IOTA (MIOTA)

iota
IOTA is een van de grotere cryptocurrency op de markt. En in tegenstelling tot vele andere digitale valuta werkt IOTA niet op blockchaintechnologie. Het systeem waar het netwerk op werkt wordt de Tangle genoemd.

Koop direct IOTA met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen;

  • Wat is IOTA en hoe werkt het?
  • Internet of Things
  • Samenwerkingen
  • Oprichters
  • Toekomstige prijsverwachting

Wat is IOTA?

Iota is een revolutionair gedecentraliseerd (transactie)systeem dat werkt met de Tangle.
Een andere naam voor Tangle is ‘Directed Acyclic Graph’, simpel afgekort als DAG. Je kan het zien als een netwerk van transacties. Elke transactie heeft een connectie met minimaal 2 andere transacties, waardoor deze geverifieerd kunnen worden.

Op het moment dat er nieuwe transacties aan de Tangle worden toegevoegd heeft deze nog geen connectie met 2 andere transacties en kan dus ook nog niet geverifieerd worden. Daarom zorgt IOTA er voor dat elke nieuwe transactie wordt gekoppeld aan 2 transacties die nog niet geverifieerd zijn. Dit maakt het mogelijk dat naar mate er meer transacties worden gedaan, het netwerk alleen maar sneller wordt in plaats van langzamer.

Maar hoe worden die transacties nou precies geverifieerd? In blockchain technologie gebeurd dit meestal door het aantal ‘confirmations’. IOTA werkt met een soortgelijk proces. Elke transactie heeft een bepaald gewicht. Dit hangt samen met het aantal verificaties dat deze heeft gedaan. Wat IOTA ook uniek maakt is het feit dat er geen miners zijn betrokken bij het creëren van nieuwe ‘blocks’, waardoor er geen transactieskosten naar miners gaan.

Meer weten over mining? Lees dan ons artikel over Bitcoin minen.

De Tangle is bedoeld als een efficiënter systeem dan de blockchain wat moet zorgen voor unieke eigenschappen als;

  • Geen transactiekosten
  • Oneindige schaalbaarheid
  • Supersnelle transacties
  • Quantum resistance

Quantum resistance houdt in dat het netwerk bestand is tegen Ddos aanvallen en andere aanvallen van hackers en quantum computers.

Internet of Things (IoT)

Het Internet of Things refereert aan een maatschappij en economie waarin niet alleen mensen zijn verbonden met het internet maar ook de apparaten die we gebruiken. Van een TV, tot aan je koelkast, je lampen en je thermostaat. IOTA richt zich voornamelijk (maar niet exclusief) op deze markt.

Internet of Things

Momenteel zijn er wereldwijd al meer dan 7 miljard apparaten wereldwijd verbonden met het internet en de komende jaren zal dit aantal sterk blijven toenemen. In 2030 zal de gehele Internet of Things markt 60 triljard $ waard zijn, volgens onderzoek van General Electric. Het is goed dat IOTA zich op zo een grote markt richt want om de Tangle goed te laten werken is massa adoptie nodig.

Samenwerkingen

Om op lange termijn een rol te gaan spelen in de toekomstige economie is het belangrijk om met grote kapitaalkrachtige bedrijven samen te werken. Inmiddels zijn er al samenwerkingen met onder andere Microsoft (Azure), Volkswagen en Bosch.

Daarnaast zijn er samenwerkingen over het delen van data met onder andere Samsung, Fujitsu, Orange en de Universiteit van Colombia. Als we de aanwijzingen moeten geloven staan er voor 2018 meerdere bedrijven in de planning om een samenwerkingsverband te beginnen. Dit is niet alleen in het belang van IOTA, maar ook voor die bedrijven als voorbereiding op de IoT-maatschappij van de toekomst.

Oprichters

De oprichters zijn David Sønstebø met behulp van Dominik Schiener en Serguei Popov.
David Sønstebø is een Noorse serie-ondernemer met een grote passie voor technologie. Schiener is zowel developer als ondernemer met een indrukwekkende CV. Zo won hij onder andere een grote blockchain hackaton in Shanghai in 2016 en heeft onder andere prijzen van Deloitte gewonnen. Ook Serguei Popov is een bekende ondernemer met een grote staat van dienst, onder andere in de financiële wereld maar ook in de olie- en gasindustrie. Gezamenlijk hebben de oprichters een gigantisch netwerk wat weer mogelijkheden biedt tot toekomstige samenwerkingen.

IOTA koers

Sinds 13 juni 2017 is het mogelijk om online te handelen in IOTA. Momenteel zijn er nog niet heel veel exchanges waar deze valuta wordt aangeboden. De meest bekende is Binance. Verwacht wordt dat er in Q1 2018 nog een aantal grote platformen IOTA zullen aanbieden. De koers was op 13 juni ruim 0,63 $ waard. Met kleine ups en downs consolideerde de koers redelijk tot 27 november. Door nieuws in de markt schoot de prijs in ruim een week tijd omhoog naar 5,34 $.

Toekomstige prijsverwachting

Dit zijn altijd moeilijke en gevaarlijke voorspellingen om te doen. We zullen geen precieze prijsvoorspelling doen maar willen wel aangeven wat de potentie is van deze cryptocurrency. Aangezien de hoofdfocus van IOTA ligt bij de Internet of Things moeten we kijken naar hoeveel deze markt in potentie waard kan zijn. Begin 2018 zijn er al meer dan 7 miljard apparaten wereldwijd verbonden met het internet. In 2030 zou deze markt een totale waarde hebben van 60 triljoen (op basis van onderzoek van o.a. General Electric). Als IOTA 1% van deze waarde weet te bemachtigen hebben we het over een waarde van 200$ per IOTA. Alles hangt veel af van of de theorie achter het netwerk, daadwerkelijk werkt in de praktijk. Andere punten die de prijs kunnen laten stijgen zijn nieuwe samenwerkingen en de mogelijkheid om op meerdere exchanges te kunnen handelen. Als dit echt het geval is dan heeft IOTA een gouden toekomst voor de boeg.

IOTA kopen

Wil je zelf IOTA kopen? Dat kan met één klik op onderstaande knop:

Koop direct IOTA met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Bronnen
Website: https://iota.org/
Wallet: Github
Koers: Coinmarketcap