SATOS review – onze ervaring met deze crypto broker

SATOS is een kleine Nederlandse cryptocurrency broker. Het is een van de eerste die is opgericht in Nederland. De oprichters kwamen namelijk al in 2012 in aanraking met Bitcoin en hebben deze hobby uit laten groeien tot een volwaardig en professioneel platform waarop je cryptocurrency kunt kopen en verkopen. De missie is het kopen en verkopen van Bitcoin zo veilig en toegankelijk mogelijk maken voor iedereen. Ze bieden 5 cryptocurrencies aan en staan bekend om de goede service. Innovatie, betrouwbaarheid en betrokkenheid staan voor het platform en het team dat erachter zit centraal. Inmiddels hebben meer dan 1500 mensen hun SATOS ervaringen een positieve review gegeven en beoordeeld met gemiddeld 4.5/5 sterren op Trustpilot.

In deze SATOS review kijken wij naar hoe het platform werkt, vertellen we over onze eigen SATOS ervaringen en leggen we de SATOS kosten uit.

SATOS is als broker in 2023 een samenwerking gestart met Bybit. Dit houdt in dat SATOS zelf alle brokeractiviteiten stopt, maar fungeert als transactieverwerker en fondsenbeheerder voor Bybit. SATOS heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank.

 • SATOS beheert alle euro en crypto fondsen van Nederlandse gebruikers op Bybit.
 • SATOS voert alle euro-transacties uit (bijvoorbeeld met iDeal).
Gratis $40
ByBit Korting
Ontvang tot $40, 10% korting en tot $30,000 bonus
Ontvang $40 gratis na storting van minimaal $400 of $20 na storting van minimaal $100...Show More
Ontvang $40 gratis na storting van minimaal $400 of $20 na storting van minimaal $100. Daarnaast krijg je standaard 10% korting op de handelskosten en kan je een bonus tot $30,000 winnen. Show Less

Waarom kiezen voor SATOS?

SATOS is een van de eerste crypto brokers in Nederland en daarmee dus ook gelijk een ervaren partij. Ze zijn ontzettend gefocust op de belangen van hun klanten en brengen dit in praktijk door onderzoek te doen naar wat hun klanten van ze verwachten. Het resultaat is een platform dat veilig en snel is, met een team dat altijd support biedt.

SATOS platform

SATOS maakt cryptocurrency kopen en verkopen makkelijk. Je vindt vanzelf je weg op het platform en er wordt geen vaktaal gebruikt. Op die manier voorkomen ze dat de enigszins gecompliceerde cryptocurrency wereld niet nog onduidelijker wordt gemaakt dan nodig is. Daarnaast kun je er ook maar vijf soorten cryptovaluta kopen. Bij SATOS ben je dus niet uren bezig research doen naar je opties.

De vijf valuta die ze aanbieden worden ook nog eens compleet toegelicht. Hier zullen ook wij in deze SATOS review verder over uitweiden.

Terwijl klantensupportteams normaliter bereikbaar zijn tussen 9 en 5, kun je bij SATOS twaalf uur per dag en zeven dagen per week terecht. Zo word je dus altijd snel geholpen. Dit kan je doen via chat, mail en telefoon. Deze snelheid zien we ook terug in de verwerkingssnelheid van orders. SATOS streeft ernaar dat bestellingen binnen tien minuten worden verwerkt en dat zien wij ook.

Er zijn je al veel mensen voorgegaan in het gebruiken van SATOS. Ze hebben 40.000 klanten en meer dan 1500 positieve reviews met een gemiddelde van 9 sterren op Trustpilot.

Waarom niet kiezen voor SATOS?

Hoewel SATOS vele voordelen biedt, zitten er ook nadelen aan dit platform. Het aanbod is redelijk beperkt, maar dat hoeft geen probleem te zijn als je in slechts 5 munten wil investeren.

Daarnaast zijn de kosten van SATOS redelijk hoog. Voor altcoins betaal je een handelsvergoeding van 2.5%. Dat is redelijk onnodig aangezien je bij bijvoorbeeld Bitvavo slechts 0.25% fee betaalt. Ook ontvang je van SATOS geen wallet (die je ook weer wel bij Bitvavo ontvangt).

Bij iedere crypto broker waar je met iDEAL kan betalen is een verificatie verplicht. Hier kan je niet omheen. Bij SATOS is echter een volledige introductievideo verplicht, iets wat voor sommige mensen een stap te ver is. Bij andere brokers hoef je alleen documenten aan te leveren.

Het aanbod van SATOS

In tegenstelling tot sommige andere platformen, zoals Bitcoin Meester en Bitvavo, heeft SATOS een kleine selectie aan cryptovaluta beschikbaar. Je kunt er de volgende valuta kopen en verkopen:

Opvallend aan SATOS is de uitgebreide informatie die het platform levert over ieder van de vijf crypto’s die ze aanbieden. Iedere toelichting bevat een uitleg over wat de valuta is, waarom je het zou moeten kopen, wat de geschiedenis is, hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn en wat het uniek maakt. Daarnaast worden er ook nog externe bronnen geleverd, zodat jij je onderzoek naar de valuta kan valideren buiten SATOS om.

Handleiding cryptocurrency kopen bij SATOS

SATOS KoopwidgetWat uniek is aan SATOS is dat je geen account hoeft te maken om er iets op te kopen. Het is dus echt een supersnelle manier om cryptovaluta’s te kopen. In een paar minuten en slechts enkele stappen kun jij in het bezit van een van de vijf valuta’s zijn. Als je nog geen wallet hebt laat SATOS je zien hoe je er een kunt aanvragen. Volg vervolgens deze vier stappen om op SATOS cryptocurrency te kopen:

  1. Omrekenen
   Selecteer de valuta die je wilt kopen en vul de hoeveelheid in euro’s of cryptovaluta in. Dit wordt automatisch omgerekend. Druk vervolgens op start bestelling.
  2. Orderoverzicht controleren
   Je krijgt een overzicht te zien van wat je wilt kopen, hoeveel je wilt kopen en welke kosten hieraan verbonden zijn. Kies hier de betaalmethode en vul jouw e-mailadres en wallet adres in. Je kunt alleen kiezen uit betalen met iDEAL en Bancontact. Nadat je akkoord gaat met de voorwaarden kun je door naar stap 3.
  3. Betalen
   Zodra je op de knop betalen drukt word je doorverwezen naar de iDEAL- of Bancontactpagina om de betaling te voltooien.
  4. Verificatie (wanneer je SATOS voor het eerst gebruikt)
   Indien het de eerste keer is dat je SATOS gebruikt moet je een verificatie doen door middel van het opsturen van een video met een aantal opdrachten en een kopie van je identiteitsbewijs. Dit gebeurt na de betaling.

Ondanks dat je dus geen account hoeft te maken moet je wel een verificatieproces doorlopen als je het platform voor het eerst gebruikt. Dit is namelijk verplicht in Nederland om illegale praktijken tegen te gaan. De verificatie gebeurt pas na de betaling. Mocht je dit niet willen dan kun je altijd om een refund vragen, maar hier zitten wel kosten aan verbonden. Je kunt op SATOS cryptovaluta’s kopen met een minimale investering van €100.

Handleiding cryptocurrency verkopen en uitbetalen in euro’s

Net als het kopen van cryptocurrency, is ook het verkopen via SATOS in slechts een paar stappen gedaan. Houd er rekening mee dat je geld alleen kan laten overmaken naar een IBAN-nummer. Volg deze vier stappen om op SATOS cryptocurrency te verkopen:

   1. Omrekenen
    Selecteer de cryptovaluta die je wilt verkopen en vul de hoeveelheid in Euro’s of cryptovaluta in. Dit wordt automatisch omgerekend. Druk vervolgens op de knop reserveren.
   2. Orderoverzicht controleren
    Je krijgt een overzicht te zien van wat je wilt verkopen, hoeveel je wilt verkopen en welke verwerkingskosten hieraan verbonden zijn. Kies hier de betaalmethode en vul jouw persoonlijke informatie in. Je hebt een IBAN nummer nodig waar het bedrag naar wordt overgemaakt. Nadat je akkoord gaat met de voorwaarden kun je door naar stap 3. Klik op de knop versturen.
   3. Betalen
    Zodra je op de knop versturen drukt, zullen ze je order verwerken. Het kan drie dagen duren voordat het op je rekening staat.
   4. Verificatie (wanneer je SATOS voor het eerst gebruikt) Indien het de eerste keer is dat je SATOS gebruikt moet je een verificatie doen door middel van het opsturen van een video met een aantal opdrachten en een kopie van je identiteitsbewijs. Dit gebeurt na de betaling.

Voor zowel het kopen als verkopen van currency heb je een wallet nodig. SATOS heeft een gids gemaakt die stapsgewijs uitlegt hoe je een wallet installeert.

SATOS kosten en fees

De SATOS kosten zijn afhankelijk van de markt en kunnen dus veranderen. De communicatie van de kosten is echter erg duidelijk, je vindt ze transparant terug in het overzicht van je (ver)kooporder. Bij het kopen van cryptocurrency betaal je verwerkingskosten en de netwerkkosten van de gekozen valuta.

De verwerkingskosten zijn de kosten die SATOS maakt om je een goede service te bieden. Hieronder vallen kosten voor beveiliging, betaalmethoden en de service. De SATOS kosten verschillen tussen de 1.95% (voor Bitcoin) en 2.50% voor altcoins.

Dit is best duur als je het vergelijkt met de concurrentie:

De netwerkkosten voor de gekozen valuta zijn de beloning voor de miner die jouw aankoop toevoegt aan de blockchain. Wanneer het heel druk is vallen deze kosten hoger uit dan wanneer het rustig is. Houd dus rekening met schommelingen. De miners fee of kosten bepalen ook hoe lang het duurt voordat het netwerk jouw order verwerkt. Dus hoe hoger de fee hoe sneller het wordt verwerkt. Het is verstandig om het huidige gemiddelde toe te passen op jouw order.

Voorbeeld: wanneer je op dit moment €300 aan Bitcoin koopt betaal je €5,85 aan verwerkingskosten en €15,60 aan netwerkkosten. Als je op precies hetzelfde moment €300 aan Bitcoin verkoopt betaal je €3,70 aan verwerkingskosten. Dit kan morgen of over een week weer een ander bedrag zijn.

Als je echter € 300 aan Bitcoin koopt bij Bitvavo betaal je slechts € 0,75 handelskosten.

SATOS verificaties en limieten

Net als iedere andere crypto broker in Nederland is SATOS verplicht om haar gebruikers verificaties te laten uitvoeren voordat ze van het platform gebruik kunnen maken. In tegenstelling tot andere platformen doe je de verificatie op SATOS nadat je hebt betaald. Dit komt mede doordat je op SATOS geen account aanmaakt. Dit zorgt wel voor een grote frustratie bij gebruikers die dit niet verwachten (hoewel het wel duidelijk is aangegeven).

Verificatie bij SATOS gaat via een video waarin je een aantal opdrachten moet uitvoeren:

   • Je vertelt wie je bent
   • Je vertelt waarom je crypto koopt
   • Je laat jezelf en een identiteitsbewijs zien

Deze video wordt handmatig gecontroleerd. Zodra je deze eenmalige verificatie hebt gedaan en die is goedgekeurd hoef je dit niet te herhalen bij volgende orders.

Na verificatie is de limiet € 50.000 per transactie. Houd er wel rekening mee dat iDEAL een eigen transactielimiet heeft van € 10.000. Wil je meer kopen dan moet je dus meerdere transacties doen of de andere betaalmethode, Bancontact, gebruiken. 

Is SATOS betrouwbaar en veilig?

SATOS stelt, zoals we van een crypto broker verwachten, veiligheid als een van de hoogste prioriteiten. De betrouwbaarheid en veiligheid van het platform zien we terug op een aantal manieren die we toelichten in deze SATOS review.

Het platform communiceert heel veel over veiligheid en spreekt duidelijke taal: Be your own bank. Volgens SATOS houdt dat in dat je niet alleen maar eigen baas bent over je currency maar ook verantwoordelijk voor de veiligheid ervan. Er is volledig begrip voor jou als misschien wel kersverse crypto trader. Daarom hebben ze een aantal tips over het beveiligen van jouw crypto ervaring:

   • Installeer een goede virusscanner
   • Maak altijd een backup van je wallet
   • Deel nooit jouw sleutels

Dit betekent niet dat ze zich niet zelf met de veiligheid van jouw SATOS ervaring bemoeien. Het verificatieproces is een verplichte procedure, maar jouw data beveiligen ze goed. Waar mogelijk slaan ze die namelijk offline op, en als het echt niet anders kan op goed beveiligde servers. Om te voorkomen dan jij meer doet voor verificatie dan nodig is hebben ze artikelen geschreven over het proces in de SATOS kennisbank.

Onze SATOS ervaring

Wanneer wij onze SATOS ervaring moeten omschrijven in een paar woorden is dat: simpel, snel en betrouwbaar, maar wel onnodig duur. Het beperkte aanbod van valuta’s die je kunt kopen en verkopen maakt het platform minder interessant tegenover de concurrentie, maar kan voor sommige mensen wel interessant zijn.

Je hoeft niet ver te zoeken naar informatie over ieder valuta, die staat uitgebreid maar helder beschreven en is ontzettend inzichtelijk. Dit maakt SATOS geschikt voor beginnende crypto traders die alleen in 5 coins willen investeren.

Je kunt op SATOS ontzettend snel aan de slag. In slechts drie (of als je nieuw bent vier) stappen heb jij crypto currency in je wallet of geld op je rekening staan. Houd er wel rekening mee dat je pas na betaling jezelf moet verifiëren, voor sommige mensen komt dit als een verrassing. Annuleren zorgt voor een extra toeslag.

Een account aanmaken is niet nodig, dus het meest tijdrovende aspect is het verificatieproces. Zelfs dat hebben ze makkelijk gemaakt door duidelijke artikelen te schrijven over hoe je het proces efficiënt doorloopt. Ook de dagelijkse aanwezigheid van het supportteam laat zien dat het platform open is en klaarstaat voor haar klanten.

Voor de internationale trader die een divers portfolio wilt is SATOS niet het meest geschikte platform. Er zijn slecht vijf valuta’s die verkocht en gekocht kunnen worden en transacties kunnen alleen worden voltooid met iDEAL of Bancontact en een IBAN-nummer. Ook de hoge kosten tussen de 1.5% en 2.5%, maakt het minder interessant om hier te handelen.

We hopen in ieder geval gauw een aantal nieuwe valuta’s te zien die ook nog eens betaald kunnen worden met een credit card.

Veelgestelde vragen SATOS

Wat zijn de SATOS fees?

De fees zijn gedeeltelijk afhankelijk van de drukte op het netwerk van de gekozen munt. Maar houd rekening met een fee tussen de 1.5% en 2.5%.

Krijg je ook een wallet?

Nee, SATOS biedt geen built-in wallets aan. Die moet je zelf regelen.

Moet je een account aanmaken?

Nee, SATOS is een van de weinige brokers waar je geen account hoeft aan te maken.

Wat is de minimale investering?

Op dit moment is de minimale investering voor alle munten 100 euro.