af van je behoeften. Bitvavo is populair in Nederland vanwege de lage handelskosten en de mogelijkheid om rente te verdienen op je crypto. Bybit is wereldwijd bekend en heeft nog lagere kosten, wat het interessant maakt voor daytrading.

Hoe kies ik de juiste Bitcoin exchange?

Overweeg factoren zoals veiligheid, kosten, gebruiksgemak, beschikbare cryptocurrencies, en klantenservice. Het is ook aan te raden om reviews en ervaringen van andere gebruikers te lezen.