Blockchain in de praktijk; Oplossing voor fietsendiefstal

fietsendiefstal blockchain

Met de vele aandacht die naar de prijzen en koersen van cryptocurrency gaat, vergeten we af en toe de techniek erachter; blockchain technologie. Hoewel veel mensen denken dt de cryptomarkt een bubbel is, gelooft bijna iedere tech-expert in de toekomst van de blockchain. In deze blog gaan we in op een toepassing in de praktijk.

fietsendiefstal blockchain techniek

Efficiëntere verwerking fietsendiefstal

Je komt aan op het station, loopt naar de plek waar je jouw fiets hebt vastgezet maar ziet hem niet staan. Je loopt nog een beetje vertwijfeld rond, hij zou hier toch moeten staan? Ja hoor, je fiets is echt gestolen.

Een situatie die bijna iedere Nederlander wel eens heeft meegemaakt. Als je vervolgens ook aangifte hebt gedaan weet je hoeveel tijd dit kost. Formulieren invullen, framegegevens opzoeken, verzekering bellen etc. Niet zo heel erg als het bijna nooit gebeurd, maar aangezien er 10.000-en fietsen per jaar worden gestolen moet daar een betere oplossing voor zijn, dacht het RDW. Kan blockchain technologie de uitkomst bieden?

Wil jij weten hoe je blockchain kan toepassen binnen jouw bedrijf? Bekijk dan onze blockchain workshop.

IBM en RDW

Met de toename van elektrische fietsen verandert het fietsenlandschap. Fietsen kunnen steeds sneller waardoor er nieuwe regels worden bepaald. Omdat e-bikes een stuk duurder zijn dan normale stadsfietsen, worden deze fietsen veel vaker verzekerd. Helaas worden de fietsen ook veel vaker gestolen. Dit bracht IBM en het RDW samen om te brainstormen over een oplossing.

Elektrische fietsen zullen standaard met gps signaal komen en een zogeheten smart lock.
Dat is een slot dat je kan openen met je telefoon door middel van een bluetooth signaal. Wanneer je erachter komt dat je fiets gestolen is open je de speciale app. Hierin kan je zien of je fiets nog een signaal afgeeft. Als dat niet het geval is, en deze dus gestolen is, markeer je jouw fiets als gestolen. Op de bikeblockchain staat bevestigd dat jij de eigenaar bent van de desbetreffende fiets. De politie krijgt deze informatie door, controleert de gegevens en maakt automatisch naar aanleiding daarvan een proces verbaal op. Als jouw fiets verzekerd is wordt er automatisch een claim ingediend bij jouw fietsverzekeraar. Deze kan ook in de blockchain zien of jouw fiets wel op slot stond toen ie gestolen werd.

Met deze techniek kan je aangifte doen van fietsendiefstal in slechts een paar minuten.

De toekomst van blockchain in de fietsenbranche

Er zullen in de toekomst zeker nog een aantal toepassingen komen die de fietsenbranche en blockchain techniek dichter bij elkaar zullen brengen. Momenteel heeft crypto platform Tron al een samenwerking lopen met O-bike. Gebrukers van O-bike kunnen een fiets huren en deze betalen met Ocoins, een cryptocurrency die gebouwd is op het Tron platform.