80 procent van alle Bitcoins gemined; wat nu?

80 procent btc minen

Wij krijgen heel vaak de vraag: Hoeveel Bitcoins zijn er? Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat 80% van alle Bitcoins gemined zijn. Dit betekent dat in de komende jaren de laatste 20% bitcoin gemined zullen worden. In de ‘regels’ van de meest bekende cryptocurrency ter wereld is vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen BTC kunnen bestaan. Momenteel zijn alle bitcoins in de wereld bijna 200 miljard euro waard.

Wat betekent dit?

Minen is een proces waarbij de rekenkracht van een computer gebruikt wordt om het netwerk te laten werken. Als beloning hiervoor worden deze computers beloond met Bitcoins. Omdat de huidige generatie computers niet meer genoeg rekenkracht hebben zijn er speciale computers voor ontwikkeld, genaamd Antminers.

Voor meer informatie kun je ons artikel lezen over Bitcoin minen.

Hoe minder munten er overblijven, hoe langer het duurt voordat beloningen worden vrijgegeven, en hoe meer stroom het kost. Omdat de stroom in China veel goedkoper is dan bij ons, worden de meeste Bitcoins in China gemined. Nu nog maar 20% van het totale bedrag vrij kan komen is het interessant om in de gaten houden wat dit met de prijs gaat doen. Meestal is het de balans tussen vraag en aanbod die de koers bepaalt. Als dat in dit geval ook zo is, verwachten wij op relatief korte termijn een prijsstijging met +- 15%.

Alternatieven voor minen

Minen is een techniek dat voor crypto begrippen best wel ouderwets is. Het kost zeer veel stroom en het geeft grote machtige mensen de kans om meer dan 51% van het netwerk te kunnen beheren. Dat is precies het tegenovergestelde van de oorspronkelijke visie van de digitale munt, decentralisatie. De 2e en 3e generatie blockchain platformen gebruiken een systeem dat Proof of Stake wordt genoemd. Ethereum zal hier ook binnen een half jaar op overstappen.