Uniswap (UNI)

Wat is Uniswap

Als je weet wat gedecentraliseerde trading protocollen zijn dan heb je vast al eens gehoord van het platform Uniswap. Uniswap is namelijk een van de populairste in haar categorie.

Ondanks dat het platform nog niet zo lang bestaat (namelijk sinds 2018), heeft het met name de afgelopen tijd veel aandacht gekregen. Dit is met name te danken aan de gestegen populariteit van gedecentraliseerde finance platforms in het algemeen.

In dit artikel leggen we aan je uit wat Uniswap precies is, hoe het is ontstaan en wat de potentie van deze cryptocurrency is.

Koop direct Uniswap met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Wat is Uniswap?

Uniswap is een gedecentraliseerde trading protocol. Wat houdt dat in? Dat betekent dat Uniswap een service biedt die vergelijkbaar is met gecentraliseerde trading markt, maar in plaats van een autoriteit aan het hoofd, heeft geen enkele aangewezen entiteit controle over de “markt” van Uniswap. Zoals bij velen bekend is, is dit een van de beginselen van het cryptocurrency concept.

Om even een voorbeeld te geven, de populaire Binance exchange is een gecentraliseerde handelsbeurs. De CEO Changpeng Zhao bepaalt de strategie en wat er gebeurd op het platform. Bij Uniswap is dat niet het geval.

Cryptocurrency maakt gebruik van de blockchain technologie, een technologie waarmee alles vastgelegd kan worden op een manier die nooit meer kan worden gemanipuleerd. Het omzeilt dus de kwetsbaarheden die er ontstaan in organisaties en instituten (denk aan banken en exchanges) die worden beheerst door mensen.

Wat betekent dat in het geval van Uniswap. Dat mensen kunnen traden, ruilen zoals op een beurs, die buiten de centrale beurzen om gaat. Wanneer je trade via Uniswap dan gaat dat ook niet altijd met euro, maar juist met tokens.

Er zijn meerdere decentralised trading protocollen zoals Uniswap. Wat Uniswap echter zo uniek maakt is dat mate waarin het processen heeft weten te automatiseren. In tegenstelling tot eerdere protocollen die een vergelijkbare service aanbieden, lost Uniswap liquiditeit gerelateerde problemen op via geautomatiseerde processen wat heeft geleidt tot een sterk verhoogde efficiëntie.

Sinds de lancering en populariteit van Uniswap zijn er ook verschillende kopieën van dit platform uit de grond gestampt.

Uniswap koers

Via onderstaande grafiek kan je eenvoudig de actuele Uniswap koers bekijken over een door jou gewenste periode.

Het ontstaan van Uniswap

Uniswap is in 2018 gecreëerd door Hayden Adams. Adams was voorheen een Ethereum developer. Uniswap wordt ook wel een Automated Market Maker (AMM) genoemd en is ontstaan vanuit de missie om Automated Market Makers op Ethereum te introduceren aan een breder publiek. Ethereum steunde de ontwikkeling van Uniswap, met name mede-oprichter Vitalik Buterin was nauw betrokken bij de creatie van Uniswap.

De crypto token van Uniswap, genaamd UNI, dient als ultieme manier om te laten zien dat Uniswap van het publiek is. Oftewel, zo gedecentraliseerd als het maar kan zijn. Je kunt UNI gebruiken om te traden met andere tokens, stablecoins en zelfs euro.

Het uiteindelijk doel van Uniswap is om developers, liquiditeitsaanbieders en traders te laten deelnemen aan een financiële markt die open en toegankelijk is voor iedereen. Hierbij staan decentralisatie en veiligheid centraal. Dit wordt onder andere gerealiseerd door middel van smart contracts.

Om een Uniswap te kunnen gebruiken heb je een Ethereum wallet nodig en de token ETH. Zodra je deze twee dingen hebt kun je de Uniswap app gebruiken om liquiditeit aan te bieden of tokens te ruilen. Voor deze transacties betaal je een beetje ETH. Dit wordt ook wel een gas fee genoemd en kun je zien als een betaling aan de miners die het netwerk draaiende houden.

Uniswap versus Binance

Iedere beginnende en ervaren crypto trader is bekend met crypto exchanges zoals Binance. Het is een hele grote crypto exchange die door veel mensen wordt gebruikt, maar Binance is wel gecentraliseerd.

Uniswap biedt in essentie dezelfde service, namelijk het traden van cryptos, alleen doet dit op gedecentraliseerde manier. Verder kun je Uniswap alleen gebruiken als je over ETH beschikt en kun je behoorlijk hogere kosten verwachten in vergelijking met Binance. Ethereum ontwikkelaars zijn overigens hard aan het werk om deze kosten te minimaliseren in de toekomst.

Mocht je nou denken aan het gebruiken van Uniswap in plaats van of als aanvulling vooor het gebruik van Binance, wees je er dan bewust van dat het gedecentraliseerde aspect directe consequenties heeft voor jou als gebruiker.

In tegenstelling tot Binance, waar je wallet relatief goed beveiligd is (bijvoorbeeld door middel van 2 Factor Authenticatie), ben je bij Uniswap helemaal zelf verantwoordelijk voor de beveiliging. Mocht jij je tokens om onverhoopte reden kwijt raken, dan zijn er geen fondsen of customer support teams waar je verhaal bij kunt halen.

Potentie

Dankzij de recente populariteit van gedecentraliseerde trading is ook Uniswap een stuk bekender geworden. De vraag is natuurlijk of deze trend doorzet en Uniswap daarmee een waardevolle investering is. Uiteraard kunnen wij geen investeringsadvies doen, maar we kunnen wel een aantal punten op een rij zetten zodat jij zelf je oordeel kunt vellen.

  • Gedecentraliseerd traden is populair en blijft populairder worden doordat steeds meer mensen zich op de cryptocurrency markt begeven. Je zou dus kunnen redeneren dat zolang het aantal crypto traders groeit ook Uniswap in trek zal zijn.
  • Uniswap is dankzij geautomatiseerde processen erg efficiënt wanneer liquiditeitsproblemen zich voordoen. Dit maakt het gebruiksvriendelijk, wat weer positief meeweegt in de beoordeling van de potentie van Uniswap. Hoe efficiënter en gebruiksvriendelijker een product is, hoe beter de positie ten opzichte van concurrenten.
  • In recente maanden is UNI, dat in september van 2020 is gelanceerd, behoorlijk in waarde gestegen. Uiteraard valt deze korte koersontwikkeling niet te beschouwen als indicatie van wat er nog allemaal gaat komen, maar het duidt in ieder geval op een positief toekomstbeeld.

Uniswap kopen

Zit jij er aan te denken om UNI te kopen? Doe dan eerst je eigen research naar deze cryptocurrency. Vervolgens kunnen wij je aanraden om het platform Bitvavo te gebruiken. Hier kun je op veilige en goedkope wijze je crypto investering in UNI doen.

Koop direct Uniswap met iDeal

Bronnen

Website: https://uniswap.org/