Is periodiek beleggen in crypto (Dollar Cost Averaging) een goede strategie?

Periodiek beleggen in crypto is één van de beleggingsstrategieën waarmee je beetje bij beetje kapitaal opbouwt en waarmee je op de langere termijn vermogen kan opbouwen. Je legt op vaste momenten geld in, bijvoorbeeld eens in de maand of per kwartaal. Op deze pagina vertellen we jou meer over deze toch wel onderbelichte strategie die ook wel Dollar Cost Averaging wordt genoemd. En kom je erachter of het ook iets is voor jou!

Wat is periodiek beleggen?

Zoals we hierboven al schreven leg je met deze vorm van beleggen op vaste periodes een geldbedrag in. Zelf beleggen wij bijvoorbeeld maandelijks EUR 100 in Bitcoin, Cardano en Ethereum. Dus EUR 300 per maand in totaal. Dit geld kunnen wij missen en zouden wij anders op een spaarrekening wegzetten. Je belegt met periodiek beleggen zonder rekening te houden met de koersen van crypto. Je belegt namelijk op de langere termijn.

Dollar Cost Averaging – Risico’s verminderen

Met Dollar Cost Averaging beleg je geheel op de automatische piloot. Net zoals je voorheen met geld sparen misschien ook niet lette op de spaarrentes, zo investeer je met deze strategie in cryptocurrency op vaste momenten. Jouw doel met deze beleggingsstrategie is om de risico’s te spreiden met zo min mogelijk werk. Je hoeft geen tijd te investeren in het volgen van het cryptonieuws of te anticiperen op prijsdalingen en prijsstijgingen. Prijsvoorspellingen en koersverwachtingen van crypto experts laat je lekker aan je voorbijgaan. Deze vorm van beleggen in crypto kost jou geen tijd en geen stress! En dat is ook veel waard. Terwijl je toch de risico’s vermindert doordat je periodiek inlegt en daarmee uitkomt op een gemiddelde prijs voor de crypto beleggingen.

Zowel spaarders als beleggers die werken met Dollar Cost Averaging als crypto beleggingsstrategie, beschikken over een flinke portie zelfdiscipline.

Waar kan je aan Dollar Cost Averaging doen?

Bij het investeren in crypto, in welke vorm dan ook, moet je ervoor zorgdragen dat de algehele kosten zo laag mogelijk blijven. Bij vrijwel alle crypto exchanges betaal je per transactie en deze kosten worden niet altijd transparant getoond.

Hieronder een aantal exchanges met lage handelskosten:

Bij Binance betaal je maximaal 0.10% aan handelskosten en bij Bitvavo maximaal 0.25%. Beide kosten zijn erg laag als je dit vergelijkt met andere partijen. Om een beeld te schetsen, bij een maandelijkse investering van 100 EUR betaal je bij Binance maximaal € 0,10 aan kosten en bij Bitvavo € 0,25.

Alle voordelen van periodiek geld beleggen in crypto

Ben je op zoek naar hoe je het beste geld in crypto kan beleggen? Wat is de slimste strategie? Je kan natuurlijk het beste van twee werelden met elkaar combineren en er verschillende beleggingsstrategieën op na houden. Je combineert bijvoorbeeld periodiek beleggen in crypto met daytrading. Of je speculeert op dalingen en/of stijgingen en gaat short. Zo spreid je de risico’s ook. Maar in dit geval gaan wij er vanuit dat je periodiek geld in cryptomunten wilt beleggen en dat je wilt weten wat daar nou de voordelen van zijn. Deze voordelen hebben wij voor jou hieronder overzichtelijk op een rij gezet.

Timing

Vrijwel de meeste crypto handelaren proberen het beste moment af te wachten om geld in te leggen. Maar wanneer is het ideale moment? Misschien wacht je wel veel te lang op het ideale koopmoment in de hoop dat de koers nog verder gaat dalen, maar komt dat moment nooit.

Sterker nog, de prijzen schieten alleen maar omhoog (zo lijkt het op dat moment). Op het perfecte moment in crypto stappen is heel lastig en maar weinigen hebben het geduld om zo lang te wachten. Door op vaste momenten geld te investeren in cryptomunten kan je het risico op een slechte timing flink verminderen.

Angst is een slechte raadgever

Bij periodieke beleggingen schakel je de emoties uit. En daarmee vergroot je de kans op succes! Misschien is het herkenbaar voor jou: De crypto koersen zijn in een korte tijd extreem gedaald. Je hebt de kans om goedkoop in te kopen maar bent angstig voor wat misschien nog komen gaat. Daarom leg je geen geld in. Jouw emotie zit jou duidelijk in de weg. Met periodiek beleggen spreek je met jezelf af dat je geld inlegt en dat het daarbij niet uitmaakt tegen welke kostprijs. Je schakelt je emoties uit en daarmee is winst te behalen.

Alles in eigen hand

Je hebt alles in eigen hand. Je bepaald zelf hoeveel geld je inlegt en kunt ook bepalen of je dit wekelijks doet, maandelijks, ieder kwartaal of eens per jaar. Het is aan jou.

Profiteren van prijsschommelingen

Het zal vast geregeld voorkomen dat je periodiek inlegt op het hoogtepunt van de koers. Maar daar staat tegenover dat je als periodieke belegger ook regelmatig crypto koopt wanneer de koersen erg gunstig staan. Zo spreid je het risico en je zult uiteindelijk, alle periodieke beleggingen bij elkaar opgeteld, crypto hebben aangeschaft tegen een gemiddelde marktprijs.

Waardestijging

Een vast bedrag investeren in cryptocurrency betaalt zich vroeg of laat uit. Al neem je natuurlijk wel een risico en is succes nooit gegarandeerd. Maar de koersen van vandaag zijn niet de koersen van over een paar jaar. Beleg je nu bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag in Bitcoin, dan is de kans aanzienlijk dat je over 5 of 10 jaar daar een mooi rendement uit haalt. Bij periodiek in crypto beleggen geldt dat je meer kans hebt op een goed rendement naarmate je hier op jongere leeftijd mee start.

Op de website dcaBTC kan je berekenen wat je verdient had kunnen hebben wanneer je in het verleden aan DCA zou hebben gedaan. Wij investeren bijvoorbeeld iedere maand 100 EUR in Bitcoin. Als je dit terug redeneert naar het afgelopen jaar, dan zie je dat we 1200 EUR hebben geïnvesteerd met een rendement van 1865 EUR.

Dollar Cost Averaging Bitcoin

Nadelen van op vaste momenten geld inleggen

Natuurlijk zijn er ook nadelen als je een beleggingsstrategie zoals periodiek geld inleggen aanhoudt. Zo kan het lang duren voordat de investeringen daadwerkelijk geld opleveren. Winst maken in een korte periode is lastig. En natuurlijk geldt bij crypto hetzelfde als bij beleggen in aandelen of obligaties: Cryptomunten en projecten kunnen mislukken waardoor al jouw langetermijninvesteringen verdampen.

Handige tips voor periodieke beleggingen

Een aantal tips hoe periodiek beleggen als strategie in de praktijk werkt en hoe je deze strategie zo toepast dat je de kans op vermogen opbouwen met crypto vergroot. Maak allereerst een account aan bij een broker van jouw keuze. Dit kan Bitvavo zijn of Binance zijn. Met deze twee partijen hebben wij persoonlijk goede ervaringen en de handelskosten zijn hier laag. Ook heb je bij deze crypto brokers veel keuze uit allerlei verschillende cryptocurrency. Lees hieronder onze tips voor als je succesvol periodiek wil beleggen.

Tip 1. Analyseer de risicofactoren

Investeer natuurlijk niet lukraak in de eerste de beste cryptomunten. Doe van te voren gedegen onderzoek en analyseer alle mogelijke risicofactoren. Welke factoren kunnen tot een verlies leiden? Hoe staan concurrerende cryptomunten ervoor? Wat is de reputatie van de bedenkers / ontwikkelaars? Kan de koers in de toekomst op enige wijze gemanipuleerd worden? Hoeveel munten worden er in totaal omloop gebracht? Zo kan je allerlei risicofactoren bedenken en op basis daarvan besluiten periodiek in te leggen of niet. Of om risico’s zoveel mogelijk te beperken en in de ene cryptocoin meer of minder geld te investeren dan in de ander.

Tip 2. Breng jouw financiële mogelijkheden in kaart

Eigenlijk zou je met deze tip moeten beginnen: Breng jouw financiële mogelijkheden in kaart. Want je moet nooit meer uitgeven dan wat verstandig is in jouw situatie. Hoeveel risico kan jij dragen? Een stelregel bij beleggen in aandelen en dus ook in crypto is dat je niet in de financiële problemen moet raken als, in het ergste geval, alle investeringen verloren gaan. Ga dus voor jezelf na hoeveel geld je per maand kunt missen en ga er ook vanuit dat je dit geld verliest. Alleen dan beleg je safe.

Tip 3. Verschillende soorten beleggingen

Spreid het risico en beleg in verschillende crypto’s. Zo verklein je de kans op verlies. Wat wij doen is geld investeren in unieke crypto projecten. En dus niet in de zoveelste toekomstige virtuele valuta, die zogenaamd Bitcoin van de troon zou gaan stoten. We spreiden ons geld over totaal verschillende projecten. Een voorbeeld van een uniek project is bijvoorbeeld VeChain (VET), maar ook Cardano die van plan is om smart contracts (slimme contracten) via de webbrowser te laten draaien.

Tip 4. Gedegen onderzoek naar het bedrijf doen

Deze tip heeft overeenkomsten met tip 1, waarbij wij adviseerden om alle risicofactoren in kaart te brengen. Toch willen we dit nog even in tip 4 benadrukken. Doe gedegen onderzoek naar de ontwikkelaars van een crypto project en het bedrijf daarachter. Hoe betrouwbaar is het bedrijf? Worden beloftes nagekomen? Je verdiepen in crypto projecten betekent ook dat je de oprichters, het bedrijf en de ontwikkelaars toetst op betrouwbaarheid.

Periodiek beleggen in crypto

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

DCA is een financiële term waarbij een investeerder periodiek op een vast moment een bepaald bedrag investeert in een asset zonder te kijken naar de koersen.

Levert periodiek beleggen in crypto altijd winst op?

Nee, zeker niet. Er zijn in de cryptomarkt geen gegarandeerde winsten. Het is een risicovolle asset.

Is DCA ook geschikt voor beginners?

Jazeker, om periodiek te beleggen in een crypto is geen ervaring nodig. Wel dien je gedegen onderzoek te doen naar de crypto waarin je wil investeren.