Amazon Web Services lanceert beheerde blockchain-dienst

Amazon Managed Blockchain

Amazon Web Services (AWS), de dochtermaatschappij van het cloud computing-platform van Retail gigant Amazon, heeft volgens een aankondiging op 30 april zijn Amazon Managed Blockchain (AMB) algemeen beschikbaar gemaakt.

Het product laat klanten binnen hun organisaties ogenschijnlijk blockchain-netwerken opzetten en maakt gebruik van de open source-frameworks Ethereum en Hyperledger. Amazon stelt met name dat AMB kan opschalen om duizenden tot miljoenen transacties te ondersteunen.

Amazon verklaart dat de blockchain-as-a-service (BaaS) ondernemingen in staat stelt hun eigen netwerken sneller en tegen lagere kosten te ontwikkelen, omdat het de noodzaak wegneemt om ” om hardware te leveren, software te installeren, certificaten voor toegangscontrole te maken en te beheren en netwerkinstellingen te configureren.” Rahul Pathak, General Manager, Amazon Managed Blockchain bij AWS zei:

“Amazon Managed Blockchain zorgt voor voorzieningsknooppunten, het opzetten van het netwerk, het beheer van certificaten en beveiliging en het schalen van het netwerk.”

Volgens de aankondiging van AWS, omvatten grote bedrijven die AMB hebben geïmplementeerd de Amerikaanse telecommunicatiegigant AT&T, het wereldwijde voedings- en drankbedrijf Nestlé en Singapore Exchange Limited.

AWS kondigde aanvankelijk AMB in november vorig jaar aan samen met de Amazon Quantum Ledger Database (QLDB). QLDB is een grootboekdatabase die is ontworpen om een transparant, onveranderbaar en cryptografisch verifieerbaar logboek van transacties te bieden, dat door een centrale autoriteit wordt gecontroleerd.