3 tips om de volatiliteit van je cryptoportefeuille te beperken

3 tips om de volatiliteit van je cryptoportefeuille te beperken

Cryptocurrencies worden door steeds meer mensen bestempeld als een potentieel alternatief of een mooie aanvulling voor hun traditionele beleggingen en investeringen.

Dit gezegd hebbende kunnen we er niet omheen dat er nog altijd sprake is van bepaalde verschillen tussen enerzijds de cryptomarkt en anderzijds de traditionele financiële markten. Dit verschil uit zich onder meer in het feit dat cryptomunten merkelijk volatieler zijn.

Dit geldt in het bijzonder voor de zogenaamde altcoins, maar ook de koers van Bitcoin staat erom bekend sterk te kunnen fluctueren.

Ben jij ook geïnteresseerd om cryptocurrency te kopen, maar wil je graag de volatiliteit van je portefeuille binnen de perken kunnen houden? Dan is het altijd interessant om rekening te houden met de drie interessante tips die je hieronder terug kan vinden.

Tip 1: Denk goed na over de cryptomunten waarin je gaat investeren

Ondanks het feit dat de volledige cryptomarkt erom bekend staat behoorlijk volatiel te zijn is het zo dat er toch nog altijd sprake is van een bepaald verschil tussen meerdere cryptocurrencies. Neem nu bijvoorbeeld Bitcoin.

De volatiliteit van ’s werelds eerste en nog steeds grootste cryptomunt valt vaak in het niets in vergelijking met deze van de kleinere altcoins. Dit is onder meer het gevolg van het feit dat het sentiment dat geldt voor bepaalde altcoins niet over een bepaald fundament beschikt. Dat is wel zo bij Bitcoin. Van Bitcoin weten we dat ze over een solide basis beschikt waar richting de toekomst toe alleen nog maar verder op zal worden gebouwd.

Dat is niet zo bij de meeste altcoins.

We mogen uiteraard niet alle altcoins over dezelfde kam scheren. Ook door een investering te doen in bijvoorbeeld Ethereum (ETH) is het mogelijk om de volatiliteit van je crypto portefeuille wat te temperen. Een investering in bijvoorbeeld Dogecoin zal zorgen voor meer volatiliteit in je portfolio.

Voor de reguliere aandelenmarkt geldt dat er veelal wordt gezegd dat je er goed aan doet om te bouwen aan een portefeuille die voldoende gediversifieerd is. Eigenlijk kunnen we dit ook zeggen van een crypto portefeuille. Door solide coins met een fundamentele business zoals Bitcoin en Ethereum te combineren met wat meer volatiele altcoins bescherm je jezelf wat meer tegen koersverschillen van de altcoins. Zo beperk je enerzijds de volatiliteit terwijl je toch uitzicht blijft houden op stevige rendementen.

Tip 2: Bepaal voor jezelf met welk doel je gaat investeren in crypto

Het is een groot misverstand dat iedereen die in crypto stapt dat doet om te kunnen profiteren van de koerswijzigingen. Voor heel wat mensen geldt tegenwoordig dat ze investeren in cryptocurrencies, omdat ze een stukje van hun vermogen graag zouden willen onttrekken aan de reguliere financiële markt.

In dit geval kan je ervoor kiezen om een gedeelte bijvoorbeeld aan te houden in een bepaalde stablecoin (denk bijvoorbeeld aan USDT Tether). Op deze manier sla je twee vliegen in één klap. Enerzijds kan je een gedeelte van je vermogen aanhouden op de blockchain en dus weg van de traditionele financiële markten terwijl je bovendien niet wordt blootgesteld aan de volatiliteit.

Tip 3: Stap periodiek in middels bijvoorbeeld de DCA methode

De derde tip zal er niet zozeer voor zorgen dat de volatiliteit van je portefeuille kan worden ingeperkt. Wel is dit een zeer belangrijke tip om te voorkomen dat je paniekverkopen gaat doen. Het komt in de praktijk vaak voor dat mensen die eerder vol vertrouwen hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld Bitcoin bij de eerste, de beste koersval de beslissing nemen om te gaan verkopen.

Laat ons hier meteen duidelijk over zijn, het slechtste moment om te verkopen is wanneer het bloed door de straten loopt. Staat je positie onder water? Dan moet je erin geloven dat het op een dag terug beter wordt (uiteraard geen garantie en geen financieel advies). Zolang er fundamenteel niets aan de asset verandert waarin je hebt geïnvesteerd is er namelijk niets aan de hand. Toch werkt het voor veel mensen op mentaal vlak duidelijk zo niet.

Voor heel wat investeerders in cryptocurrencies geldt dat ze in één keer een groot bedrag de markt insturen. Dat is zeker een keuze die je kan maken, alleen moet je er wel rekening mee houden dat je hierdoor (nog) meer wordt blootgesteld aan het koersrisico. Wanneer je één keer bijvoorbeeld een bedrag van 1.000 euro investeert is het koersrisico merkelijk groter dan wanneer je er bijvoorbeeld voor zou kiezen om vijf keer een bedrag van 200 euro te gaan investeren.

Wanneer je dus met andere woorden gelooft in de toekomst van cryptocurrencies en je tegelijkertijd je risico’s graag zo beperkt mogelijk wenst te houden is het altijd een goed idee om te investeren volgens de DCA-methode. Dit is een zeer belangrijke tip die zeker de moeite waard is om te benutten.