Theta (THETA)

Wat is Theta

Of je nou meespeelt, meekijkt of gewoon het nieuws volgt, de populariteit van online video streaming en gaming is je vast niet ontgaan. YouTube maar ook Twitch spelen voor veel mensen een belangrijke entertainment rol.

Deze diensten zijn echter gebouwd op een gecentraliseerde infrastructuur. De gevolgen daarvan? Voor kijkers slechte kwaliteit video en voor de streamer problemen met het verdienen van geld aan hun werk. Daarom is de cryptocurrency Theta opgericht. Wat Theta is, hoe het werkt en wat de potentie ervan is lichten we in dit artikel toe.

Koop direct Theta met iDeal bij Bitcoin Meester

Wat is Theta?

Theta is een video streaming platform dat is gebouwd op een blockchain netwerk. Op deze manier wil het platform gedecentraliseerd video streamen aanbieden. Dat doen ze door gebruikers hun eigen computernetwerken te laten delen. De reden dat ze dit willen bereiken is dat huidige gecentraliseerde video streaming opties relatief slechte kwaliteit video bieden en het verdienmodel gecompliceerder is dan nodig, wat weer leidt tot minder inkomsten voor de onder andere de streamers.

De drie doelen zijn dus:

  • Verbeterde en gedecentraliseerde infrastructuur
  • Betere kwaliteit video voor gebruikers
  • Minder barrières binnen het verdienmodel en eerlijkere distrubutie

Theta heeft een eigen cryptocurrency token THETA. De functie van THETA is onder andere het helpen bij het nemen van beslissingen. Op die manier blijft het platform gedecentraliseerd.

Theta heeft een aantal ontzettende bekende tech bedrijven die functioneren als Enterprise validators. Binnen crypto is de rol van een validator node het zorgen dat er nieuwe blocks aan de blockchain worden toegevoegd. Op de Theta’s lijst van validator nodes staan op dit moment onder andere Sony, Samsung, Gumi, Binance en Google.

Naast bedrijven die dienen als validator nodes zijn er binnen de community ook nog duizenden guardian nodes. Guardian nodes hebben als functie het controleren en afronden van beslissingen bij alle checkpoints.

Theta heeft een eigen cryptocurrency token THETA. De functie van THETA is onder andere het helpen bij het nemen van beslissingen. Op die manier blijft het platform gedecentraliseerd. Daarnaast is Theta afhankelijk van anderen om hun bandbreedte te delen zodat ze op die manier kwalitatieve video’s kunnen streamen. Iedereen die dit doet is een caching node en wordt beloond met Theta’s eigen crypto token. Naast het verdienen van tokens door middel van bandbreedte delen kunnen kijkers ook tokens verdienen door het bekijken van advertenties.

De gedecentraliseerde infrastructuur die Theta op deze wijze heeft gecreëerd zorgt ervoor dat streaming diensten niet langer complexe infrastructuren hoeven te bouwen om hoogwaardige video te kunnen leveren aan kijkers.

Theta koers in euro en dollar

De grafiek toont de Theta koers standaard in euro. Als je op USD klikt dan wordt de koers in dollar weergegeven.

Het ontstaan van Theta

In 2018 is het mainnet van Theta gelanceerd. De oprichter van de crypto zijn Mitch Liu en Jieyi Long. Liu heeft zelf jarenlange ervaring in de video en gaming industrie, en binnen de sector al eerder bedrijven opgericht. Jieyi Long is de mede-oprichter en CTO, en heeft naast veel ervaring op zakelijk vlak ook aan de academische kant succes bereikt.

De oprichting in 2018 kwam na een private placement token verkoop in 2017 waarin 20 miljoen USD is opgehaald. Een private placement houdt in dat tokens niet gekocht konden worden door het publiek maar door geselecteerde personen en partners. De tokens zijn onder andere gegaan naar het team, adviseurs, partners, en een handvol andere partijen.

Het platform zelf is open source en gebruikt het Proof of Stake systeem voor het bestuur ervan. Dit houdt in dat iedereen die over de Theta token THETA beschikt mee beslist over het platform.

Tussen 2017 en nu heeft Theta het voor elkaar gekregen om veel grote mediabedrijven hun partners te kunnen noemen. Hun functie als guardian nodes voegt een extra laag bescherming aan het platform toe, want dankzij deze guardian nodes is het niet mogelijk dat er een enkele entiteit het merendeel van de tokens heeft en zo onafhankelijk beslissing kan nemen over Theta.

Vanaf 2019 begon Theta echt aanzien te krijgen na lancering van onder andere de app, waardoor het platform voor een nog breder publiek beschikbaar werd.

THETA vs. TFUEL

Mocht je al even bezig zijn met je research naar Theta dan ben je er vast achter gekomen dat er twee tokens zijn waar het platform over beschikt. Zowel THETA als TFUEL. Let dus goed op wanneer je denkt: “Ik ga in Theta investeren”, dat je bewust bent van de verschillen tussen THETA en TFUEL.

Beide tokens hebben een essentiële rol binnen het Theta. Er zijn echter wel een aantal verschillen. THETA is de governance token. Dat betekent dat het gebruikt wordt als een token voor validator en guardian nodes. Het wordt gebruikt om de blocks op de blockchain te valideren en te produceren en er is een beperkt aantal THETA tokens beschikbaar.

TFUEL (Theta Fuel) is de token die functioneert als brandstof van het systeem. Het kan worden gebruikt bij het doorvoeren van transacties bij onder andere de caching nodes (mensen die bijdragen aan het streamen) en wanneer er smart contracts aangemaakt moeten worden. Daarnaast kan er ook TFUEL worden verdient door kijkers die advertenties kijken.

Potentie van Theta

Het is voor ons niet mogelijk om te voorspellen wat er met Theta gaat gebeuren, maar er zijn een aantal factoren die een indicatie geven van de potentie van het platform. Dit is dus geen investeringsadvies, maar kan wel helpen om zelf Theta te beoordelen. Om dit te doen zetten we een aantal punten op een rij: 

  • De waarde van Theta is de afgelopen maanden onwijs omhoog geschoten, wat laat zien dat het meebeweegt met de ontwikkelingen van de algehele crypto markt.
  • Theta heeft een indrukwekkende lijst aan adviseurs en partners. Meest opvallend hierin zijn de mediabedrijven als Samsung en Sony en adviseurs Steven Chen (mede-oprichter YouTube) en Justin Kan (mede-oprichter Twitch). Dit suggereert dat de traditionele mediabedrijven en gecentraliseerde internetmediabedrijven zich sterk bewust zijn van waar de industrie naartoe moet en zal gaan.
  • De markten waar Theta zich op dit moment of focust zijn de Verenigde Staten, Korea en China, de groeiruimte van het platform onder gebruikers is dus enorm.

THETA kopen

Ben jij van plan om THETA te kopen? Dat kan direct met iDEAL bij Bitcoin Meester.

Koop direct Theta met iDeal bij Bitcoin Meester

Bronnen

  • https://www.thetatoken.org/