Zilliqa (ZIL)

Zilliqa (ZIL)

Sinds de eerste blockchain in 2008 is de technologie een stuk bekender geworden onder mensen, zowel in de tech-wereld als daarbuiten. En terwijl iedereen razend enthousiast was en is over de potentie van de blockchain technologie, zijn er een aantal grote hindernissen die blockchain technologie moet overkomen om daadwerkelijk op grote schaal gebruikt te kunnen worden in het dagelijks leven.

Als jij naar de winkel gaat om iets te kopen, betaal je met euro en krijg je gelijk een product. Waarom? Omdat het veel gebruikt wordt door vrijwel iedereen en de transactie is snel. De winkelier hoeft niet te wachten op jouw betaling, die kan gelijk worden gedaan.

Met cryptocurrencies die de blockchain technologie gebruiken is dit lange tijd niet het geval geweest. En dat is precies waar Zilliqa (ZIL) iets aan wil doen. Wat Zilliqa voor cryptocurrency is leggen we je in dit artikel uit.

Koop direct Zilliqa met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Wat is Zilliqa?

ZilliqaZilliqa is een blockchain platform met als missie om blockchain transacties schaalbaar, kwalitatief en veilig te maken. Het doel is om uiteindelijk duizenden transacties per seconde te realiseren. Om dit te kunnen doen is een geavanceerde infrastructuur nodig, daarom heeft Zilliqa samen met partners de mogelijkheid gecreëerd om gedecentraliseerde transacties uit te voeren.

De vraag is hoe Zilliqa wel meer transacties per seconde kan realiseren, terwijl dat voorheen niet (of in minder mate) mogelijk was. Het antwoord daarop bestaat uit een aantal onderdelen.

Om via de blockchain technologie een transactie te kunnen doen heb je een miner nodig. Dat is iemand die een stukje aan de blockchain plaatst waarin jouw transactie ligt vastgelegd. Op die manier gaat er nooit informatie verloren en kan er ook niet mee worden gesjoemeld. Je kunt je echter voorstellen dat dit tijd kost.

Ter vergelijking met wanneer je in de winkel staat: jij krijgt pas een brood wanneer je twee euro hebt betaald én wanneer een onafhankelijke persoon (miner) naar de bank is gerend om de bank te vertellen dat je die twee euro aan brood uitgeeft. Daarnaast moet je er dan ook nog eens rekening mee houden dat die miner misschien eerst nog aan het rennen is om de bank te vertellen over een transactie in een andere winkel. Op die manier duurt iedere transactie logischerwijs veel te lang om crypto in het dagelijks leven te gebruiken.

Zilliqa heeft daarom gezegd: we gaan meer mining nodes toevoegen aan ons netwerk. Zo kan het mining werk sneller worden gedaan. Vergis je niet, dat klinkt simpel maar is technologisch gezien heel gecompliceerd. Toch hebben ze dat bij Zilliqa voor elkaar gekregen, en zo onderscheiden ze zich dan ook gelijk van concurrenten.

Zilliqa koers

Onderstaande grafiek toont de actuele Zilliqa koers in euro. De grafiek is volledig interactief en kan aangepast worden aan jouw wensen. Klik op de verschillende knoppen om de periode te veranderen en zo historische trends te spotten.

Het ontstaan van Zilliqa

Zilliqa is een platform dat ontstond naar aanleiding van academisch onderzoek. Prateek Saxena, assistent professor aan een universiteit in Singapore deed daar samen met een aantal studenten onderzoek naar het verbeteren van de snelheid van blockchain.

Met deze kennis op zak sprak hij met de mede oprichters van zijn FINTECH bedrijf over het implementeren van zijn ontdekkingen onder de naam Zilliqa. Dat was in 2017. Sindsdien hebben ze bij Zilliqa het team verder uitgebreid met collega’s van de universiteit en zijn ze doorgegaan met het ontwikkelen van het platform.

In 2019 realiseerde het bedrijf een aantal van de beloftes die in 2017 waren gedaan. De twee belangrijkste:

  1. Ze lanceerden hun mainnet waarmee ze het eerste volledig ‘sharded network’ werden. Sharding houdt in dat het blockchain netwerk wordt gesplitst in kleinere stukjes waardoor transacties parallel aan elkaar kunnen plaatsvinden.
  2. Ze ontwikkelden een verbeterde smart contract taal, smart contracts zijn een belangrijk component van cryptocurrencies. Hoe makkelijker ze te begrijp en daarodoor te maken zijn voor programmeurs, hoe veiliger het is (want moeilijke taal = meer fouten).

Zilliqa vs Banxa

Zilliqa is niet het enige platform met een missie om het gebruik van de blockchain technologie schaalbaar te maken. Een concurrent van Zilliqa is bijvoorbeeld Banxa. Dit is goed nieuws, want zolang er competitie is zullen deze bedrijven constant bezig blijven met innoveren, wat weer in het voordeel is van de gebruiker.

Potentie

Wanneer je nadenkt over het kopen van een cryptocurrency vraag je je gelijk af wat de potentie is die erin zit. Dit helpt ten slotte met beoordelen of het de risico’s van investeren waard zijn. Daarom hebben wij een aantal punten voor je op een rij gezet. Onthoud wel dat dit geen investeringsadvies is.

  • De oprichters van Zilliqa zijn academici wat onder andere betekent dat ze een goed begrip hebben van de technologie waar ze aan werken en ook een oprecht imago hebben gebouwd.
  • Dankzij de volledige sharding van het netwerk heeft Zilliqa het schaalbaar maken van cryptocurrency gebruik daadwerkelijk gerealiseerd.
  • Ze tackelen een probleem waar de grote crypto partijen als Ethereum tegenaan lopen. Je zou dus kunnen concluderen dat zij nu al de oplossing hebben die Ethereum nog moet ontwikkelen en daarmee een voorloper zijn op waar de gehele blockchain en crypto wereld uiteindelijk naar toe moeten bewegen.

Zilliqa kopen

Denk jij na het lezen van dit artikel aan Zilliqa kopen. Dit doe je voordelig bij Bitvavo. Dit crypto exchange platform is de manier om op veilige en goedkope wijze Zilliqa (en vele andere cryptocurrencies) te kopen.

Koop direct Zilliqa met iDeal

Bronnen